Obróbka Twojego detalu pokazuje przewagę OUS nad innymi małymi tokarkami -
niech ktoś założy i przetoczy detal o takiej średnicy na innej małej, tradycyjnej tokarce, a przecież maksymalna średnica możliwa do przetoczenia na OUS jest jeszcze większa.

Ludzie absolutnie nie przestawajcie - bo wygra pogląd że na OUS-ie tego zrobić nie można. Można i jest to zapisane w DTR-ceAndrzej 40 pisze:Ludzie przestańcie! Można maluchem holować autobus, tylko z jakim efektem. Układ toczenia z mocowaniem na kolumnie jest mało sztywny i konia z rzędem za ustawienie i utrzymanie geometrii w stosunku do suportu. I drganie musi być.
Mam taka samą sytuację i popieram, choć możliwości mogłyby być ciut większeZbych07 pisze:Miejsca na mój "warsztat" mam tyci tyci , dlatego nie zamienił bym OUS-a na żadną klasyczną małą tokarkę - żadna nie daje takich możliwości jak OUS.
"Wszystko można co nie można byle z wolna i z ostrożna" - cytat z wieszcza pasujący jak ulał do tematuZbych07 pisze: Ludzie absolutnie nie przestawajcie - bo wygra pogląd że na OUS-ie tego zrobić nie można. Można i jest to zapisane w DTR-ce.
Można bo sam przetaczałem tarcze o średnicach 125 - 240, a tokarz ze mnie żaden ( Kurs toczenia w weekend).
Andrzej 40 pisze:Zbych07 pisze:
"Wszystko można co nie można byle z wolna i z ostrożna" - cytat z wieszcza pasujący jak ulał do tematuW DTRce pod Toczenie jest zapis : 160mm przy użyciu tarczy. Chyba, że jest inna DTRka. Mocowanie na kolumnie przewiduje tylko frezowanie i wiercenie.
Ale można nie przestrzegać instrukcji. Praktycznie da się założyć uchwyt nawet 500mm.
Jak kolega ustawiał nóż w osi tocząc 240mm? Jakiś patent czy tak wysoko podniesiony imak?
Bardzo cenne uwagi na temat eliminacji drgań.
Chętnie bym zobaczył opinie na temat toczenia z mocowaniem wrzeciona na kolumnie "naszych" zawodowców - RomanJ4 i BYDGOST.![]()
21 strona DTR-ki:
Przy zastosowaniu oprzyrządowania specjalnego : stojaka i uchwytu do mocowania noży w stojaku, mocując głowicę na przesuwce wraz z przedmiotem,
można wytaczać i planwać otwory w przedmiotach lekkich o średnicy do ø 700 mm.
![]()
Oczywiście zgodnie z cytatem wieszcza : "Wszystko można co nie można byle z wolna i z ostrożna"![]()
Ja zastosowałem wysoko podniesiony imak - teraz żałuje że nie robiłem fotek.
Myślę, że z uwagi na wagę uchwyt do OUS-a to max 125 - sam czasem taki stosuję.
Tarcza zabierakowa może być nieco większa.
Planuję zrobienie lekkiej tarczy zabierakowej ok ø 300![]()
Uważam że wśród małych maszynek, uwzględniając cenę OUS-1 raczej niema u nas konkurencji,
a zupełnie The Best ( w mojej ocenie ) jest Astoba - niestety można ją trafić niesłychanie rzadko
i za maszynkę wraz z wyposażeniem trzeba wyłożyć ok. 6000 oiro![]()
Bardzo szkoda, że nie jest już produkowana.