Osadzanie bloków BK 12 i BF 12 na końcach śrub kulowych.

Dyskusje dotyczące śrub kulowych i trapezowych.

Autor tematu
relaxxis
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 258
Rejestracja: 25 lis 2008, 22:44
Lokalizacja: GDANSK

Osadzanie bloków BK 12 i BF 12 na końcach śrub kulowych.

#1

Post napisał: relaxxis » 31 gru 2015, 12:20

Jeszcze nie osadzałem bloków łożysk i mam techniczne pytania do praktyków...
Łożyska wchodzą tylko trochę na obtoczone wałki, a nie chciałbym uszkodzić i mam obawy czy dobije je do końca. Są jakieś sposoby na wciskanie np. wbijanie tulejkami w imadle, ale co zrobić jak nie dadzą się dobić do końca... miał ktoś taki problem.?



Tagi:


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1268
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#2

Post napisał: zibi » 31 gru 2015, 14:45

Jeśli masz dojście do tokarki to zamocuj w uchwycie i popchnij tuleją konika. Do ściągania są ściągacze łożysk. Wymiar możesz sprawdzić mikromierzem. Powinno być 0.01 na plusie od nominału. Jeśli masz suchy lód to możesz schłodzić czop i łożysko wejdzie bez bicia.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
relaxxis
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 258
Rejestracja: 25 lis 2008, 22:44
Lokalizacja: GDANSK

#3

Post napisał: relaxxis » 11 sty 2016, 08:26

Dziękuję za konkretną odpowiedź wyczerpującą temat. Spróbuję suchym lodem i opiszę jak wyszło. Tylko nie wiem kiedy, bo w tej chwili gromadzę części mechaniczne. Oczywiście PLUSIK ... pewnie skorzysta nie jeden z Forowiczów.


Autor tematu
relaxxis
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 258
Rejestracja: 25 lis 2008, 22:44
Lokalizacja: GDANSK

#4

Post napisał: relaxxis » 26 lut 2016, 18:05

Problem rozwiązałem w bardzo prosty sposób.
Wziąłem młotek, klocek z drewna i nałożyłem blok na czpień.
W każdym komplecie z blokiem są dwie tulejki i nakrętka, miałem trzy bloki, więc 6 tulejek i 3 nakrętki. Oczywiście najpierw nałożyłem pierwszą tulejkę przed blokiem i tak dużo tulejek /nakrętek, aby stworzyć jakby tulejkę do nabijania, przy nabijaniu nakładałem następne i w tak prosty sposób udało się nabić bloki.

Mała uwaga przed nabiciem zwróćcie uwagę na nakrętkę śruby kulowej, aby kołnierz był z odpowiedniej strony... ps. mam już wszystkie części mechaniczne i bardzo taniego frezera, który robi mi cuda na CNC. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Śruby Kulowe / Śruby Trapezowe”