Okrojony EdgeCam?

brakje obróbki wewnętrznej na tokarce


Autor tematu
qqaz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1554
Rejestracja: 28 sty 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

Okrojony EdgeCam?

#1

Post napisał: qqaz » 10 sty 2021, 11:27

O naukę proszę.
Moim Cam'em jest EC9 i taki z różnych powodów zostanie. Do tej pory wystarczał ale zachciało mi się wytaczać kształty wewnętrzne na tokarce.
No i nie ma!
Nie umiem czy faktycznie w tej wersji to tylko po wierzchu a otwory jedynie wiertłem?
Coś ktoś wie?




abc_cnc
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 29
Rejestracja: 08 mar 2015, 22:47
Lokalizacja: Wlkp

Re: Okrojony EdgeCam?

#2

Post napisał: abc_cnc » 10 sty 2021, 12:10

W Edgecamie cykl Toczenie zgrubne i cykl Profilowanie/Wykańczający wykorzystuje się do obróbki zewnętrznej i wewnętrznej. Wybierasz odpowiednie narzędzie np. wytaczak i już.
Tak to wygląda w każdej wersji EC do najnowszej.
Nie masz okrojonej wersji. Okroić w niektóre opcję, lub bardziej zaawansowane cykle, może licencja jeżeli firma nie kupi najwyższej. Natomiast te dwa cykle są nawet w najniższej i możesz robić obróbki wytaczania.


---------------------------------------
http://www.abc-cnc.pl/


Autor tematu
qqaz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1554
Rejestracja: 28 sty 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

Re: Okrojony EdgeCam?

#3

Post napisał: qqaz » 10 sty 2021, 12:55

abc_cnc pisze:
10 sty 2021, 12:10
wytaczak i już.
---------------------------------------
http://www.abc-cnc.pl/
no właśnie z tym "i już" mam kłopot. Bo wytaczak się pokazuje tylko bzdurne ruchy robi.
Możesz coś bliżej pokazać, np prostokątne wybranie na czole z wykonanym już otworem dla wytaczaka?

Dodane 13 minuty 53 sekundy:
Hura! faktycznie.


abc_cnc
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 29
Rejestracja: 08 mar 2015, 22:47
Lokalizacja: Wlkp

Re: Okrojony EdgeCam?

#4

Post napisał: abc_cnc » 10 sty 2021, 13:28

obróbka z pierwszą zakładką cyklu zgrubnego
Załączniki
wyt1.JPG


Autor tematu
qqaz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1554
Rejestracja: 28 sty 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

Re: Okrojony EdgeCam?

#5

Post napisał: qqaz » 10 sty 2021, 13:40

Dzięki.
Potwierdzenie że jest i że można zwalnia dotychczasowe widzenie sprawy.
EC ma cenną umiejętność pamiętania ustawień użytych poprzednio cykli nawet z poprzedniej sesji.
No i się mi zapomniało że gdzieś tam na jakiejś zakładce stoi mi ptaszek i bruździ. Stąd zwątpienie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „EdgeCAM”