Określenie czasu pracy wrzeciona - g-code do rozgrzewania

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
devgru
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 6
Posty: 82
Rejestracja: 07 paź 2014, 23:48
Lokalizacja: warszawa

Określenie czasu pracy wrzeciona - g-code do rozgrzewania

#1

Post napisał: devgru » 12 cze 2017, 10:39

Cześć,

Chciałbym zrobić sobie g-code do rozgrzewania wrzeciona. Coś na zasadzie

M03S5000 (i tutaj np czas 5min)
M03S10000 (i tutaj np czas 10min)
M03S20000 (i tutaj np czas 5m)

Niestety nie znalazłem nigdzie, jak określić ten czas pracy. Jest taka możliwość w g-code?

W tej chwili po prostu ręcznie zmieniam obroty, ale wolałbym jakoś to zautomatyzować :)

Z góry dzięki za podpowiedzi.


PS. walczę na Kimli



Tagi:


Marcin Stachera
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 186
Rejestracja: 22 lut 2005, 00:38
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#2

Post napisał: Marcin Stachera » 12 cze 2017, 10:52

Ja używam (Fanuc) G04 X... (... - czas w sekundach)

Czyli np.

S1000 M03
G04 X120
S2000
G04 X120
itd.


Autor tematu
devgru
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 6
Posty: 82
Rejestracja: 07 paź 2014, 23:48
Lokalizacja: warszawa

#3

Post napisał: devgru » 12 cze 2017, 12:13

Niestety:

Kod: Zaznacz cały

Błędy z pliku: C:\Users\operator\Desktop\grzanie.nc
2 Opis ruchu w linii G4 jest niedozwolony
4 Opis ruchu w linii G4 jest niedozwolony

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1743
Rejestracja: 28 gru 2004, 23:56
Lokalizacja: Rybnik

#4

Post napisał: skoti » 12 cze 2017, 12:52

Jak nie działa G04 to wpisz sobie dodatkowe linie z ruchem którejś osi . Np G1 X5. F1 czy G1 X50. F10 da to Ci czas 5min jeżeli maszyna używa posuwu w mm/min .


Autor tematu
devgru
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 6
Posty: 82
Rejestracja: 07 paź 2014, 23:48
Lokalizacja: warszawa

#5

Post napisał: devgru » 12 cze 2017, 16:21

Nie chce mi zmienić obrotów. Jak zaczynam na 5000, to tak jest do końca. Nie działa M05 ani M30. Nie wyłącza na koniec wrzeciona.
T6M6
S5000M03
G1X5.000F100
S12000M03
G1X-5.000F50
S24000M03
G1X5.000F50
M30

i

T6M6
S5000M03
G0 Z180.000 B0 C0 R0
G1X5.000F100
M05
S12000M03
G0 Z180.000 B0 C0 R0
G1X-5.000F50
M05
S24000M03
G0 Z180.000 B0 C0 R0
G1X5.000F100
M30

Co robię źle? :/

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6789
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Określenie czasu pracy wrzeciona - g-code do rozgrzewani

#6

Post napisał: WZÓR » 12 cze 2017, 22:48

devgru pisze:Cześć,

Chciałbym zrobić sobie g-code do rozgrzewania wrzeciona. Coś na zasadzie

M03S5000 (i tutaj np czas 5min)
M03S10000 (i tutaj np czas 10min)
M03S20000 (i tutaj np czas 5m)

Niestety nie znalazłem nigdzie, jak określić ten czas pracy. Jest taka możliwość w g-code?
...
Napisz na jakie sterowanie potrzebujesz ten program.
..... będzie łatwiej Tobie pomóc.

p.s.

Na sterowanie Haas jest taki program;

Kod: Zaznacz cały

%
O02020 (Spindle Warm-up) 
(This program should be run prior to) 
(machine use if machine has been idle) 
(for more than 4 days.) 
(Cycle time: 20-minutes.) 
(This program can be used for all) 
(spindle types and may be used daily) 
(for spindle warm-up prior to high) 
(speed spindle use. Adjust spindle) 
(speed override depending on maximum) 
(spindle speed of machine: Set) 
(override at 50% for 5,000 rpm) 
(machines, set at 100% for 7,500) 
(& 10,000 rpm machines, and set at) 
(150% for 15,000 rpm machines.) 
(9-21-99) 
S500 M03 
G04 P200. 
S1000 M03 
G04 P200. 
S2500 M03 
G04 P200. 
S5000 M03 
G04 P200. 
S7500 M03 
G04 P200. 
S10000 M03 
G04 P200. 
M30 
%
.... , sprawdź - może zadziała.

Mariusz.


Autor tematu
devgru
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 6
Posty: 82
Rejestracja: 07 paź 2014, 23:48
Lokalizacja: warszawa

#7

Post napisał: devgru » 13 cze 2017, 00:20

W pierwszym poście na dole pisałem, że Kimla.
G04 nie przyjmuje niestety :cry:

[ Dodano: 2017-06-13, 12:47 ]
T4M6
S5000M3
G0X0.000Y0.000 Z6.000 B0 C0 R0
M90
G1Z-1.000F1000.0
G1X-50.000F10.0
M5
T4M6
S12000M3
G0 Z6.000 B0 C0 R0
M90
G0X-50.000Y0.000 Z6.000 B0 C0 R0
M90
G1Z-1.000F1000.0
G1X0.000F5.0
M5
T4M6
S12000M3
G0 Z6.000 B0 C0 R0
M90
G0X0.000Y0.000 Z6.000 B0 C0 R0
M90
G1Z-1.000F1000.0
G1X-50.000F10.0
G0 Z6.000 B0 C0 R0
M90
M30

W przypadku tego g-code włącza od razu 12k obrotów(?!), przeleci 5 minut(?!), kończy zadanie, ale wrzeciono nadal pracuje... :neutral:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6789
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#8

Post napisał: WZÓR » 13 cze 2017, 14:17

devgru pisze:W pierwszym poście na dole pisałem, że Kimla.
...
Fakt - nie zauważyłem.

P.s.
Nie prościej spytać producenta?

Mariusz.


Autor tematu
devgru
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 6
Posty: 82
Rejestracja: 07 paź 2014, 23:48
Lokalizacja: warszawa

#9

Post napisał: devgru » 13 cze 2017, 14:58

To niestety Kimla i producent ma dość specyficzne podejście do klienta :)

Awatar użytkownika

luk_asz01
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 294
Rejestracja: 22 sty 2008, 17:12
Lokalizacja: k3n

#10

Post napisał: luk_asz01 » 25 cze 2017, 06:53

Wtrące swoje dwa grosze
Czy G04 nie działa Ci ani z U, X czy P?
every day's a school day
Tornos ,Acramatic. Hurco. Fanuc. Mori seiki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”