Okrąg nie jest okrągły - wychodzi wielokąt


Autor tematu
mfp
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 12
Rejestracja: 15 kwie 2017, 08:40
Lokalizacja: zs

Okrąg nie jest okrągły - wychodzi wielokąt

#1

Post napisał: mfp » 15 kwie 2017, 09:08

Frezuję okrągły otwór i niestety nie wychodzi taki jak powinien. Nie wiem gdzie leży problem - CAD (Onshape), CAM (Fusion 360) czy maszyna (ONRED sterowany PIKO).

Tak wygląda model:
Obrazek

Tak wygląda ścieżka (widać, że nie jest okrągła):
Obrazek

Finalnie wychodzi coś takiego (link do filmu poniżej):
https://1drv.ms/v/s!AlLYlZ_M5q5wgbtCsaw_eX2WIbidaw

Gdzie leży problem? Rozdzielczość (podział okręgu na wektory) w PIKO ustawiona na maxa, tolerancje Fusionie ustawione na 0,001 mm, ale to absolutnie nic nie daje.

pozdrawiam



Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7011
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#2

Post napisał: WZÓR » 15 kwie 2017, 10:00

Wrzuć plik step , to zobaczę.
Z foto trudno określić czy model jest ok.

Mariusz.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2391
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#3

Post napisał: Steryd » 15 kwie 2017, 11:07

Frezowanie jest robione na bryłach stl i dlatego wygląda to tak jak na wyswietlaniu. Musisz zwiększyć jakosc wyświetlania w inventorze i podmienić model w cam (-wybrać od nowa - samo odświeżenie nic nie zmieni).
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
mfp
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 12
Rejestracja: 15 kwie 2017, 08:40
Lokalizacja: zs

#4

Post napisał: mfp » 15 kwie 2017, 15:31

No właśnie - domyślałem się, że bryły zawsze są wyświetlane w jakimś uproszczeniu, ale najgorsze jest to, że właśnie taką "uproszczoną" ścieżkę otrzymuje z CAMa.

Plik - https://1drv.ms/u/s!AlLYlZ_M5q5wgbtDgGnNp2n4cUHX4Q

Awatar użytkownika

Bri
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 798
Rejestracja: 21 maja 2009, 07:31
Lokalizacja: Ruda Śląska

#5

Post napisał: Bri » 18 kwie 2017, 01:11

"Na stl się nie pracuje", Pliki stl to siatka punktów w przestrzeni z informacjami jak pomiędzy nimi są rozpostarte trójkątne malutkie fragmenty płaszczyzn (i co jest wewnątrz bryły a co na zewnątrz). W tym pliku po prostu nie ma informacji że to okrąg geometryczny którego obróbka była by wykonana właściwie.

Slicery do drukarek 3D potrafią to okiełznać i przygotować GCode z parametrami obróbki po łuku (wydruk), ale widać że twój CAM już nie chce (nie może).
Obrazek
Modelowanie 3D, szkolenia Autodesk Inventor


Autor tematu
mfp
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 12
Rejestracja: 15 kwie 2017, 08:40
Lokalizacja: zs

#6

Post napisał: mfp » 18 kwie 2017, 14:16

Okazało się, że operacja SCALLOP w Fusion 360 nie ogarnia. Wszystko zalatwila operacja CONTOUR. Problem rozwiazany, dzieki za odpowiedzi

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”