Offset osi Z Komenda M206

Dyskusje dotyczące druku i drukarek 3D

Autor tematu
poStaremu
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 50
Rejestracja: 30 sty 2017, 15:04
Lokalizacja: West

Offset osi Z Komenda M206

#1

Post napisał: poStaremu » 14 sty 2022, 18:00

Cześć. Problem w Enderze 3 pro polegał na tym, że drukowała za wysoko, wypoziomowałem stół i posłużyłem się komendą M206 Z 0.1 w celu zmiany offsetu osi Z co dało oczekiwany rezultat. Nie mogę jedynie zrozumieć wyobrazić sobie czemu Z 0.1 sprawia, że maszyna drukuje niżej natomiast Z-0.1 wyżej. Logika podpowiada, że powinno być na odwrót. Jest to działanie poprawne, zgodne z tym co można wyczytać w opisie sterowania Marlina. Gdyby ktoś zechciał wytłumaczyć mi czego nie rozumiem będę wdzięczny. :wink:



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5619
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Offset osi Z Komenda M206

#2

Post napisał: tuxcnc » 14 sty 2022, 18:22

poStaremu pisze:
14 sty 2022, 18:00
Logika podpowiada, że powinno być na odwrót.
Nie.
Offset to różnica, która jest dodawana do aktualnej pozycji. (Może być wiele offsetów dodawanych równocześnie, więc wszystkie muszą być liczone tak samo.)
Przykładowo, jeśli pozycja Z=0 i dodasz offset 0,1, to pozycja zmieni się na Z=0,1, choć zetka stoi w miejscu jak zaklęta. Jeśli teraz zrobisz G0Z0, to zetka pojedzie w dół.


Autor tematu
poStaremu
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 50
Rejestracja: 30 sty 2017, 15:04
Lokalizacja: West

Re: Offset osi Z Komenda M206

#3

Post napisał: poStaremu » 15 sty 2022, 20:57

[/quote]
Nie.
Offset to różnica, która jest dodawana do aktualnej pozycji. (Może być wiele offsetów dodawanych równocześnie, więc wszystkie muszą być liczone tak samo.)
Przykładowo, jeśli pozycja Z=0 i dodasz offset 0,1, to pozycja zmieni się na Z=0,1, choć zetka stoi w miejscu jak zaklęta. Jeśli teraz zrobisz G0Z0, to zetka pojedzie w dół.
[/quote]

Ok, rozumiem że zmieniając offset osi Z o daną wartość (przyjmijmy te 0.1) drukarka zapamięta to miejsce jako zero osi Z jednak nadal nie rozumiem, czemu minus ''podnosi'' offset a wartość na plusie obniża. Nie mogę sobie tego wyobrazić.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5619
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Offset osi Z Komenda M206

#4

Post napisał: tuxcnc » 15 sty 2022, 21:19

poStaremu pisze:
15 sty 2022, 20:57
Ok, rozumiem że zmieniając offset osi Z o daną wartość (przyjmijmy te 0.1) drukarka zapamięta to miejsce jako zero osi Z jednak nadal nie rozumiem, czemu minus ''podnosi'' offset a wartość na plusie obniża. Nie mogę sobie tego wyobrazić.
No właśnie nic nie rozumiesz.
To tak jak czas letni i zimowy, przesuwając wskazówki zegara nie przesuwasz czasu, po prostu uznajesz że jest godzinę wcześniej albo później.
Podobnie przy dodaniu offsetu maszyna nie wykonuje żadnego ruchu.
Jeżeli masz Z=0 i dodasz offset=1, to aktualna pozycja zmieni się na Z=1.
Jeśli nadal nie rozumiesz, to ja się poddaję.


Autor tematu
poStaremu
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 50
Rejestracja: 30 sty 2017, 15:04
Lokalizacja: West

Re: Offset osi Z Komenda M206

#5

Post napisał: poStaremu » 16 sty 2022, 13:59

Choć trochę to zajęło to wszystko jest już jasne, dzięki bardzo.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Drukarki 3D, RepRap”