odlewanie gipsu w styrodurze

Dyskusje na tematy związane z przygotowywaniem form.
Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7408
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

odlewanie gipsu w styrodurze

#1

Post napisał: bartuss1 » 08 lut 2017, 20:44

gdzies był podobny temat ale w sumie niewiele sie z niego dowiedziałem.
chcę odlac sobie gips w foremce styrodurowej.
pytanie brzmi czy mam ten styrodur jakos ulepszać? np epidianem czy szpachla akrylową cy coś, dawac jakis rozdzielacz do tego w postaci pasty do butów, podłóg itp czy zwyczajnie jak gips wyschnie to styrodur sie zdejmie jakby nigdy nic?



Tagi:

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2082
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#2

Post napisał: Yarec » 10 lut 2017, 01:19

Witam p. bartuss1 znowu się spotykamy ale mniejsza z tym, zamierzasz odlewać np. prostopadłościan (wanienka) czy forma złożona kształtowo i w dodatku zamknięta ? A jak ta druga to jak była/jest obrabiana ? I co z gładkością powierzchni ?
Pamiętaj że gips zwiększa objętość w związku z czym forma zamknięta ze styrodur'u zostanie "rozepchana" od wewnątrz (chyba że gips będziesz domieszkował alabastrem), istnieją środki rozdzielające dla np. szkutników (poza pastą do butów) - przy większych zagłębieniach użyłem WD40 (forma była szpachlowana) i odlazło bez problemu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7408
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#3

Post napisał: bartuss1 » 10 lut 2017, 07:19

juz się dowiedziałem jak to ugryśc, model złozony zaleję silikonem, ale nie zamkniety z jednej strony, no ale pomogles to dostajesz punkta :P

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2082
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: Yarec » 10 lut 2017, 17:36

A z ciekawości : forma silikonowa - jednorazowa?

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7408
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#5

Post napisał: bartuss1 » 11 lut 2017, 08:54

nie, wielorazowego uzytku, o taki silikon
http://allegro.pl/profesjonalny-silikon ... 14721.html

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2082
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#6

Post napisał: Yarec » 12 lut 2017, 02:27

bartuss1 - bardzo ciekawy materiał formierski (zwłaszcza opcja tixotropowa) wraz z całym opisem, jak wykorzystasz to daj info na moje PW - chętnie przeczytam o "wrażeniach" .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wytwarzanie Form”