Odczyt sensorów po CAN-ie

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
jakubperson
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 15 kwie 2020, 12:28

Odczyt sensorów po CAN-ie

#1

Post napisał: jakubperson » 15 kwie 2020, 12:51

Witam

Szukam sposobu by odczytać stan czujników od zamka elektrowrzeciona - przykładowo HSD ES 959 czy 369.
Sieć jak domyślam się to CAN, do płytki są 4 kable: +24V, GND oraz sygnał + i -.
W jaki sposób mogę podejść do tego tematu? Wcześniejsze modele miały wygodne wyjścia analogowe i łatwo było wszystko sprawdzić, teraz coraz nowsze modele mają zamontowany już CAN (Modbus?) i w sposób cyfrowy przesyła są te informacje.

Obrazek



Awatar użytkownika

gothye
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 67
Rejestracja: 15 kwie 2009, 15:18
Lokalizacja: Płock

Re: Odczyt sensorów po CAN-ie

#2

Post napisał: gothye » 15 kwie 2020, 13:52

Zrób zdjęcie układu U2 na PCB bo jest słabo widoczne , oraz od spodu w miarę możliwości będzie łatwiej ustalić czy to na pewno CAN


Autor tematu
jakubperson
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 15 kwie 2020, 12:28

Re: Odczyt sensorów po CAN-ie

#3

Post napisał: jakubperson » 15 kwie 2020, 14:29

Póki co mogę tylko tyle podrzucić, wrzeciono zdążyło wrócić do klienta już niestety.

Obrazek

Jak tylko następne się pojawi z tym układem to rozmontuję i sfotografuję.


emsc
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 323
Rejestracja: 13 wrz 2018, 02:19
Lokalizacja: Pisdecka Republika Ludowa

Re: Odczyt sensorów po CAN-ie

#4

Post napisał: emsc » 22 kwie 2020, 23:18

Żeby odczytać coś z magistrali CAN musisz oprócz czegoś co jest w stanie odczytać protokół CAN (potrzebny jakiś interfejs, najlepiej w komplecie z analizatorem na PC) znać także protokół producenta. CAN to warstwa sprzętowa i pierwsza warstwa protokołu. Głębiej w protokole jest zazwyczaj to czego producent nie chce ujawniać. Po to, żeby nikt nie klonował jego modułów i akcesoriów. Jeśli dane są zaszyfrowane, to nawet czytając płynnie CAN nic z tego nie wyciągniesz.
Do samych czujników przecież można fizycznie dobrać się, do ich stanów. Nie potrzebujesz czytać CAN. Tyle że będziesz musiał wypuścić swój własny dodatkowy kabelek z tego urządzenia. Ja bym innej drogi nawet nie próbował, nie chcąc próbować integrować się z całym systemem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”