Obsluga wiercenia w plikach PLT?

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5624
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Obsluga wiercenia w plikach PLT?

#1

Post napisał: oprawcafotografii » 11 lip 2012, 17:29

Mam pytanie o wiercenie w plikach HPGL.

Przelecialem manual ale nic nie widze - czy PIKO jakos obsluguje
kwestie wiercenia z plikow HPGL?

W CNConv jest to zrobione tak, ze gdy program napotka obiekt
mniejszy niz zdefiniowany np. kolko 0.01mm to traktuje go
jako punkt wiercenia i wierci w srodku obiektu.

W innym programiw, ktorego uzywam miejsce wiercenia zaznacza
sie krzyzykiem.

Czy w PIKO jest to jakos obsluzone, to dosc istotne dla mnie.

Wiem, ze w sumie mozna narysowac koleczko o srednicy 0.005mm
i je "wywiercic" frezem, ale wolalbym tak nie robic...

q



Tagi:


tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 141
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

#2

Post napisał: tad1 » 11 lip 2012, 18:06

W picocamie wybierasz zakładkę ścieżka ,wybierasz dany kontur lub całą grupę zaznacz i poniżej masz zakładkę wiercenie.w którą klikasz.robi nową grupę z napisem drill


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5624
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#3

Post napisał: oprawcafotografii » 11 lip 2012, 18:22

Hmm no tak, ale to po pierwsze wymaga tych operacji a po drugie chyba powoduje
wydluzenie pracy maszyny. Dobrze sie domyslam, ze program obrabia grupe po grupie?

Chodzi o stworzenie wyjatku - gdy program napotka odpowiedni obiekt interpretuje
go jako wiercenie. To sie przydaje. Zamiast tworzyc osobna warstwe z wierceniami
wstawiam po prostu krzyzk, czy male koleczko, a program odwala reszte roboty...

Moze auto o czyms takim pomysli?

q


tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 141
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

#4

Post napisał: tad1 » 11 lip 2012, 18:38

Tyle że kolejność grup można zmieniać .
kolejność konturów w grupie także .
A zaznaczyć że to jest np.wiercenie -wybieranie w każdym programie trzeba zrobić
I tutaj czy mam fi 0,1 czy fi 10mm ,co zaznaczę to wierci.co nie potrzebuję wyłączam dany kontur grupę i mi tego nie robi.
jeszcze jedno mam otwór fi 10 ,mogę go wiercić lub wybrać,albo wyciąć wszystko zależy ode mnie to jest jeden z z przykładów co można robić w programie
Jak ktoś rysuje w corelu lepiej zapisywać pliki jako DXF ,nie trzeba skalować jak HPGL.


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2920
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#5

Post napisał: mc2kwacz » 05 cze 2013, 16:19

Opcje wiercenia na krzyżu mam w u siebie, i już nie raz to przeklinałem. Niby można wyłączyć, ale to nie rozwiązuje problemów z przypadkowo wygenerowanymi otworami tą metodą.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”