Obsługa programu SinuTrain

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Duży
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 11
Rejestracja: 07 cze 2012, 09:23
Lokalizacja: zachodnipomorskie

Re: Obsługa programu SinuTrain

#11

Post napisał: Duży » 11 lut 2018, 18:28

bronxno1 pisze:Autor posta mógłby napisać czy widzi USB?

Niestety, nie mam dostępu do żadnych zewnętrznych napędów.
Próbowałem po utworzeniu programu w demie przeszukiwać dysk i nic, chociaż plik nazwa.mpf jest gdzieś zapisany i dostępny po uruchomieniu dema.



Tagi:


capt.d.
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 350
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: Obsługa programu SinuTrain

#12

Post napisał: capt.d. » 11 lut 2018, 19:11

Aloha

Plik jest zapisany w pamięci maszyny. Przy pełnej wersji jest możliwość zapisywania na dysku komputera.

Pozdrawiam
Live long and prosper.


Duży
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 11
Rejestracja: 07 cze 2012, 09:23
Lokalizacja: zachodnipomorskie

Re: Obsługa programu SinuTrain

#13

Post napisał: Duży » 15 lut 2018, 15:28

Już wszystko wiem, sprawdziłem osobiście:
W wersjach 4.5 i 4.7 dyski zewnętrzne widoczne są dla podstawowej maszyny. Dla utworzonej innej maszyny, np. z napędzanymi narzędziami nośniki zewnętrzne nie są dostępne.
Dla wersji 4.4 dyski zewnętrzne są widoczne niezależnie od wybranej maszyny.


Duży
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 11
Rejestracja: 07 cze 2012, 09:23
Lokalizacja: zachodnipomorskie

Re: Obsługa programu SinuTrain

#14

Post napisał: Duży » 10 kwie 2020, 09:03

Zmiana na +
Najnowsze wydanie SinuTrain 4.8 ed.2 pozwala kopiować programy na zewnętrzne nośniki.
Podstawowa maszyna w tej wersji ma już napędzane narzędzia.
https://new.siemens.com/global/en/marke ... /v4-8.html


Extcall
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 18
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:25

Re: Obsługa programu SinuTrain

#15

Post napisał: Extcall » 02 maja 2020, 20:23

Duży pisze:
10 kwie 2020, 09:03
Zmiana na +
Najnowsze wydanie SinuTrain 4.8 ed.2 pozwala kopiować programy na zewnętrzne nośniki.
Podstawowa maszyna w tej wersji ma już napędzane narzędzia.
https://new.siemens.com/global/en/marke ... /v4-8.html
Czy na wersji SINUMERIK Operate V4.8 SP4 też działa możliwość kopiowania na zewnętrzne nośniki?


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2212
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Obsługa programu SinuTrain

#16

Post napisał: Steryd » 02 maja 2020, 22:35

Oczywiście. Ale tylko w wersji licencjonowanej.
Można?
Morzna!!!


Duży
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 11
Rejestracja: 07 cze 2012, 09:23
Lokalizacja: zachodnipomorskie

Re: Obsługa programu SinuTrain

#17

Post napisał: Duży » 25 maja 2020, 18:25

Licencjonowanej - masz na myśli "płatnej"?
Na stronie, którą podlinkowałem jest zapis:

Features of the Basic version (free use without license)

The usage and scope of functions provided by the various template machines depends on the availability of a license. Without a license, only the functions of SinuTrain Basic are available.

You do not require any license for the "DEMO turning machine" template machines (1-channel, 3-axis machine with main spindle and driven tool spindle) and "DEMO milling machine" (1-channel, 3-axis machine). You can, for example, transfer workpieces and part programs to the machine for program simulation and customization, and then from the machine for further use on CNCs.

For more information about the licenses, refer to the Help of SinuTrain.

Nie ma nawet ograniczenia czasowego (dla poprzednich wersji 3 miesiące).


Przemekm48
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 22 sie 2020, 19:29

Re: Obsługa programu SinuTrain

#18

Post napisał: Przemekm48 » 22 sie 2020, 19:42

Witam. Od dwoch lat nie pracuje na sinumericu i pomyslalem aby poczwiczyc troszke i zobaczyc co nowego w Siemensie. Pobralem wiec sinutrain i nawet dzialał z Shop Turnem pomimo tego ze w opisie jest operate (zupelnie inaczej wyglada)
po pierwsze: po zainstalowaniu polskiej wersji jezykowej nie moge uruchomi Shop Turn
po drugie: po kilku uruchomieniach nie moge przejsc na panel roboczy maszyny po zainstalowaniu spolszczenia
po trzecie: Czemu pisze operate a graficznie przypomine wersje bez nakladki graficznej( glownie denerwuje konturu rysowanie) bo przeciez w wesjach z roku 2010 i 2018 na maszynach kontur nie byl rozpisany tylko oddzielny przejrzysty wers w ktorego klikalismy. Co jest nie tak z wesja ktora pobralem czy ktos sobie jaja robi-kwestionujac zasady ergonomi ludzkiego umyslu i komplikujac wczesniejsze osiagniecia ludzkosci probujac udowodnic czyje racje albo zdanie wazniejsze?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”