Oś Z inaczej

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Oś Z inaczej

#1

Post napisał: ALZ » 13 lip 2005, 16:29

W mojej maszynie w osi Z zastosowałem siłownik pneumatyczny i w związku z tym mam pytanie do bardziej zaawansowanych:
czy można ustawić w TURBOCNC aby posuw w osi Z był realizowany do momentu włączenia wyłącznika krańcowego (typowe wiercenie obwodów drukowanych)



Tagi:


pit202
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 863
Rejestracja: 02 lip 2004, 23:38
Lokalizacja: --

#2

Post napisał: pit202 » 13 lip 2005, 17:07

a nie mozna czasowo , skoro os Z opuszcza sie ciagle w takim samym czasie to mozna tak spreparowac komende opuszczania np. : G1 Z-5 F120 , ze bedzie to trwalo jakis moment czasu.
PiteR

Awatar użytkownika

Autor tematu
ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#3

Post napisał: ALZ » 13 lip 2005, 17:22

Nie można. Parametry posuwu zmieniają sie w zależności od średnicy wiertła , ilości płyt w pakiecie oraz rodzaju laminatu. Zakładając że w pakiecie w zależności od grubości laminatu jest od 3-5 płytek to jest niebezpieczeństwo że dolne płytki nie będą dowiercone.A więc wrzeciono musi zejść bez względu na opory do dolnego położenia.


Marky
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 6
Posty: 79
Rejestracja: 04 paź 2004, 18:46
Lokalizacja: Płock/Warszawa

#4

Post napisał: Marky » 13 lip 2005, 18:58

CZy jak rozumiem to chcesz dla osi OZ generować tylko start posuwu (bez określania z TURBOCNC żadnych parametrów tego posuwu) i czekać aż wrzeciono opadnie na dół aż do włączenia się sensora, a nastepnie ma wrócić samoczynnie do wyjściowej pozycji. I dopiero wtedy TURBOCNC ma wystartować przesuw na pozycję następnego otworu, znów zainicjować wiercenie i czekać aż automatycznie wrzeciono wróci do górnej pozycji ?? CZy tego typu rozwiązanie ciebie interesuje ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#5

Post napisał: ALZ » 13 lip 2005, 19:15

Dokładnie tak jak napisałeś.


Marky
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 6
Posty: 79
Rejestracja: 04 paź 2004, 18:46
Lokalizacja: Płock/Warszawa

#6

Post napisał: Marky » 13 lip 2005, 19:25

ALZ, Witam. To zostaje zrobienie oddzielnego sterownika dla osi OZ, który korzysta z PLC input i PLC output definiowalnych bodaj w turbocnc. Z wykorzystaniem zamiast komend wiercenia, komend z puli M70 do M73. Pozwoli to na użycie turbocnc tylko do pozycjonowania osi ox i oy oraz zainicjowania cyklu wiercenia np. komendą M71 i następnie komenda M73 czeka, aż sterownik osi OZ kończy cykl wiercenia (tj. inicjuju wiercenie aż do informacji z dodatkowego sensora sygnalizującego osiągnięcie najniższej pozycji, powrót osi oz do początkowej i ustawienie linii PLC handshake input na nieaktywny). Nie znam dobrze turbocnc, informacje na podstawie sekcji "RS 274 Programming Guide" z podrecznika od turbocnc

Awatar użytkownika

Autor tematu
ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#7

Post napisał: ALZ » 13 lip 2005, 19:35

Wielkie dzięki MARKY .
Jeszcze nie wiem jak to zrobię bo jestem mechanikiem a elektronik ze mnie kiepski ale skierowałeś mnie na inny tok myślenia-pożyjemy zobaczymy.


Marky
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 6
Posty: 79
Rejestracja: 04 paź 2004, 18:46
Lokalizacja: Płock/Warszawa

#8

Post napisał: Marky » 13 lip 2005, 19:39

Po to jest forum żeby pomóc :D Jak jest sterowany ten silnik pneumatyczny do sterowania osi OZ ? moze taki sterownik da się zrobić na prostej logice bez procesora.

Awatar użytkownika

Autor tematu
ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#9

Post napisał: ALZ » 13 lip 2005, 19:50

To jest zwykły siłownik pneumatyczny sterowany elektrozaworem tzn. jest tylko podany zasilanie na elektrozawór i siłownik idzie w dół -brak zasilania siłownik w górze. Regulacja posuwu jest regulowana tłumikiem na zasilaniu siłownika i w ten sposób mam regulowaną szybkość posuwu w dół a posuw w górę jest bez tłumienia i jest bardzo szybki co ma zasadnicze znaczenie przy wycofywaniu wiertła przy dużych prędkościach wrzeciona(do 60 000 obr/min)


Marky
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 6
Posty: 79
Rejestracja: 04 paź 2004, 18:46
Lokalizacja: Płock/Warszawa

#10

Post napisał: Marky » 13 lip 2005, 20:30

Czyli górna pozycja w zasadzie od strony sterowania siłownika nie wymaga sensora aby siłownik wrócił do pozycji startowej ? Czy tak ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”