NX7 frezowanie gabarytu po rampie
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 10
NX7 frezowanie gabarytu po rampie
Witam chce obrobić gabaryt po rampie próbuje to zrobić w ,,Z LEVEL PROFILE" jakaś tam rampa wychodzi ale nie po całym rycie tylko np na 3/4. Podpowie ktoś?
gaba
gaba
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Re: NX7 frezowanie gabarytu po rampie

Ja robię z operacji floor Wall.
Przy Zlevel_Profile musisz ustawić w ruchach pomocniczych wejście w obszarze zamkniętym na typ "Po kształcie" dobrać sobie odpowiednio mały kont wejścia tak żeby ruchy się zapętlały np 0.5 stopnia a w obszarach otwartych wybrać opcję "Jak obszar zamknięty".
Dodane 33 minuty 41 sekundy:
Aaaa no i maksymalna głębokość skrawania ustaw na zero 0.

-
Kolego mógłbyś pokazać okno cutting parameters i non cutting parameters bo coś nie mogę dojść to tego.
Dodane 9 minuty 6 sekundy:
Jakoś tam doszedłem to tego ale tak dziwnie mi schodzi na dół bo idzie mniej więce raz 0,4 raz 0,6 a chciałbym żeby np po całym gabarycie 0,5
Dodane 9 minuty 6 sekundy:
Jakoś tam doszedłem to tego ale tak dziwnie mi schodzi na dół bo idzie mniej więce raz 0,4 raz 0,6 a chciałbym żeby np po całym gabarycie 0,5
-

Ale ja polecam w tym przypadku metodę Floor Wall.
Dodane 31 minuty 7 sekundy:

-
W Zlevel_Profile powinno być ok bo nic się tam nie zmieniło od wersji 7 będzie działać jeżeli ustawisz według moich wskazówek.
Wrzucisz okno wyboru operacji z mill_Planar?
Wrzucisz okno wyboru operacji z mill_Planar?
-
Dodane 2 minuty 57 sekundy:
Chciałbym żeby to szło nie po całej płaszczyźnie tylko powiedzmy od lewej do środka zmniejszając Z ( nie wiem czy zrozumiale to wytłumaczyłem)
Dodane 6 minuty 53 sekundy:
Nie wiem czemu ale usunęło mi tekst z posta. Chce zrobić wierszowanie płaszczyzny pod kątem i używam do tego operacji CAVITY MILL. Wstępnie jadę głowicą 25 a wykończyć chce frezem 10R1. Niestety program nie widzi że jest wstępnie wybrane i wierszuje po całej płaszczyźnie.
Chciałbym żeby to szło nie po całej płaszczyźnie tylko powiedzmy od lewej do środka zmniejszając Z ( nie wiem czy zrozumiale to wytłumaczyłem)
Dodane 6 minuty 53 sekundy:
Nie wiem czemu ale usunęło mi tekst z posta. Chce zrobić wierszowanie płaszczyzny pod kątem i używam do tego operacji CAVITY MILL. Wstępnie jadę głowicą 25 a wykończyć chce frezem 10R1. Niestety program nie widzi że jest wstępnie wybrane i wierszuje po całej płaszczyźnie.
-
Jeżeli chodzi o Cavity_Mill to są dwa sposoby na frezowanie kolejno mniejszymi narzędziami.
Pierwszy to korzystanie z obiektu IPW czyli w PARAMETRACH OBRÓBKI określamy w zakładce ZAKRES w oknie OBIEKT IPW jako UŻYJ 3D wtedy przygotówką będą tylko pozostałości po poprzednich obróbkach i tylko one będą usuwane warunkiem jest tylko utrzymywanie więzów programu.
Drugi sposób to określenie poprzedniego narzędzia w PARAMETRACH OBRÓBKI w zakładce ZAKRES w oknie NARZĘDZIE ODNIESIENIA określamy wcześniej użyte narzędzie (w twoim przypadku głowicę fi 25) jest to sposób nieco kłopotliwy z tego względu że nx przeliczy miejsca gdzie teoretycznie głowica mogła wejść ale nie uwzględni pominiętych małych obszarów gdzie blokowały ją przykładowo parametry wejścia.
Jeżeli mowa o kierunkowości ruchów obróbki to określamy ją w oknie głównym operacji Cavity_Mill w zakładce szyk skrawania rozwijamy i wybieramy z listy jaki nas interesuje.
Można jeszcze w PARAMETRACH OBRÓBKI w zakładce STRATEGIA określić KĄT SKRAWANIA jako wartość lub wektor,ściankę bądź krawędź.
Cavity_Mill jest operacją zgrubnego frezowania rzadko stosuje ją do wykańczania.
Dodane 3 minuty 54 sekundy:
Nie mam niestety już starszych wersji nx niż wersja 12 bo chętnie bym podesłał kilka plików prt do przeanalizowania.
Pierwszy to korzystanie z obiektu IPW czyli w PARAMETRACH OBRÓBKI określamy w zakładce ZAKRES w oknie OBIEKT IPW jako UŻYJ 3D wtedy przygotówką będą tylko pozostałości po poprzednich obróbkach i tylko one będą usuwane warunkiem jest tylko utrzymywanie więzów programu.

Drugi sposób to określenie poprzedniego narzędzia w PARAMETRACH OBRÓBKI w zakładce ZAKRES w oknie NARZĘDZIE ODNIESIENIA określamy wcześniej użyte narzędzie (w twoim przypadku głowicę fi 25) jest to sposób nieco kłopotliwy z tego względu że nx przeliczy miejsca gdzie teoretycznie głowica mogła wejść ale nie uwzględni pominiętych małych obszarów gdzie blokowały ją przykładowo parametry wejścia.

Jeżeli mowa o kierunkowości ruchów obróbki to określamy ją w oknie głównym operacji Cavity_Mill w zakładce szyk skrawania rozwijamy i wybieramy z listy jaki nas interesuje.

Można jeszcze w PARAMETRACH OBRÓBKI w zakładce STRATEGIA określić KĄT SKRAWANIA jako wartość lub wektor,ściankę bądź krawędź.

Cavity_Mill jest operacją zgrubnego frezowania rzadko stosuje ją do wykańczania.
Dodane 3 minuty 54 sekundy:
Nie mam niestety już starszych wersji nx niż wersja 12 bo chętnie bym podesłał kilka plików prt do przeanalizowania.
-
I tak wielkie dzięki za pomoc. Jutro będę próbował dalej. Co polecasz do obróbki wykańczającej(jaka operacje) jeśli chodzi o wierszowanie np promieni katów?
-
Ja osobiście w pracy do wierszowania używam najczęściej Contur_Area albo Zlevel_Profile w zależności jak bardzo rozbudowany jest kształt.