NX wersja do nauki

NX CAM/Unigraphics

SACZI
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 367
Rejestracja: 07 sie 2005, 11:06
Lokalizacja: z tego ?wiata

#11

Post napisał: SACZI » 28 sty 2011, 00:16

radeko pisze:W ubiegłym tygodniu kupiliśmy pełną wersję NX 7.5 za kilkadziesiąt tysięcy USD.
Jak widzisz jest to program z górnej półki , używany i rekomendowany przez najlepsze firmy na świecie. Dlatego nie ma potrzeby wersji DEMO, bo kto chce mieć perełkę na rynku CAD/CAM po prostu to kupuje i dołącza do najlepszych .
Nic dodać nic ująć :)
Ale bzdury piszesz ...
Po pierwsze, nie znam firmy, która posiadałaby pełna wersje jakiegokolwiek softu, czyli NX'a, Catii lub ProE, bo to nieekonomiczne i dla 99,9% firm zbyteczne.
Te programy sa modułowe, czyli dostarczają pewne wyspecjalizowane funkcje w zależności od profilu firmy.
I tak studia projektowe i wzornicze nigdy nie kupią modułów do form, tłoczników, czy 5 osi CAM. Narzędziownie zaś nie zapłacą za moduły do blach, shape studio, czy inżnierięodwrotną.
O modułach typu Ship Design, czy PCB Exchange nawet nie wspominam.
Po drugie, nie wiedziałem, że tylko przez zakup progamu firma staje się "elytą" - coś mi paszportem polsatu zajeżdża :wink:
90% sukcesu to sprawny operator programu. Nawet te tańsze, czyli Solidy są już na tyle zaawansowane, że można w nich wszystko zrobić równie dobrze jak w tych najdroższych.
kubus838 pisze:Co z tego że kosztuje kila tys usd. Jeżeli nie będę wstanie nuczyć kogoś bo jemu np nie odpowiada pulpit tylko odpowiada mu w innym programie to mów co chcesz jeżeli będzie uprzedzony to i tak nic nie zrobisz. Jest dzisiaj tyle programów, że jest z czego wybierać. Ja mogę się nuczyc każdego ale moi koledzy mają inny pogląd na tego typy sprawy. I co powiem szefowi a on zwolni ich czy zwolni mnie za to żę chce nuczyć ich na siłe a nie pokazać pełną game oprogramowania( a na sam koniec stwierdzi, że wziołem działkę i dlatego na siłe kupiłem program). A ludzie którzy mają pracę i nie muszą się martwić o pieniążki to mają takie sytuacja głoboko w d..pie i chcą tak żeby dobrze było dla nich. A ile firma wyda pieniążków na "sprzet" do pracy to też mają w d..pie. Wiec muszę pokazać pełną gamę oprogramowania i wytłumaczyć a oni niech wybiorą. Mam wielką nadzieje, że wybiorą NX, parę dobrych słów o nim słyszałem(jeżeli zakupimu NX to na 80% stwierdzam, że im w bije do głowy zasady działania) - bo już solid edge to tylko ja uzywam do robienia rysunków technicznych, a koledzy stwierdzili, że jest solid jest be (ale do tego przyczynił sie handlowiec który chciał sprzedać program). Kiedys tokarzowi rysowałem na kartce papiery jak ma wyglądać obudowa łożyska a teraz muszę robić rysunek techniczny w trzech rzutach z "czytelnymi" wymiarami bo tak to ci powie, że on tego nie umie przczytać. Czasami są tacy ludzie a zabić ich nie wolno - bo to karalne!
pzdr
Robert
Tobie też się dziwię, że nie mając pojęcia o programach CAD/CAM musisz komuś coś doradzać i objaśniać...


NX to dobry wybór, ale musisz wiedzieć kilka rzeczy o nim.
Po pierwsze, jak nie macie nikogo w zespole, który skonfiguruje soft, to nawet swojej formatki rysunkowej nie dodacie do szablonów, bo jest to tak skomplikowane.
Sam soft jest dostarczany w tak surowej postaci, że to woła o pomstę do nieba ...
Sama konfiguracja z kolei jest upierdliwa, skomplikowana i tak naprawdę po konfiguracji wiele się nie zmienia. Trzeba się do NX'a po prostu dość długo przyzwyczajać.
Możliwości konfiguracji zaś są ogromne ... To coś jak Linux - możesz go "przeorać" we wszystkie strony i w każdym szczególe dostosować do swoich wymagań, tylko ilu użytkownikom jest to potrzebne?
Sprawa nr 2. NX jest jakby stworzony do współpracy z Team Center, czyli systemem zarządzania dokumentacją. Na dzień dzisiejszy, polskie "firemki garażowe" są juz na tyle rozwinięte, że można zaczynać myśleć o wdrażaniu takiego oprogramowania.
Wybierając oprogramowanie, warto wziąć pod uwagę PLM, bo to następny krok krozwoju polskich firm inżynierskich.

Wreszcie o samym NX'ie.
Rozumiem, że macie CAD'a (SolidEdge?), chcecie CAM'a?
No to kupcie 2 licencje NX'a: CAD oraz CAD/CAM.
CAD'a dla konstruktora, a CAD/CAM dla programisty.
Nie kupujcie uproszczonych wersji, czyli NX CAM Express! Dla programisty sam CAM jest niewystarczający.
Ogromną zaletą programów typu NX/ProE/CATIA jest bezpośrednia integracja wielu środowisk.
I tak od samego modelu najprostszego detalu w jednym programie liczysz MES'y, projektujesz formę/tłocznik, piszesz soft na różne CNC.
Wszystko to jest asocjatywne ze sobą, czyli na etapie MES'ów możesz zmieniać model i nie musisz od nowa robić pełnych obliczeń lub pisząc CNC, zmieniasz model, a ścieżkę tylko aktualizujesz.
Takich możliwości ni emają programy niższej klasy, czyli SolidEdge, SolidWorks i Inventor.
Żeby pisać w nich obróbkę, musisz kupić dodatkowy soft, który integruje się z CAD'em.
... ja bym tak nie chciał pracować ...

Co do wyoru samego oprogramowania, to w Polsce najpopularniejszy jest (z tych najlepszych) chyba NX i jak go kupicie, to błędu nie popełnicie.
Drugim, podobno fenomenalnym systemem jest CAM w Catii.
Osobiście znam tylko jedną firmę, która używa CATII do psania CNC - BF Godrich.
A to mówi samo za siebie.
W ubiegłym roku Politechnika Rzeszowska kupiła 10 stanowisk edukacyjnych CATII i szkoli studentów z CAM w Catii pod potrzeby "Doliny Lotniczej".

Kosztowo NX i CATIA sa na podobnym poziomie; NX chyba odrobinę tańszy. 5 osi z postprocesorami + "pełny" CAD to wydatek rzędu 20-25k€- ewentualne rabaty.

Co ja bym polecał?
Chyba CATIę, ze względu na większą ilość materiałów szkoleniowych dostępnych w internecie. Samych polskojęzycznych książek do CATII jest około 10 - od podstawowych do dość zaawansowanych.
Wejdź na Youtube i poszukaj filmów szkoleniowych do Catii i NX'a - resztę sam dopisz.

Do samego NX'a jest tylko jedna książka po polsku:
http://helion.pl/ksiazki/nx_cam_program ... nxcamp.htm
Co gorsza, brak, a przynajmniej niedosyt literatury angielskojęzycznej oraz forów i grup dyskusyjnych.
Wsparcie ze strony Siemensa i jego partnerów jest raczej ... symboliczne i zapisane w umowie.

Oprócz zakupu samego oprogramowania, warto zawrzeć w umowie pełne wdrożenie i szkolenia z administracji jakimkolwiek systemem.
Samo wdrożenie systemu to minimum 6 miesięcy.
Dlaczego?
1. szkolenia podstawowe z obsługi
2. Podstawy administracji i konfiguracji (formatki, role, ustawienia użytkownika ...)
3. 2-3 miesiące pracy i ponowne szkolenia.
4. praca

5. szkolenia
6 go to -> 4


PS
Powyższe to moje zdanie, z którym inni zgadzać się nie muszą (i dobrze).



Tagi:


radeko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 299
Rejestracja: 20 lut 2009, 20:17
Lokalizacja: -;)

#12

Post napisał: radeko » 28 sty 2011, 01:30

SACZI pisze:- coś mi paszportem polsatu zajeżdża
Są na tym świecie firmy które wykorzystują zarówno Ship Design i Aerospace Sheet Metal zapewniam Cię ... Do tego pełny Manufacturing też ... Niekoniecznie w Polsce ale są.

Awatar użytkownika

marchru
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 645
Rejestracja: 22 paź 2008, 15:09
Lokalizacja: Dolina Lotnicza

#13

Post napisał: marchru » 28 sty 2011, 18:30

SACZI pisze:Osobiście znam tylko jedną firmę, która używa CATII do psania CNC - BF Godrich.
Ja do dziś nie znałem żadnej takiej firmy.
W Polsce stosunek CAM pomiędzy catia a NX wynosi zatem kilka do kilkuset
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"


marcinello3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 246
Rejestracja: 08 lut 2008, 12:07
Lokalizacja: tarów

#14

Post napisał: marcinello3 » 28 sty 2011, 20:07

Jak kolega wyżej wspomniał do NX`a trzeba sie przyzyczaić!! Czy warto, ciężko powiedzieć. To juz zależy od nastawienia. Ja osobiście go chwale, ale nie ukrywam ze początki były ciężkie !!!
Ja co bym mogł polecić z CAMa to mastercam. Zaglądnij na strone mastercama http://www.mastercam.pl jest do ściągniecia program i bardzo duzo literatury w polskiej wersji, po za tym jest jeszcze jest EdgeCAM. Trenowałem go na studiach niestety jak poznałem NXa to odszedł w daleką nie pamięć - bez porównania!!!!

pozdr


SACZI
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 367
Rejestracja: 07 sie 2005, 11:06
Lokalizacja: z tego ?wiata

#15

Post napisał: SACZI » 28 sty 2011, 23:46

marcinello3 pisze:Jak kolega wyżej wspomniał do NX`a trzeba sie przyzyczaić!! Czy warto, ciężko powiedzieć. To juz zależy od nastawienia. Ja osobiście go chwale, ale nie ukrywam ze początki były ciężkie !!!
Warto, bo obok CATII i ProE, to jeden z 3 najlepszych na świecie systemów do projektowania. Od kilku lat, gdy dostał się pod skrzydła Siemensa, bardzo prężnie się rozwija i można wyznaczyć jakiś "road map".
Mimo tego, ma kilka naleciałości z lat poprzednich, które aż rażą, że nie zostały skorygowane lub wprowadzone.
Wspominałem o formatkach rysunkowych - żeby dodać swoje do menu, oprócz ich stworzenia, trzeba edytować plik konfiguracyjny xml - laik sobie nie poradzi.
Zmiana języka interfejsu to edycja zmiennej systemowej. W module drafting "wyciągnięcie" często niezbędnych funkcji (choćby znaki chropowatości) to edycja pliku konfiguracyjnego - laik sobie poradzi, ale musi mieć opis jak to zrobić. Opis oczywiście głęboko w helpie zaszyty.
O rzeczy oczywistej, którą jest lista części złożenia nawet nie wspomnę, bo jej po prostu brak. Znaczy się, coś jest, ale to takie "dziwadło", że tego nie można wykorzystać, bo Heniu na tokarce nożami za Tobą rzucać zacznie.
Kolejna sprawa, w NX6 pojawiła się fajna funkcja - "tabela otworów".
Daj taką tabelę na warsztat, gdzie opis grupy otworów wygląda w taki sposób:
http://img207.imageshack.us/i/holetable.jpg/
jak przetłumaczyć szablony na j. polski?
I wiele innych drobiazgów, które skutecznie uprzykrzają życie przeciętnemu "klikaczowi".

marcinello3 pisze:Ja co bym mogł polecić z CAMa to mastercam. Zaglądnij na strone mastercama http://www.mastercam.pl jest do ściągniecia program i bardzo duzo literatury w polskiej wersji, po za tym jest jeszcze jest EdgeCAM.
No właśnie, że nie.
Wspominałem wcześnie o TeamCenter i o PLM i o asocjatywności.
MC nie spełnia żadnego z tych wymogów.
Mastercam nie pracuje na natywnych plikach NX, Catii i ProE oraz na żadnych innych. Nawet jeżeli ma jakieś swoje translatory, to w efekcie tworzy swój format i w nim przechowuje geometrię i ścieżki obróbek. "Dogadanie" się z NX'em, polega na otwieraniu plików pośrednich, czyli igs, x_t, stp ...
Każda zmiana konstrukcyjna, to tworzenie nowego pliku, nowych obróbek itd.
Jdnym słowem, jest to niewygodne.
Odnośnie PLM, MC ponoć integruje się z TeamCenter'em, ale ta składanka wg mnie pasuje jak pięść do nosa. Dalej pojawia się problem odczytu obcych dla niego formatów plików.
Wyżej wymienionych wad nie mają systemy, które w jednym mają CAD i CAM.
Wszelkie zmiany na części to po prostu ponowne przeliczenie (i to nie całej) operacji.
(Uściślając, tak kolorowo to nie jest, bo zawsze coś się wysypie i trzeba np kilka ścianek zaznaczyć, czy coś dodatkowo przedefiniować, ale zawsze to mniej roboty niż klikanie całej obróbki).
Integracja z PLM jest oczywista, co doskonale organizuje obieg dokumentacji w firmie, eliminuje "burdel w papirologi" (PLM oczywiście musi być solidnie wdrożony).

Co do samego MasterCAM'a to ja mam o nim nawet dobre zdanie, bo fajnie się w nim pracuje. Jest dość szybki, stosunkowo łatwo się do niego przyzwyczaić, a i czasem potrafi mile zaskoczyć swoimi funkcjami.
Z ww powodów jednak go nie polecam.

O innych programach nie piszę, bo ich po prostu nie znam.
Kolega ze studiów pisał obróbki drewna w EdgeCAM'ie i ile razy się z nim spotykałem, zawsze klął na EC. Inny znajomy SurfCAMa używał, jeszcze inny klikał w AlphaCAM itd.
W każdym da się prawie wszystko zrobić, problemem jest użytkownik. No i wymagania, które stawia się programowi.


marcinello3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 246
Rejestracja: 08 lut 2008, 12:07
Lokalizacja: tarów

#16

Post napisał: marcinello3 » 29 sty 2011, 11:39

SACZI pisze:O rzeczy oczywistej, którą jest lista części złożenia nawet nie wspomnę, bo jej po prostu brak
chodzi ci o assembling?
Jeśli tak, to jest to bardzo dobre rozwiązanie, ja w pracy z tego korzystam i przuy duzych zlozeniach jest bardzo funkcjonalne i nie ma możliwości ze o jakiejś częsci zapomnisz!
SACZI pisze:Kolejna sprawa, w NX6 pojawiła się fajna funkcja - "tabela otworów".
Daj taką tabelę na warsztat, gdzie opis grupy otworów wygląda w taki sposób
hehe skądś to znamy!
Też nie doszukałem się ustawin do tej tabeli, robie to z ręki, zapewne sie da tylko trzeba poszukać

Jest jeszcze w Camie możliwość wykonania swoich baz narzedzi, z odpowiednimi parametrami i materiałami obróbki- no jest to w pewnym stopniu wygodne ale i nie funkcjonalene w niektórych przypadkach. Ja korzystam tylko z bazy narzedzi natomiast baza parametrów pozostawia wiele do życzenia!

jeśli chodzi o NX`a CAD/CAM i zarządzanie teamcenetr to jest godny polecenia z mojej strony!
natomist reszty na tyle nie znam zeby to dokladnie w praktyce zastosoać więc moje zdanie zachowam dla siebie, poprostu kolaga robi rozeznanie w temacie wiec mu o nich wspomniałem :)
A jesli chodzi o wydatek rzedu 70zł z książką i licencją do zapoznania sie z programem to chyba nic w porównaniu z ceną za całość, także ja bym na twoim miejscu odżałował i sprubował samemu!!!


SACZI
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 367
Rejestracja: 07 sie 2005, 11:06
Lokalizacja: z tego ?wiata

#17

Post napisał: SACZI » 29 sty 2011, 18:06

marcinello3 pisze:
SACZI pisze:O rzeczy oczywistej, którą jest lista części złożenia nawet nie wspomnę, bo jej po prostu brak
chodzi ci o assembling?
Jeśli tak, to jest to bardzo dobre rozwiązanie, ja w pracy z tego korzystam i przuy duzych zlozeniach jest bardzo funkcjonalne i nie ma możliwości ze o jakiejś częsci zapomnisz!
Tak, chodzi o złożenia, tylko, że to co jest w standardzie, dobrze działająca funkcją nazwać nie mozna.
Jak to zmienić i rozbudować, to ja pojęcia nie mam.

Kolejny "kfiatek" mi się przypomniał - konfiguracja bibliotek Mold Wizarda.
Z wersji na wersję wymagana jest konfiguracja każdego pliku z elementami bibliotecznymi.
MW w NX7,5 ma około 8000 plików. Przyjmijmy, że tylko 5% z nich to party metryczne.
Daje nam to około 500 plików do przeklikania.
Fajnie, co?
I tak co rok z wersji na wersję :mrgreen:
A chciałbym dodać do plików formatke rysunkową i zmienić domyślną tolerancję z 1/1000" na 0,001mm i wczytać domyślą konfigurację zawartą w Customer Default.

Pomimo tych wszystkich "narzekań", nadal twierdzę, że warto kupić NX'a.


marcinello3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 246
Rejestracja: 08 lut 2008, 12:07
Lokalizacja: tarów

#18

Post napisał: marcinello3 » 02 lut 2011, 21:42

SACZI pisze:Tak, chodzi o złożenia, tylko, że to co jest w standardzie, dobrze działająca funkcją nazwać nie mozna.
Jak to zmienić i rozbudować, to ja pojęcia nie mam.
Trzeba działać na atrybutach, bardzo przydatna funkcja i dobrze opracowana przy dużych zlożeniach, automatycznie wstawia ci pozycje do tabelki i numeruje pozycje na rysunku. Oczywiście trzeba umiejętnie z tego korzystać i zachować porządek w każdym z modeli to wtedy jest to naprawde wygodne. Proponuje zapodać nowy temat na forum to się to obgada dokładniej


SACZI
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 367
Rejestracja: 07 sie 2005, 11:06
Lokalizacja: z tego ?wiata

#19

Post napisał: SACZI » 06 lut 2011, 14:34

marcinello3 pisze:
SACZI pisze:Tak, chodzi o złożenia, tylko, że to co jest w standardzie, dobrze działająca funkcją nazwać nie mozna.
Jak to zmienić i rozbudować, to ja pojęcia nie mam.
Trzeba działać na atrybutach, bardzo przydatna funkcja i dobrze opracowana przy dużych zlożeniach, automatycznie wstawia ci pozycje do tabelki i numeruje pozycje na rysunku. Oczywiście trzeba umiejętnie z tego korzystać i zachować porządek w każdym z modeli to wtedy jest to naprawde wygodne. Proponuje zapodać nowy temat na forum to się to obgada dokładniej
Proszę bardzo:
https://www.cnc.info.pl/topics103/lista ... htm#186124

Awatar użytkownika

Szwed
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 41
Rejestracja: 10 lis 2017, 19:38

Re: NX wersja do nauki

#20

Post napisał: Szwed » 29 mar 2019, 16:07

NX on-line bezpośrednio w oknie przeglądarki.
Bez instalacji na własnym komputerze, jedyne co jest potrzebne to dostęp do internetu!

http://testnx.gmsystem.pl/

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NX CAM/Unigraphics”