Nowsza stacja robocza do SolidWorks

Awatar użytkownika

Autor tematu
blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1694
Rejestracja: 16 kwie 2009, 07:55
Lokalizacja: Kraków/Kornatka

Nowsza stacja robocza do SolidWorks

#1

Post napisał: blue_17 » 12 lut 2021, 16:40

Dzień dobry,

Użytkuje SW od około 8 lat wykonuje złożenia i rysunki do 200 części.
Do tej pory korzystałem ze stacji dell T3500 i grafiki Quadro 4000 oraz 32Gb ramu DDR 2 lub 3 nie pamiętam obecnie.

Obecnie chciałbym przetestować solidworksa z modułem symulacji do przepływów płynów i powietrza i na tą okoliczność chciałbym zmienić na coś nowszego. Postanowiłem zainteresować się stacją HP WorkStation Z420 TW E5-1650v2 6x3.5GHz 32GB 240GB SSD i chciałem dodać do tego grafikę GTX 1050 Ti Zastanawiam się czy będzie różnica w stosunku do karty quadro w podobnym przedziale cenowym.

Nie wiem czy ta stacja będzie odpowiednia i czy będzie odpowiednio cicha jak poczciwa od della może ktoś ma jakieś doświadczenia?

Pozdrawiam


"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D


Aeromikie
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 80
Rejestracja: 24 lis 2014, 11:47
Lokalizacja: Mojrzeszów

Re: Nowsza stacja robocza do SolidWorks

#2

Post napisał: Aeromikie » 05 mar 2021, 11:31

To jest mocno przestarzała konfiguracja. Jest w stanach firma która się specjalizuje w konfiguracjach dla CAD, Puget Systems.
W dobie ddr4 nie brał żadnego komputera z pamięcią ddr3. Wykorzystałbym Quadro 4000 alternatywnie dokupił drugą taką samą kartę dla konfiguracji dwumonitorowej. W kwestii procesora osobiście skonfigurowałem sobie Core i5-10600K ważne aby był stepping Q0 wtedy tzw. "czapa" jest lutowana i odprowadza ciepło. Ramu mam 32 gb 3200, teraz brałbym 3600. W CAD ważne jest tzw. "turbo" i5 ma 4,8 GhZ a to robi robotę ( 1 GhZ więcej niż E5-1650 plus instrukcje AVX2), drugi komputer który użytkuje to i9 9820 (10 rdzeni) gdyby przykrył je kartonem można by się srogo zdziwić. Przewaga 40% i9 nad i5 jest tylko wtedy kiedy pracuje obliczając CFD. Ważne 2 dyski SSD jeden na system drugi do pracy. Zasada jest jedna liczba kanałów pamięci na płycie mnożona przez 3 to liczba rdzeni procesora fizycznych. Oczywiście pomijam rendery gdzie proces obliczenia wygląda z grubsza tak - pobierz oblicz i wyprowadź dane.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3451
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Nowsza stacja robocza do SolidWorks

#3

Post napisał: Zienek » 05 mar 2021, 12:05

Na jakiej płycie głównej taką konfigurację polecasz składać.

Przy cenach na 2021-03 to jest:
i5-10600K - 900 zł
32GB 3600MHz - 800 zł


Aeromikie
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 80
Rejestracja: 24 lis 2014, 11:47
Lokalizacja: Mojrzeszów

Re: Nowsza stacja robocza do SolidWorks

#4

Post napisał: Aeromikie » 05 mar 2021, 22:45

Na codzień używam mATX ASUS ROG STRIX Z490-G ~1200 zł. Na sekcji zasilania płyty głównej nie ma co oszczędzać bo tutaj jak pójdziemy ekonomicznie to cały boost szlag trafi ze względu na fakt że płyta będzie się przegrzewać w trybie turbo. Wariant ekonomiczny i przyzwoity jak dla 10600K - ATX ASRock Z490 Extreme4 ~900 zł. Miałem wcześniej starszą platformę na Z390 - ASRock Z390 Extreme4 + Core i5 9500F i nie mogę złego słowa powiedzieć (poszedł ten zestaw do najbliższej rodziny i działa dalej bez zastrzeżeń). Wariant droższy to Asus ROG STRIX Z490-H - 1200 zł. Z mojego doświadczenia omijać Gigabyte, ostatnie dobre płyty w średnim przedziale cenowym mieli w czasach Socketa AM3. Ostatnio miałem ich platformę AM4 ma X470 i Ryzenie 2700. Problemy z pamięciami (dedykowane AMD pamięci nie trzymały rekomendowanego zegara), biosem. Szybciej wróciłem do Intela niż myślałem. Złożyłem skonfigurowałem i zapomniałem, zestaw po prostu robi robotę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”