Witam Szanownych Kolegów!
Obserwuje dziwne zachowanie obu osi Z w maszynie produkcji PERNDORFER. Otóż, po ząłączeniu sterowania na maszynę, napędy osi Z zaczynają wykonywać niekontrolowane ruchy, góra-dół, aż w końcu opadają na dół i zaczyna świecić dioda na karcie serwowzmacniacza oznaczająca preciążenie. Karty są produkcji firmy AXOR Industries model Micro B, natomiast serwomotory ELRA model BL56TR0.90.
Sprawdzałem uzwojenia napędów - bez zarzutów, przewody też są ok.
Jedno co mnie niepokoi to to, ze przekaźniki od hamulców też wykonują "niekontrolowane" załączenia-wyłączenia.
Proszę o sugestie.
Pozdrawiam
Bartek S.
niekontrolowane ruchy
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Kłopotem może być różnica potencjałów na masie. Miałem bardzo podobny problem z laserem. Komputer z którego wczytujemy pliki został przypadkowo postawiony na obudowie źródła lasera. Masa komputera połączona z masą (obudową) zasilacza zaowocowała niekontrolowanymi ruchami osi X i Y - tak jakby cała maszyna zaczęła żyć własnym życiem
To samo miałem w ploterze, gdzie aby uniknąć problemu odwrotnego podłączenia zasilacza zastosowano mostek prostowniczy. W wyniku spadku napięcia na diodach w mostku, masa zasilacza nie była masą całego układu - efekt identyczny. A może faktycznie zasilacz sie sknocił i śmieci. Warto obejrzeć zasilanie na oscyloskopie czy nie ma tam jakichś syfów:P