Narzędzie oscylacyjne nie działa
Ploter Ruk RJMTC06-1815
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 9
Narzędzie oscylacyjne nie działa
Witam,
przestało dzialać narzędzie oscylacyjne w moim ploterze RUK RJMTC06-1815, narzędzie ma osobny silnik i sterownik.
Sam ploter jest OK, tylko z narzędziem jest problem i chyba to jest płytka sterownika.
Dlatego chciałbym zapytać szanowne forum o przeróbkę takiego narzędzia, by silnik był podpięty bezpośrednio do napięcia
z pominięciem elektroniki. Oscylacja nie jest regulowana z poziomu softu ma osiągać okresloną jedną prędkośc podczas cięcia.
Napięcię z plotera to 24V a na silnik idzie 18V, moim zdaniem trzeba by było znaleźć silnik na 24V i spróbować go podłączyć.
To takie moje luźne przemyślenia w temacie, nie jestem techniczny, czy ktoś z Was mógłby się podjąć takiej przeróbki z okolić Śląska?
przestało dzialać narzędzie oscylacyjne w moim ploterze RUK RJMTC06-1815, narzędzie ma osobny silnik i sterownik.
Sam ploter jest OK, tylko z narzędziem jest problem i chyba to jest płytka sterownika.
Dlatego chciałbym zapytać szanowne forum o przeróbkę takiego narzędzia, by silnik był podpięty bezpośrednio do napięcia
z pominięciem elektroniki. Oscylacja nie jest regulowana z poziomu softu ma osiągać okresloną jedną prędkośc podczas cięcia.
Napięcię z plotera to 24V a na silnik idzie 18V, moim zdaniem trzeba by było znaleźć silnik na 24V i spróbować go podłączyć.
To takie moje luźne przemyślenia w temacie, nie jestem techniczny, czy ktoś z Was mógłby się podjąć takiej przeróbki z okolić Śląska?
-
Re: Narzędzie oscylacyjne nie działa
Tak tylko naprawdopodobniej to sterownik padł który zmienia te 24 na 18, dlatego chcę go pominąć. Silnik tam zainstalowany to Maxon 118888, jego można gdzieś zdobyć ale z elektroniką gorzej. Najlepsze jest to, że wiatraczek działa
-
mi się szykuje a nóż oscylacyjny "nie bangla".
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Nawet znalazłem https://www.aliexpress.com/item/4001265827773.html
Jest tam dość dokładny opis.
Silnik jest BLDC, trójfazowy, 24V/5A, 13000 rpm, z trzema czujnikami Halla zasilanymi 5V.
Znając powyższe parametry da się dobrać sterownik.
Ten powinien podpasować https://www.aliexpress.com/item/32585846440.html
Co do samego silnika, to trzeba by było go pomierzyć. Czy nie ma zwarcia/przerwy i czy czujniki Halla dają sygnały. Średnio zaawansowany elektronik-amator poradzi sobie z tym.
Jest tam dość dokładny opis.
Silnik jest BLDC, trójfazowy, 24V/5A, 13000 rpm, z trzema czujnikami Halla zasilanymi 5V.
Znając powyższe parametry da się dobrać sterownik.
Ten powinien podpasować https://www.aliexpress.com/item/32585846440.html
Co do samego silnika, to trzeba by było go pomierzyć. Czy nie ma zwarcia/przerwy i czy czujniki Halla dają sygnały. Średnio zaawansowany elektronik-amator poradzi sobie z tym.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kolego zabierz ten zestaw do dobrego elektronika lub firmy zajmującej się naprawą sterowników serwomotorów i temat ogarną, bez wiedzy bałaganu narobisz, sam silniczek to koszt 1500-2000zł.
Krak.
-
Silnik znalazłem taniej, tylko trzeba zamówić 3 ale i tak o połowę taniej https://okmarts.com/maxon-electric-motor-118888.html
Dodane 5 minuty 7 sekundy:
Cowboy znasz kogoś z okolic Śląska bo ja pytałem bardzo wiele firm i nikt się nie chce podjąć bo zawaleni, bo nie, bo coś tam coś tam. Czekam na serwis Digimy z Chorzowa ale nie wiem czy się doczekam przed zleceniem
Dodane 5 minuty 7 sekundy:
Cowboy znasz kogoś z okolic Śląska bo ja pytałem bardzo wiele firm i nikt się nie chce podjąć bo zawaleni, bo nie, bo coś tam coś tam. Czekam na serwis Digimy z Chorzowa ale nie wiem czy się doczekam przed zleceniem
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
pisałem o nowym a nie 3 używanych za ponad 200 dolców + inne koszty.
Z śląska nie znam, może jakiś kolega z forum podpowie.
Z śląska nie znam, może jakiś kolega z forum podpowie.
Krak.