Napędzane narzędzia - ile w głowicy?

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
tschaya
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 101
Rejestracja: 10 sie 2004, 23:50
Lokalizacja: Grudzi?dz

Napędzane narzędzia - ile w głowicy?

#1

Post napisał: tschaya » 08 mar 2013, 16:26

W głowicach rewolwerowych tokarek CNC (np. z tarczami VDI) podawana jest liczba miejsc na napędzane narzędzia (o ile maszyna jest w takie w ogóle wyposażona). I np. w nowszych maszynach jest to często 12 na 12, czasem 6 na 12. A w starszych trafia się 4 lub tylko 2. I tu moje pytanie - dlaczego podawana jest informacja o mniejszej ilosći miejsc na napedzane narzędzia niż ilość dostępnych gniazd? Przecież gniazda są takie same (bo chyba są?) wiec czemu nie można obsadzić wszystkich 12 gniazd a tylko 6 albo 4? Czy tu chodzi o możliwości sterowania? Czy to coś z budową głowic? Proszę o wyjaśnienia.



Tagi:


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#2

Post napisał: dance1 » 08 mar 2013, 20:38

może dlatego że napędzane narzędzia potrzebują więcej miejsca, dlatego co 2 gniazdo możliwość montowania, w nowszych już zmienili rozstaw.
Nie wiem jak to w tokarkach wygląda ale np w starszych naszych centrach piły i inne tylko co 2 gniazdo bo miejsca brak, w nowych maszynach bez problemu w każdym.
Takie moje przemyślenia. :wink:


Autor tematu
tschaya
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 101
Rejestracja: 10 sie 2004, 23:50
Lokalizacja: Grudzi?dz

#3

Post napisał: tschaya » 17 mar 2013, 15:50

To jest jakaś koncepcja ale na 99% nie pasuje do tokarek. Narzędzia wcale nie są takie duże, a poza tym tarcze głowic napędzanych i zwykłych są chyba tej samej wielkości.
Nikt nie wie?


wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 833
Rejestracja: 05 gru 2006, 22:28
Lokalizacja: Bielsko Biała

#4

Post napisał: wieslawbarek » 17 mar 2013, 18:57

W pierwszym poście sam sobie odpowiedziałeś wszystko zależy od konstrukcji np stary Sauter z tarczą na 12 VDI ale z nierównomirnym rozkładem gniazd tzn sześć na wiekszej średnicy następne sześć na mniejszej silnik na górze napędza duży pierścień w tarczy narzędziowej i nie może napedzać wszystkich bo po prostu nie zazębi i pewnie jest tak też z innymikonstrukcja nie puszcza.


Autor tematu
tschaya
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 101
Rejestracja: 10 sie 2004, 23:50
Lokalizacja: Grudzi?dz

#5

Post napisał: tschaya » 04 kwie 2013, 22:20

Załóżmy że stare głowice tak mają (chociaż niekoniecznie). A co z nowymi? Trafiają się przecież z sześcioma gniazdami napędzanymi na 12 możliwych.


lotnik11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 196
Rejestracja: 28 wrz 2009, 10:54
Lokalizacja: ze ściany wschodniej

#6

Post napisał: lotnik11 » 13 lip 2016, 19:27

a teraz głupie pytanie ... Jak są oznaczone miejsca gdzie można wsadzić napędzaną oprawkę ?
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
Teraz zmuszony jestem w Esprit.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7015
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#7

Post napisał: WZÓR » 13 lip 2016, 19:39

lotnik11 pisze:a teraz głupie pytanie ... Jak są oznaczone miejsca gdzie można wsadzić napędzaną oprawkę ?
W przypadku SL-20Haas z głowicą na oprawki VDI możesz mocować narzędzia napędzane w dowolnym gnieździe.

Mariusz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”