Napęd UNIDRIVE SP1404 i CSMIO-IPM

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
GOCBR
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 14
Rejestracja: 14 lut 2009, 21:08
Lokalizacja: Sztum

Napęd UNIDRIVE SP1404 i CSMIO-IPM

#1

Post napisał: GOCBR » 17 lis 2018, 07:05

Witam wszystkich,
Od kilku lat bawię się sterowaniami i maszynkami amatorskimi CNC, po całej serii silników krokowych, servo DC, krokowców trójfazowych czas podnieść poprzeczkę i wpadł mi w ręce napęd z silnikiem servo AC i tu zaczeły się schody. Napęd to Emerson Unidrive SP 1404 z modułem Resolvera , silnik Moog G400 1,68kw z resolverem. Poprzedni właściciel sterował nim za pomocą CSMIO-IPM czyli sygnałem Step/DIR bezpośrednio, mi za żadne skarby nie chcą się pokręcić podłączając ten zestaw do CSMIO. Pytałem się poprzedniego właściciela jak dokładnie podłączał sygnały sterujące podał mi że do wejścia enkodera w napędzie. Panowie uprzejmie was proszę o opinie czy to jakaś ściema czy naprawdę da sie posterować sygnałami step/dir podłączonymi do enkodera i czy takie zestawienie ma sens czy lepiej podłączyć to do CSMIO-IPA i sterować sygnałami +-10V?

Poniżej link do filmiku z pracy zestawu





drhambone
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 24
Rejestracja: 27 lut 2013, 20:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Napęd UNIDRIVE SP1404 i CSMIO-IPM

#2

Post napisał: drhambone » 17 lis 2018, 09:10

Cześć

Nie znam tego napędu, ale bawiąc się ze sterowaniem serwami pewnie wiesz, że podłączając sygnały step/dir do wejścia enkoderowego wpinasz się tylko i wyłącznie w pętle sprzężenia zwrotnego samego regulatora czy to pozycji, czy momentu czy prędkości. Sterownik będzie próbował utrzymać pozycję silnika, jeśli "zobaczy", że enkoder się przesunął, ale bez pozycji zadanej całe te obliczenia które wykonują regulatory PID to będzie lipa i pewnie po jakimś czasie sterownik zgłosi "following error" lub podobny błąd. Nie mówiąc już o dokładności pozycjonowania, overshoting itd. itp.
Ja bym się nie bawił w takie hybrydy, tylko podłączył +-10V.

Pozdrawiam
Tomek
KEEP CALM AND AUTOMATE


Autor tematu
GOCBR
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 14
Rejestracja: 14 lut 2009, 21:08
Lokalizacja: Sztum

Re: Napęd UNIDRIVE SP1404 i CSMIO-IPM

#3

Post napisał: GOCBR » 17 lis 2018, 09:27

Dziękuję za konkretną odpowiedź.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”