Mostek prostowniczy do migomatu

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
zuh
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 96
Rejestracja: 13 paź 2014, 14:15
Lokalizacja: Lubuskie

Mostek prostowniczy do migomatu

#1

Post napisał: zuh » 03 lis 2020, 09:57

Witam posiadam stary migomat kercomet 225e. Nie wiem czy te 225 to są ampery?
Uszkodził się mostek prostowniczy. Powykruszały się przewody od diod prostowniczych i jedną się spaliła.
Ogólnie wydaje mi się że jakiś czas spawałem na tych uszkodzonych przewodach diod i dopiero przy spaleniu tej jednej diody zaczął dziwnie spawać.
Tak czy inaczej naprawiłem ten mostek dość prymitywnie, czyli wymieniłem przewody na nowe i je polutowałem a spaloną diodę wywaliłem. Pomyślałem że skoro spawał jak nie były połączone wszystkie diody to będzie spawać bez tej jednej, lepiej że jej nie ma niż ma mi jakieś zwarcie robić. Ogólnie spawa, tylko mam na uwadze temperaturę mostka, dodam że migomat nie ma żadnego dodatkowego chłodzenia.
Kolejna rzecz to mostek był wcześniej naprawiany, gdyż część diod jest o oznaczeniu KYZ 74/35 M5, część o oznaczeniu SY 170/10 X9 a część jest jeszcze oryginalne ale nie wiem o jakim symbolu bo oryginalnie było wszystko zamalowane na zielono (dioda która się teraz spaliła i ja wywaliłem to była właśnie oryginalna).
Myślę że dobrze byłoby wymienić mostek na nowy (chyba że się mylę i wystarczy zamontować tą brakującą diodę)
Oryginalny mostek składa się z 6 płytek i w każdej płytce jest 2 razy po 3 diody. Mostek jest trójfazowy.
Teraz moje pytanie ilu amperowy mostek muszę kupić?




bear
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 616
Rejestracja: 15 gru 2014, 23:03
Lokalizacja: Łódź

Re: Mostek prostowniczy do migomatu

#2

Post napisał: bear » 03 lis 2020, 10:11

zuh pisze:Teraz moje pytanie ilu amperowy mostek muszę kupić?

Sprawdź na tabliczce lub zakresie prądu jakim prądem dysponuje ale prawdopodobnie ma tyle ile w nazwie modelu.


andrejch2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 333
Rejestracja: 15 wrz 2019, 07:56

Re: Mostek prostowniczy do migomatu

#3

Post napisał: andrejch2 » 03 lis 2020, 10:14

mozesz kupic mostek o wiekszej liczbie amperów niz 255 tez bd działać a nawet powinien się mniej przegrzewać.


Autor tematu
zuh
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 96
Rejestracja: 13 paź 2014, 14:15
Lokalizacja: Lubuskie

Re: Mostek prostowniczy do migomatu

#4

Post napisał: zuh » 03 lis 2020, 15:38

bear pisze: Sprawdź na tabliczce lub zakresie prądu jakim prądem dysponuje ale prawdopodobnie ma tyle ile w nazwie modelu.
No właśnie przy pokrętle do ustawiania prądu jest skala nie w amperach a w grubości blachy jaką można spawać na danej pozycji.
andrejch2 pisze:
03 lis 2020, 10:14
mozesz kupic mostek o wiekszej liczbie amperów niz 255 tez bd działać a nawet powinien się mniej przegrzewać.
Na allgro widziałem mostek 300A i 400A i teraz czy brać 300A bo będzie w zupełności wystarczający czy lepiej jednak 400A na wszelki wypadek, biorąc pod uwagę że nie mam chłodzenia a może dorobić chłodzenie?
Te nowe mają zabezpieczenie termiczne, mój nie ma a przecież dorobić jakiś przekaźnik odcinający prąd którym by sterował termik to nie problem.
Ostatnio zmieniony 03 lis 2020, 15:46 przez zuh, łącznie zmieniany 1 raz.


bear
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 616
Rejestracja: 15 gru 2014, 23:03
Lokalizacja: Łódź

Re: Mostek prostowniczy do migomatu

#5

Post napisał: bear » 03 lis 2020, 15:39

zuh pisze:
03 lis 2020, 15:38
bear pisze: Sprawdź na tabliczce lub zakresie prądu jakim prądem dysponuje ale prawdopodobnie ma tyle ile w nazwie modelu.
No właśnie przy pokrętle do ustawiania prądu jest skala nie w amperach a w grubości blachy jaką można spawać na danej pozycji.
Tabliczka znamionowa pewnie jest z tyłu


gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 734
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Mostek prostowniczy do migomatu

#6

Post napisał: gozdd » 03 lis 2020, 15:46

Ja nie wiem, czy niektórzy Google to mają płatne, czy myślenie boli?

Obrazek

Dla świętego spokoju kup mostek na 250A (o ile się zmieści) i problem z głowy.


Autor tematu
zuh
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 96
Rejestracja: 13 paź 2014, 14:15
Lokalizacja: Lubuskie

Re: Mostek prostowniczy do migomatu

#7

Post napisał: zuh » 03 lis 2020, 16:02

Wpisywałem w google ale chciałem mieć pewność :] myślałem że można to obliczyć po diadach.
Tam jest sporo miejsca więc powinienem upchać coś większego.
bear pisze: Tabliczka znamionowa pewnie jest z tyłu
Kiedyś pewnie była ale już nie ma.


andrejch2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 333
Rejestracja: 15 wrz 2019, 07:56

Re: Mostek prostowniczy do migomatu

#8

Post napisał: andrejch2 » 03 lis 2020, 19:08

Wez300 a z kondensatorem i rezystorem bd mial stabilniejszy luk a jak cos zawsze mozesz odlitowac


Autor tematu
zuh
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 96
Rejestracja: 13 paź 2014, 14:15
Lokalizacja: Lubuskie

Re: Mostek prostowniczy do migomatu

#9

Post napisał: zuh » 06 lis 2020, 08:47

Niestety nie mogę wstawić linków ale w Polsce to chyba najlepiej od piekarz.pl bo jest średnio o 100zł taniej niż na allegro za ten sam mostek, a może lepiej kupić na aliexpres ?
Ale nie widzę aby miały kondensator czy rezystor

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”