Monitor w maszynie zdechł. Gdzie można kupić tani zamiennik?

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3384
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Monitor w maszynie zdechł. Gdzie można kupić tani zamiennik?

#11

Post napisał: Steryd » 18 mar 2021, 21:56

przecież to zwykłe LCD. wątpię, żeby robili specjalne matryce. Nawet beckhof nie produkował własnych matryc tylko pchał sharpa.

Dobierasz sobie monitorek o odpowiednich proporcjach i przekątnej, sprawdzasz, czy gniazdo jest w tym samym miejscu, żeby się nie bawić z przewodem, przekładasz matrycę i masz.


Można?
Morzna!!!


atlc
Posty w temacie: 3

Re: Monitor w maszynie zdechł. Gdzie można kupić tani zamiennik?

#12

Post napisał: atlc » 19 mar 2021, 01:32

Steryd pisze:przecież to zwykłe LCD. wątpię, żeby robili specjalne matryce. Nawet beckhof nie produkował własnych matryc tylko pchał sharpa.

Dobierasz sobie monitorek o odpowiednich proporcjach i przekątnej, sprawdzasz, czy gniazdo jest w tym samym miejscu, żeby się nie bawić z przewodem, przekładasz matrycę i masz.

Jak wyżej, dlatego napisałem o zmierzeniu matrycy.
Matryce są typowe, można ją wyjąć ze zwykłego monitora.

Fajnie że napisałeś przekątną, ale to nic nie znaczy, bo matryce występują w różnych proporcjach.


Autor tematu
ZajOnDz
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 13
Rejestracja: 18 lip 2019, 21:40

Re: Monitor w maszynie zdechł. Gdzie można kupić tani zamiennik?

#13

Post napisał: ZajOnDz » 19 mar 2021, 10:56

Aha, czyli jeśli znajdę zwykły monitor LCD o odpowiednich wymiarach to mogę zdjąć z niego obudowę i po prostu wpakować go do maszyny?
Dokładne wymiary to 305mm x 230mm

Awatar użytkownika

TOP67
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2224
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Monitor w maszynie zdechł. Gdzie można kupić tani zamiennik?

#14

Post napisał: TOP67 » 19 mar 2021, 11:03

ZajOnDz pisze:
18 mar 2021, 21:48
Myślałem po prostu, że w XXI wieku będę wstanie znaleźć w necie chińskie ekrany do montażu w maszynie, gdzie najwyżej będzie trzeba dziurki nowe nawiercić, aby zamontować.
Ile jest takich maszyn na świecie? W ilu z nich zepsuje się monitor? Komu będzie się opłacało wyprodukować takie monitory i czekać na kupców?

Tak jak pisali inni. Jeśli złącze jest standardowe, to trzeba dopasować wymiary i sposób mocowania. Matryce produkuje się w miarę znormalizowane. Różną się właśnie sposobem zamocowania i okablowania. Może da się podmienić samą matrycę w starej obudowie? Na każdym elemencie jest naklejka z part number.


atlc
Posty w temacie: 3

Re: Monitor w maszynie zdechł. Gdzie można kupić tani zamiennik?

#15

Post napisał: atlc » 19 mar 2021, 12:12

No to już wiemy że to 15", proporcje 4:3.
Teraz trzeba ustalić jaki standard sygnału, zapewne VGA.
Opcji masz kilka - monitor desktopowy - zdjąć obudowę i zamontować, jest to najtańsza opcja, używany monitor można kupić od kilku dyszek na olx czy allegro.
Druga opcja zamówić jeszcze dodatkowo u szklarza szybę hartowaną żeby osłonić matrycę.
Trzecia - Google i hasła takie jak monitory do zabudowy, monitory open frame. Kupić nówkę, pewnie z 1500-2500 będzie to kosztowało.
Zapytaj @kamar czy nie chce odsprzedać, kiedyś brał ode mnie dotykowe, wydaje mi się że były tam 15" 4:3, ale mogę źle pamiętać. Dotyku nie trzeba używać. To były monitory do zabudowy z szybą hartowaną.

Pamiętaj tylko jak będziesz podpinał żeby sprawdzić napięcie zasilania, cześć monitorów ma wbudowane zasilacze, cześć jest zasilana z 12, 24 lub 48V. Może być konieczność podciągnięcia w maszynie przewodów zasilających lub dołożenie jakiegoś zasilacza.


tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2002
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Monitor w maszynie zdechł. Gdzie można kupić tani zamiennik?

#16

Post napisał: tristar0 » 14 sie 2021, 22:33

T o już masz faktycznie z górki bo pierwszy lepszy monitor 15" wstawisz i będzie dziać a skoro wstawiłeś zwykły od pc to masz sygnały RGB i synchronizację i nic więcej .Zdejmij ramkę z matrycy 15 " i będzie jeszcze długo działać a wydasz z 50 pln.
Każdy ma prawo do życia w wolnym kraju !

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”