monitor do cad'a i domu

wymiana sprzętu pomóżcie w typowaniu

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Re: monitor do cad'a i domu

Post napisał: piromarek » 29 cze 2019, 14:12

Kupiłem zagięty z obawy, że przy tak dużym monitorze, będę miał kłopoty z łapaniem ostrości na końcach.
Coraz mocniej zauważam u siebie spłycenie głębi ostrości z roku na rok.
Chyba nie potrzebnie. To nie kino w pierwszym rzędzie :-)
Monitor też jest jakby uniwersalny, bo nie tylko do CAD ale i po prostu w domu do całej reszty.
Teraz widzę, że prawdopodobnie nie było by problemu jeśli byłby płaski, a cad by nie denerwował jak teraz.
Choć oczywiście to nie jest jakiś wielgachny problem, ale piszę jakby ktoś miał zamiar kupić to niech zwróci na to uwagę, bo może mu to przeszkadzać.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 cze 2019, 14:58

jasiu... pisze:
29 cze 2019, 13:47
Okulary progresywne muszą kosztować. Moje kosztowały naprawdę sporo, ale jestem zadowolony. Nie wróciłbym do dwóch par.
Jakbym słyszał moich optyków :) Trzy razy mnie różni przewieżli na progresach i z radością wróciłem do dwuogniskowych.
Przy mojej wadzie to w progresach mogę oglądać widoczki a nie pracować czy czytać.
Żona niby się przyzwyczaiła i nawet ceny w sklepie czyta ale do prawdziwego czytania tez ma osobne.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 29 cze 2019, 19:03

kamar, piszę na podstawie własnego doświadczenia. W momencie decyzji o spróbowania przeprowadziłem sondę wśród znajomych. Po pierwsze, tylko duża sieciówka, która ma oprzyrządowanie do tego, żeby dokładnie zmierzyć ci oczy, a później, żeby bardzo dokładnie ustawić soczewki w oprawkach. Bardzo ważny jest dobór oprawek. Jeśli ślizgają się po nosie, są raz wyżej, raz niżej, to nie dasz w nich rady. No i soczewki muszą być dobrej firmy. Warto spytać optyka, jakiej firmy soczewki będzie montował.

Powinny być klasy premium i - co ważne, lewa i prawa soczewka się różnią! Tego nie ma w chińskich soczewkach. Klasa premium, bo wtedy masz możliwość patrzenia również z ukosa, a tak często się spogląda. Różnica pomiędzy lewą i prawą polega na pochyleniu części dolnej, bo jak patrzysz blisko, oczy zbiegają się do środka. Chińczycy produkują uniwersalne soczewki, dla lewego i prawego oka i dlatego optyk nie ma szans ich dobrze ustawić (pochylają trochę w lewo i w prawo soczewkę, ale to zaburza później widzenie).

Powinny być jak najcieńsze! Wtedy są produkowane z tworzywa o bardzo dużym współczynniku załamania. Normalne mają indeks 1.5, najlepsze 1.74 (ale te są już rzeczywiście drogie). To ważne, bo im wyższy indeks, tym lżejsze, a więc można rozszerzyć pole widzenia, nie zwiększając grubości soczewki. Ja mam 1.67 i się sprawdzają.

Piszę, bo jestem z okularów bardzo zadowolony. Mam "cylindry" i w okularach mogę funkcjonować zupełnie normalnie. Tylko słoneczne zrobiłem "normalne", bez progresji, ale z reguły w słonecznych się patrzy na odległość.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 cze 2019, 20:11

Jasiu.. , szkoda Twoich talentów marketingowych :) Jak by nie patrzył to cała zasada progresów sprowadza się do oszukania mózgu że oko widzi co innego niż widzi. Widać mój się nie daje :) I może stwierdzisz, że poruszając szybko głową nad zadrukowaną kartką, widzisz normalnie, bez dyskomfortu ? Czy też już odruchowo ustawiasz głowę żeby jako tako widzieć ? Moje wieloletnie doświadczenie dobrało mi dobrze zrobione dwusoczewkowe i to dopiero komfort.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 29 cze 2019, 21:12

kamar pisze:
29 cze 2019, 20:11
Jasiu.. , szkoda Twoich talentów marketingowych :)
No nie jest tak, bo ja naprawdę ze swoich okularów jestem zadowolony. Poza tym nie mam żadnego interesu, żeby do takich szkieł namawiać.
kamar pisze:
I może stwierdzisz, że poruszając szybko głową nad zadrukowaną kartką, widzisz normalnie, bez dyskomfortu ? Czy też już odruchowo ustawiasz głowę żeby jako tako widzieć ?
No właśnie nie. Ostrzegali mnie przed tym że tak może być, jak kupię tanie okulary. Przyczyna jest prosta, bardzo wąski kąt widzenia niektórych soczewek i trzeba wtedy rzeczywiście kręcić głową. Oczywiście, że istnieje grupa osób (oceniana na 10-15 procent) która z tymi szkłami nie daje rady. W moich nie kręcę głową, bo wystarczy, że "skręcam wzrok", oczy chodzą i widzę ostro, zarówno blisko, jak i daleko.

Firma, w której robiłem okulary daje gwarancję, że jeśli nie opanuję ich używania w miesiąc, mogę oddać i na początku bałem się po schodach schodzić. Dziś nie wsiądę bez nich do samochodu. Początki były trudne, po tygodniu dało radę (ale nie w samochodzie), a po miesiącu przestałem je zdejmować. Oczywiście, żeby nie było kryptoreklamy nie podam, jaka firma robiła mi okulary i jaka wyprodukowała soczewki.

Sam zastanawiałem się nad dwuogniskowymi, ale u mnie, te co mam, sprawdziły się.
kamar pisze:
cała zasada progresów sprowadza się do oszukania mózgu że oko widzi co innego niż widzi.
Bo widzi co innego, niż widzi. Oko jest bardzo kiepskim przetwornikiem, jedna soczewka, obraz na siatkówce. Resztą zajmuje się mózg. W 10-15 procentach, albo przy szczególnych wadach mózg się nie nauczy, albo nie da rady. Tylko, że podczas badania wzroku i doboru soczewek dobra firma potrafi to wyłapać i wtedy ci powiedzą, że nic z tego nie będzie. Właśnie dlatego dają tą gwarancję zwrotu przez miesiąc. Oni wiedzą, że tak cię zdiagnozowali, że ryzyko odrzucenia jest naprawdę minimalne.

Na marginesie, wiedziałeś, że są cztery rodzaje soczewek? Podstawowe (tanie), Panoramiczne (np. dla kierowców), z rozszerzonym pasmem widzenia bliskiego (do pisania, smartfonów) i z rozszerzonym pasmem średniego widzenia (do pracy przy komputerach.

Jeszcze jedno - lepsze są niesymetryczne, takie jak na dolnym rysunku, ale Chińczycy takich tanich nie robią:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 cze 2019, 22:04

jasiu... pisze:
29 cze 2019, 21:12
No właśnie nie. Ostrzegali mnie przed tym że tak może być, jak kupię tanie okulary. Przyczyna jest prosta, bardzo wąski kąt widzenia niektórych soczewek i trzeba wtedy rzeczywiście kręcić głową.
Jasiu... , cudów ni ma a fizyki Pan nie oszukasz :) Pytam co się dzieje jak ruszasz głową a nie czy trzeba przy czytaniu.

Autor tematu
piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: piromarek » 29 cze 2019, 22:22

Ja was przepraszam, :-)

ale może ja nie zły monitor ale złe okulary mam ?
:-)

Bo się porobiło ! że Ho Ho.

Konia z rzędem temu co będzie szukał u nas czegoś o okularach i znajdzie w wątku o zamianie monitora :-)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 30 cze 2019, 05:42

Usuwać czy od razu BAN-y ? :)

Autor tematu
piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: piromarek » 30 cze 2019, 08:22

Ja się nie odzywam :-)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 30 cze 2019, 08:34

Ale przecież właśnie wyszło, że piromarek ma złe okulary ;-) Sprawa się wyjaśniła.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”