Moja pierwsza frezarka CNC (używana i niedroga) - co wybrać?

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Re: Moja pierwsza frezarka CNC (używana i niedroga) - co wybrać?

Post napisał: lepi » 24 gru 2024, 09:09

Brezniew pisze:
23 gru 2024, 23:18
lepi pisze:Jak szukasz czegos bezproblemowego to nie idź tą drogą.

W co innego byś celował?
W coś prostego, najlepiej bez hydrauliki.
Z tego co napisałeś to bardziej byś potrzebował tokarkę.
Co chcesz robić z felgą na frezarce?
Jak chcesz maszynę z sondą detalu na tak starym sterowaniu to lepiej żeby miała ją od razu. Dołożenie nie jest takie proste.
Przebieg tej frezarki nie jest jakiś straszny. Właściwie tylko śruby mogą być zużyte. Ale koszt ich wymiany to więcej niż jej cena.

Autor tematu
Brezniew
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 11

Post napisał: Brezniew » 24 gru 2024, 09:15

Jeśli chodzi o tokarkę to mam bardzo ogarniętego tokarza z dobrą tokarką jednak nie wszystko da się zrobić.
Felgi to tylko dodatkowy wymóg - coraz więcej jest zapytań o przeróbki felg na kilkuczęściowe, a przykładowo trasowanie kilkudziesięciu otworów dookoła felgi jest kłopotliwe, czasochłonne i nieopłacalne (robiąc to manualnie).
Wiem, że na tokarce również można frezować ale to tak jakby widłami piasek ładować - niby da się ale efektywne to to nie jest.

Coś prostszego, bez hydrauliki mówisz? Rzucisz jakimś przykładem?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: tuxcnc » 24 gru 2024, 09:50

Brezniew pisze:
24 gru 2024, 09:15
coraz więcej jest zapytań o przeróbki felg na kilkuczęściowe
Co prawda jestem przeciwnikiem mnożenia koncesji, certyfikatów i innego prostowania ogórków, ale za amatorskie przeróbki istotnych dla bezpieczeństwa części pojazdów, powinni właścicieli i wykonawców wsadzać za kraty, a samochody konfiskować.

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lepi » 24 gru 2024, 09:56

Do wiercenia felgi lepiej zrobić sobie przyrząd do wiertarki słupowej. Tanio, szybciej i prościej w obsłudze.
Pomijam sens takich prac.

Autor tematu
Brezniew
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Brezniew » 24 gru 2024, 10:04

lepi pisze:Do wiercenia felgi lepiej zrobić sobie przyrząd do wiertarki słupowej. Tanio, szybciej i prościej w obsłudze.

Wydaje Ci się. Teraz tak działamy i nie jest to zbyt efektywne. To nie jest tak, że masz jeden rozstaw śrub i wszystko jedziesz tak samo.
tuxcnc pisze:Co prawda jestem przeciwnikiem mnożenia koncesji, certyfikatów i innego prostowania ogórków, ale za amatorskie przeróbki istotnych dla bezpieczeństwa części pojazdów, powinni właścicieli i wykonawców wsadzać za kraty, a samochody konfiskować.
lepi pisze:Pomijam sens takich prac.

Nie po to założyłem ten temat więc uznajmy, że nie było mowy o felgach i o Waszych obawach, że przykładowo BBS czy inna poważna marka oryginalnie lepiej wywierci dziury do skręcenia felg niż porządny rzemieślnik.

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lepi » 24 gru 2024, 10:10

Moze mi się wydaje a moze zrobiłeś kiepski przyrząd:)

Autor tematu
Brezniew
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Brezniew » 24 gru 2024, 10:12

lepi pisze:Moze mi się wydaje a moze zrobiłeś kiepski przyrząd:)

Całkiem możliwe :D
I dlatego właśnie chcę kupić frezarkę - żeby na niej wiercić i gwintować otwory w felgach :)
A wracając do tematu - podpowiesz jakiś model żebym wiedział na co zwracać uwagę?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: tuxcnc » 24 gru 2024, 10:22

Brezniew pisze:
24 gru 2024, 10:04
uznajmy, że nie było mowy o felgach i o Waszych obawach, że przykładowo BBS czy inna poważna marka oryginalnie lepiej wywierci dziury do skręcenia felg niż porządny rzemieślnik.
Nie znam ani Ciebie, ani twojego warsztatu, więc trudno mi wydawać opinie, ale zakładam, że nie masz ani odpowiednich maszyn (o tym akurat sam piszesz), ani narzędzi pomiarowych. Zakładam też że jak Ci jakiś psychol przyniesie cztery felgi do przerobienia, to nie zrobisz na jednej z nich testów niszczących...
Tak więc mówiąc o porządnym rzemieślniku chyba nie miałeś na myśli siebie...
Ale nawet gdybym się mylił, to i tak na jednego porządnego rzemieślnika przypada dziesięciu partaczy, którzy wykonają dowolne zlecenia psycholi, bo przecież z tego żyją, i dlatego taką działalność należy bezwzględnie tępić.
Zejdź na ziemię, nie jesteś poważną marką, nie porywaj się z motyką na słońce, bo to się może skończyć śmiercią kogoś zupełnie przypadkowego i niewinnego...

Autor tematu
Brezniew
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Brezniew » 24 gru 2024, 10:35

Nie muszę Ci niczego udowadniać ani pokazywać.
Nie muszę Ci pokazywać jakie felgi i jakich marek robimy.
Po Twojej wypowiedzi nie mam również ochoty pokazywać Ci jakie dziadostwo odstawiają firmy produkujące felgi kosztujące po kilka - kilkanaście tysięcy za sztukę.
Nie znam Ciebie ani Twojego warsztatu ale po Twoich wypowiedziach śmiem twierdzić, że nie widziałeś skręcanej felgi na oczy i nie wiesz o czym mówisz. Więc swoje morały o poważnych markach, psycholach w warsztatach zachowaj dla siebie.
I bez obrazy - jeśli nie chcesz pomóc tylko prawić kazania to odpuść sobie odpowiedzi w tym temacie bo jak do tej pory nic nie pomogłeś tylko wylewasz swoje żale i mądrości.
Nie mierz innych swoją miarą 8)
Wesołych Świąt :)

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lepi » 24 gru 2024, 11:01

Jeszcze jedna uwaga, jak chcesz kupic 30 letnią maszynę to najpierw znajdź mechanika/elektronika który bedzie ją ogarniał bo pierwsze problemy pojawią się już po relokacji.
Magazyn jak najprostszy, moze parasol. Trzy osie w klasycznym układzie. Wiecej nikt nie doradzi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”