moja pierwsza frezareczka

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
marand
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 14
Rejestracja: 15 lut 2008, 21:32
Lokalizacja: internet

moja pierwsza frezareczka

#1

Post napisał: marand » 07 paź 2010, 21:07

Moja pierwsza frezareczka brama stała szer. ok 1.20 stół ruchomy 150x115

rama stołu profile 50/40/3

brama 30/30/2

silniki x,y 1.80Nm z 0.80 Nm,

śruby trapezowe będą x,y fi 18 /4, z 14 /4

prowadnice i wózki linjowe

narzędzie frezarka kress 1080 W

nogi stołu bedą wzmocnione profilami

Obrazek



Tagi:

Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 732
Rejestracja: 01 mar 2008, 18:08
Lokalizacja: Warszawa

#2

Post napisał: namemartin » 07 paź 2010, 21:42

Witam
Wrzeciono z perspektywy tej foty chyba nie do końca na środku wychodzi.
Nogi nogami, ale stół to Ci do środka wpadnie... chyba, że jakąś kratownicą został wzmocniony od spodu czego nie widać. Brama 'delikatniusia' wzmocnij koniecznie, żeby nie bujało na boki. Silnik 0,8Nm w Z-tce to spory błąd - nie oszczędza się na Z-tce.
Wymiary podajemy w mm nie w cm.

Co zamierzasz obrabiać tą maszynką?

Pozdrawiam
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.


Autor tematu
marand
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 14
Rejestracja: 15 lut 2008, 21:32
Lokalizacja: internet

#3

Post napisał: marand » 07 paź 2010, 21:48

plexa, sklejka, wypalanie i frezowanie

brama na boki nie drga przy pcganiu ręką o krawędź bramy stół się przesuwa a brama nawet o 0.5 cm nie wychyla się.

ale słuszna uwaga być może zmienie silnik w zetce na większy , narazie mam tylko taki.

blat stołu będzie w stalowym kontowniku .

jeżeli chodzi o wrzeciono to stół jest przesówany na zdjęciu jest w przodzie
Ostatnio zmieniony 07 paź 2010, 22:45 przez marand, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 732
Rejestracja: 01 mar 2008, 18:08
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: namemartin » 07 paź 2010, 21:59

marand pisze:narazie mam tylko taki
Więc na razie zamontuj przeciwwagę w postaci sprężyny. Odciąży to znacznie silniki i będzie szansa, żeby nadać większą prędkość.
marand pisze:a brama nawet o 0.5 cm
(5mm)
Na oko tego do końca nie widać, ale ok. Jeśli Ci to wystarczy :wink:
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.


Autor tematu
marand
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 14
Rejestracja: 15 lut 2008, 21:32
Lokalizacja: internet

#5

Post napisał: marand » 07 paź 2010, 22:39

sprężynę , jakiś pomysł od czego taką sprężynę ?


lopes
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 30
Rejestracja: 24 gru 2009, 09:54
Lokalizacja: Warszawa

#6

Post napisał: lopes » 08 paź 2010, 22:07

Witam
Nie zbudowałem jeszcze swojej maszyny ale jak patrzę na mój projekt to po co ja
robie taką pancerną maszyne skoro takie dzialają :lol:
pozdro
Ostatnio zmieniony 09 paź 2010, 23:32 przez lopes, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1508
Rejestracja: 04 lis 2007, 19:45
Lokalizacja: Kristiansund
Kontakt:

#7

Post napisał: smouki » 08 paź 2010, 23:47

lopes, fiat 126p dziala to po co budowac mercedesy. Wszystko zalezy od tego czym chce sie jezdzic
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 732
Rejestracja: 01 mar 2008, 18:08
Lokalizacja: Warszawa

#8

Post napisał: namemartin » 09 paź 2010, 17:15

lopes pisze:Nie zbudowałem jeszcze swojej maszyny
lopes pisze:po co ja
robie taką pancerną maszyne skoro takie dzialają :lol:
Pokaż tą maszynę. Może z Twojej się pośmiejemy...
lopes pisze:muj
:lol:
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.


lopes
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 30
Rejestracja: 24 gru 2009, 09:54
Lokalizacja: Warszawa

#9

Post napisał: lopes » 09 paź 2010, 23:35

witam
:grin: poczucie humoru mnie nie opuszcza a błędy jak widać robie
pozdro


Autor tematu
marand
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 14
Rejestracja: 15 lut 2008, 21:32
Lokalizacja: internet

jak łączyć śrubę z wałkied silnika ???????

#10

Post napisał: marand » 04 lis 2010, 20:08

może ktoś wie jak połączyć srubę trapezową z wałkiem silnika ????

wiem że są sprzęgła , ale może ktoś zna inny sposób ??

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”