Mocowanie śruby X

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
norbertq
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Mocowanie śruby X

Post napisał: norbertq » 10 lis 2024, 19:14

Jak dokręcam 4 śrubami pierścień dociskający, nie mogę obracać srubą, druga strona wygląda tak samo, dociskany jest pierścień zewnętrzny łożyska więc wydaje mi się że śruba powinna swobodnie się obracać. Co tu może być nie tak?
Załączniki
łożysko.jpg

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Re: Mocowanie śruby X

Post napisał: atom1477 » 10 lis 2024, 20:16

Po prostu mocowanie jest błędne. Masz tam łożyska poprzeczne, które nie lubią obciążeń wzdłużnych.
Powinny tam być z jednej strony łożyska skośne (para, albo jedno dwustronne), a z drugiej poprzeczne ale umieszczone suwliwie.
Ewentualnie skośne z obu stron, ale wtedy trzeba je precyzyjnie naprężyć (czyli mieć nakrętki z obu stron). O tym rozwiązaniu wspominam tylko dla zasady. Ale nawet w dużych maszynach nie jest ono za często stosowane. Więc skup się na tym pierwszym.

PS. Nie podałeś wymiarów wału, a to w sumie też istotne. Może to jakiś mały wałek (6...8 mm) i masz tam łożysko deep-groove? Wtedy mogło by być takie jakie jest.

19Janusz53
Posty w temacie: 1

Post napisał: 19Janusz53 » 11 lis 2024, 12:29

Tak jak napisał @atom1477 - to łożyskowanie wymaga całkowitej przebudowy. Dla uniknięcia dalszych kosztów proponuję najpierw zapoznać się z literaturą na temat łożyskowania , a dopiero póżniej zacząć działania w metalu.

Autor tematu
norbertq
Posty w temacie: 2

Post napisał: norbertq » 11 lis 2024, 18:21

podrzucisz jakieś konkretne pozycje?

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 11 lis 2024, 19:14

Tu masz dla śrub kulowych, ale to samo dotyczy trapezowych:
https://kiwimotion.co.uk/technical-arti ... nd-fixity/
https://www.cskmotions.com/blogs/news/f ... ball-screw

I od razu trzeba napisać że mocowanie floating-floating (nazywane też sustain-sustain) jest najgorsze. To właśnie to jakie zastosowałeś.

Mikosz
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: Mikosz » 11 lis 2024, 19:42

Za free to katalogi producentów łożysk, za monety to chyba każdy poradnik mechanika lub książka z podstaw konstrukcji maszyn.
https://libra.ibuk.pl/reader/podstawy-k ... czyk-93438
Nie znam tej knigi ale tutaj zdaje się będziesz miał o łożyskach i łożyskowaniu wałów i jest w formie elektronicznej

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 11 lis 2024, 19:59

Nie trzeba szukać tak daleko. Tu na forum są wystarczające informacje:
lozyskowanie-sruby-trapezowej-t69153.html
projekt-ulozyskowania-sruby-napedowej-t5189.html
(tylko trzeba przeczytać tekst, bo na rysunkach są pewne błędy)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 11 lis 2024, 21:13

norbertq pisze:
10 lis 2024, 19:14
Co tu może być nie tak?
Nie słuchaj głupot.
Co prawda użycie łożyska poprzecznego do przenoszenia obciążeń wzdłużnych jest formalnie niepoprawne, ale Chińczycy tak robią i im działa...
Nawiasem mówiąc potrafią odwalić jeszcze większe partactwo, mam frezarki w których łożysko oporowe śruby kulowej trzymają trzy łby śrub, nawet nie podparte po przekątnej i też to działa, bo najwyraźniej siły są zbyt małe, żeby to urwać...
Tak więc może u Ciebie nie jest dobrze zaprojektowane, ale przyczyna blokowania śruby musi być gdzieś indziej.
Ja bym postawił na to, że próbujesz ustalić śrubę w zbyt wielu miejscach.
Zwykle śrubę pociągową ustala się tylko na jednym końcu, a drugiemu końcowi pozwala się przemieszczać w jakimś zakresie.
Nie chce mi się robić zdjęć, ale znalazłem kilka w necie.
To jest naprawdę fajna maszynka, nawet w aluminium radzi sobie całkiem znośnie...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na drugiej fotce widać, że jeden koniec śruby jest podparty tylko sprzęgłem i silnikiem (na obrazku go nie ma), zresztą sprzęgłem podatnym z gumową wkładką.
Na trzeciej fotce niewiele widać, ale można sobie wyobrazić.
Za tą gałką do ręcznego posuwu jest zwykłe pojedyncze łożysko, a w te otwory dookoła gałki są wkręcone śruby trzymające to łożysko.
No normalnie kpina z wszelkich zasad konstrukcji maszyn, ale jak wspomniałem, działa to prawidłowo i nic się nie zacina...
Czasem problemem jest to, że ktoś chce zrobić zbyt porządnie...

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 11 lis 2024, 21:31

Trochę dziwna konstrukcja, ale dopóki nie ma rysunku łożyskowania drugiego końca śruby, nie da się stwierdzić, czy jest niepoprawne.
Śruba jest ztoczona na końcu i opiera się o łożysko, więc ma podparcie z jednej strony. Nie ma natomiast żadnej blokady z drugiej strony łożyska (od strony sprzęgła), aby się z łożyska nie wysuwała więc obstawiam, że to łożysko ma za zadanie tylko podpierać śrubę przy napędzie, natomiast drugi koniec śruby ma odpowiednie łożyskowanie przeznaczone do obciążeń osiowych.
W takim układzie pierścień dociskający ma za zadanie tylko trzymać aby łożysko nie wysuwało się w stronę sprzęgła.
Teraz jeśli chodzi o przyczynę blokowania się śruby.
Jeśli jest tak jak myślę, że druga strona śruby ma odpowiednie łożyskowanie, to dociskając pierścień wciskasz śrubę między tym łożyskiem a zespołem łożysk/łożyskiem na drugim końcu śruby. Jeśli tak naprężysz łożyska, to będą się blokować.
Trzeba nieco rozsunąć bloki łożyskujące, odsunąć od siebie, tak aby czoło tego podtoczenia nie dotykało czoła łożyska, aby był margines.
To wszystko oczywiście z założeniem, że na drugim końcu śruby jest odpowiednie łożyskowanie - a bym powinno, bo ten zespół nie nadaje się do obciążeń osiowych bo w jednym kierunku blokuje do tylko sprzęgło.

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: JacekBelof » 11 lis 2024, 22:13

Sądząc po opisie "problemu", to głównym winowajcą jest brak zachowanych (a może i przewidzianych) warunków geometrycznych. Nie dość, że "tuleja z kołnierzem" musi mieć zachowaną tolerancję prostopadłości i równoległości pewnych powierzchni, to jeszcze korpus przynajmniej w miejscu mocowania owej tulei musi być prostopadły do osi śruby. Niestety z takiego "szkicu" trudno wywnioskować jakie dokładności założył autor, a mam tu na myśli setne części milimetra.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”