Mikroskop do frezarki i wiertarki.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Mikroskop do frezarki i wiertarki.
Witam Szanownych Kolegów .
Mam pytanie dotyczące przyrządu widocznego na dołączonym zdjęciu.
Czy za pomocą mikroskopu można dokładnie wyznaczać np. położenie freza lub wiertła względem linii traserskiej? Jak fachowo nazywa się to urządzenie? Czy obraz widoczny w okularze zawiera stosowną podziałkę ułatwiającą pomiar i ustawienie?
Czy przyrząd jest współcześnie jeszcze stosowany we frezarkach i wiertarkach manulanych? Czy ma może inne zastosowanie?
Czy któryś ze współczesnych producentów przyrządów pomiarowych oferuje do sprzedaży takie urządzenie, także z innymi stożkami mocującymi?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Z góry przepraszam jeśli pytania i przedstawiony problem są zbyt trywialne .
Mam pytanie dotyczące przyrządu widocznego na dołączonym zdjęciu.
Czy za pomocą mikroskopu można dokładnie wyznaczać np. położenie freza lub wiertła względem linii traserskiej? Jak fachowo nazywa się to urządzenie? Czy obraz widoczny w okularze zawiera stosowną podziałkę ułatwiającą pomiar i ustawienie?
Czy przyrząd jest współcześnie jeszcze stosowany we frezarkach i wiertarkach manulanych? Czy ma może inne zastosowanie?
Czy któryś ze współczesnych producentów przyrządów pomiarowych oferuje do sprzedaży takie urządzenie, także z innymi stożkami mocującymi?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Z góry przepraszam jeśli pytania i przedstawiony problem są zbyt trywialne .
- Załączniki
-
- Mikroskop 1.jpg (181.58 KiB) Przejrzano 2391 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Kiedyś chorowałem na taki przyrząd, ale nigdzie nie mogłem znaleźć. Te, które masz to jak widać rosyjskie. A tu są innej firmy:
http://swiss-tools.npage.de/sonstiges.html
http://swiss-tools.npage.de/sonstiges.html
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Mikroskop do frezarki i wiertarki.
Można by było kamerkę internetową lub tzw. mikroskop USB zamocować na stożku i najzwyczajniej podłączyć do komputera.HeniekL pisze:Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pod LinuxCNC są odpowiednie narzędzia do wygenerowania "celownika" na ekranie, tak to wygląda :
(http://psha.org.ru/b/camview-emc.html)
Sam camview-emc można uruchomić jako niezależne okno, bez przycisków używanych w LinuxCNC do ustawiania maszyny.
Korzyść taka, że nie trzeba nigdzie głowy wpychać, a i samo urządzenie będzie sporo mniejsze.
Pod Windows być może też by się coś znalazło, ale nie wiem.
W najgorszym razie krzyż można narysować na folii i przyłożyć do ekranu.
.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Dodam moze jeszcze dla potomnosci, ze byly na wyposazeniu wiertarek koordynacyjnych. Ten ze zdjecia pewnie z 2B440 lub podobnej - produkcji radzieckiej, choc te maszyny to w znacznej mierze kopie niemieckiego Lindnera, wiec i na jego wyposazeniu zapewne bylo cos podobnego.
Przepraszam za brak polskich znakow, pisze z tel, jak bede mogl, poprawie posta.
Przepraszam za brak polskich znakow, pisze z tel, jak bede mogl, poprawie posta.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Re: Mikroskop do frezarki i wiertarki.
Odświeżę wykopalisko, aby nie zakładać nowego tematu o tej samej treści.
Fajna zabawka - może kiedyś się wykorzysta:
Fajna zabawka - może kiedyś się wykorzysta:
"W życiu piękne są tylko chwile...."