Megaplot xmd 48 - modernizacja oprogramowania

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 2691
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Megaplot xmd 48 - modernizacja oprogramowania

#1

Post napisał: syntetyczny » 13 cze 2013, 19:43

No to się stało. Po walkach z geometrią, niedokręconymi porządnie prowadnicami, luzem w karetce i innymi kwiatkami, przyszedł czas na modernizację oprogramowania...

Mój wybór padł na LinuxCNC, bo na tym się znam najlepiej. Zostało zmienione:
- Dodałem włącznik główny zasilania
- Podpiąłem E-Stop pod logikę LinuxCNC
- Dodałem pełną optoizolację portów
- Zmieniłem sterowanie wrzeciona z Modbus na DC sterowane z LinuxCNC
- i takie tam...
Modernizacja zajęła mi 3.5Dnia, gdyż koniecznie chciałem dodać ten włącznik główny i mieć sterowanie wrzeciona za pomocą 0-10V DC. Powalczyłem trochę z falownikiem(ach te CP010) i to by było na tyle:) Jeszcze planuję dodać płytkę z przekaźnikami do odkurzacza i pompy chłodziwa + 4oś w planach(a co!).

Obrazek

Obrazek

[youtube][/youtube]
Ostatnio zmieniony 28 lip 2013, 19:02 przez syntetyczny, łącznie zmieniany 3 razy.


Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Tagi:

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1704
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#2

Post napisał: gaspar » 13 cze 2013, 21:40

producent pożałował na wibroizolatory więc kup je. Dodatkowo dodaj stężenia pod stół - poprzeczki. Wymień soft np na pikocnc bo oryginalny to... Pozatym jeszcze przydało by się coś wrzucić na stół zamiast tych profili i zplanować. Po tych zabiegach dopiero można rozpocząć jako tako pracę.

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 2691
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#3

Post napisał: syntetyczny » 13 cze 2013, 22:06

gaspar pisze:producent pożałował na wibroizolatory więc kup je. Dodatkowo dodaj stężenia pod stół - poprzeczki. Wymień soft np na pikocnc bo oryginalny to... Pozatym jeszcze przydało by się coś wrzucić na stół zamiast tych profili i zplanować. Po tych zabiegach dopiero można rozpocząć jako tako pracę.
Generalnie soft jest "ciekawy"...Sterowanie będzie zmieniane na LinuxCNC, już jedną taką modernizację robiłem i działa to przyjemnie...
Wsadziłem podkładki z gumy 30mm, myślę, że będą dobrze działać, chyba, że się mylę?

A te poprzeczki?Stężenia?To jak to dodać?Jak zrobić?

Stół zdjąłem, założyłem płytę mdf 25mm.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1704
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#4

Post napisał: gaspar » 13 cze 2013, 22:26

Jak zdjąłeś stół to ile miałeś poprzeczek "spinających"?
Podkładki z gumy dadzą radę ale wibroizolatory są idealne do poziomowania i tłumienia drgań.

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 2691
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#5

Post napisał: syntetyczny » 13 cze 2013, 22:39

gaspar pisze:Podkładki z gumy dadzą radę ale wibroizolatory są idealne do poziomowania i tłumienia drgań.
Kwestia tego, że nie za bardzo jest jak zamocować wibroizolatory...Poza tym, są tylko 4 nogi i wsio, więc na środku i tak siądzie...

Na stole są 3 poprzeczki.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1704
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#6

Post napisał: gaspar » 13 cze 2013, 23:03

W moim XMD32 każda noga miała z boku blache z otworem przyspawaną i tam montowałem wibroizolator. Poprzeczek wg. mnie jest stanowczo 2 razy za mało zwłaszcza na tej długości.

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 2691
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#7

Post napisał: syntetyczny » 13 cze 2013, 23:16

No spawać nie będę nowych, bo to byłoby trudne w realizacji...
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1704
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#8

Post napisał: gaspar » 13 cze 2013, 23:33

bez przesady... a kto mówi o spawaniu. możesz sobie same poprzeczki wyspawać i skręcić do maszyny. Ja tak zrobiłem. Pytasz o rady to Ci podpowiadam jak ten gumowy ploter pousztywniać.

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 2691
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#9

Post napisał: syntetyczny » 14 cze 2013, 21:41

gaspar pisze:bez przesady... a kto mówi o spawaniu. możesz sobie same poprzeczki wyspawać i skręcić do maszyny. Ja tak zrobiłem. Pytasz o rady to Ci podpowiadam jak ten gumowy ploter pousztywniać.
Ok, to brzmi całkiem rozsądnie, ale to w takim razie 2 razy więcej???
A jak wypoziomować( szczelinomierze)? Jak usztywnić bramę?
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 2691
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#10

Post napisał: syntetyczny » 29 cze 2013, 14:16

Obiecałem zdjęcia. Oto i one. Tutaj ilość poprzeczek po zdjęciu stołu.
Obrazek
Tutaj zdjęcie ze smarowania i sprawdzania zakresów roboczych maszyny. Czerwonymi kreskami oznaczyłem dokąd dojeżdża karetka frezarki.
Obrazek
A tu drugi koniec.
Obrazek
Tutaj sposób zablokowania łożyska liniowego za pomocą pojedynczej śrubki.
Obrazek
Teraz tutaj na zdjęciu widać bruzdę, która powstała przez ocieranie się nogi stołu o śrubę trzymającą osłonę prowadnicy bramy. Bruzda była niezła...Pomogła wymiana śruby z imbusowej na śrubę z łbem płaskim.
Obrazek
Wcześniej wspomniana śrubka do mocowania łożyska liniowego nie zapobiegła, aby łożysko się przekręciło i szorowało po podporze prowadnicy bramy. Na zdjęciu widać taką jasną bruzdę i wiórki na końcu podpory...
Obrazek
Tutaj, jak się dobrze przyjrzy widać jak łożysko się przekręciło.
Obrazek
Po zdemontowaniu widać było jak bardzo się łożysko wysunęło.
Obrazek
I to by było na tyle. Maszyna już chodzi. Nie wiem, czy to w każdej maszynie jest, ale u mnie można na podstawie tych kresek, powiększyć obszar roboczy o dobre kilka cm. Ale to wymaga ingerencji w software...Czyli całkiem możliwe, że czeka mnie konwersja do LinuxCNC...
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”