mCosmos - raport pomiarowy

Oprogramowanie i systemy pomiarowe

Autor tematu
franelo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 14 cze 2019, 17:22

mCosmos - raport pomiarowy

#1

Post napisał: franelo » 14 cze 2019, 17:34

Dzień dobry.

Posiadam oprogramowanie mCosmos 3 v4.2.R1. Chciałbym, aby po zakończeniu pomiaru detalu, pojawiały się komunikaty, np. "podaj ilość zmierzonych sztuk", "Operator" itp., a wprowadzone dane w tych komunikatach pojawiały się w raporcie pomiarowym.

Aktualnie doszedłem do takiego rozwiązania, że w kreatorze raportu dodałem pole tekstowe a w nim zmienną AskString$ (). To jest niemalże to, co szukam, lecz ma wadę - komunikaty pojawiają się dwukrotnie. Czyli: pojawiają się komunikaty, w których podaję dane, a po ostatnim komunikacie pojawiają się one od początku. Dopiero po wprowadzeniu po raz drugi tych danych, program przechodzi do wyprowadzenia raportu, a w raporcie pojawiają się podane przeze mnie dane (te, które podałem za drugim razem).

Czy jest na to jakiś inny sposób? Poniżej zamieszczam zdjęcia podglądowe, jak to wygląda.
Obrazek
Obrazek
Obrazek




Autor tematu
franelo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 14 cze 2019, 17:22

Re: mCosmos - raport pomiarowy

#2

Post napisał: franelo » 18 cze 2019, 06:52

Udało mnie się samemu to rozwiązać.

Edytowałem plik .EDL do własnych potrzeb, powiązałem z raportem, dodałem na koniec programu - i działa.


bednar92
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 5
Rejestracja: 22 gru 2018, 13:36

Re: mCosmos - raport pomiarowy

#3

Post napisał: bednar92 » 03 lip 2019, 16:12

A nie możesz tego rozwiązać za pomocą edytora nagłówka ? Wchodzisz w mcosmos -> klikasz ustawienia -> nagłówek: i wstawiasz wszystkie potrzebne dla ciebie informacje typu operator/data obróbki/zmiana itp.
Przechwytywanie.PNG
Następnie wchodzisz w kreatora protokołu wstawiasz puste pole i wpisujesz zmienne Headdata.FieldNo.01.Contests
Masz wtedy możliwość wpisania wszystkich informacji przed rozpoczęciem pomiaru jak również w jego trakcie.


Autor tematu
franelo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 14 cze 2019, 17:22

Re: mCosmos - raport pomiarowy

#4

Post napisał: franelo » 27 sie 2019, 08:57

Rozwiązałem to trochę lepiej. Mamy rejestr kart pomiarowych w excelu, gdzie zapisywane są wykonane pomiary. I każda karta pomiarowa ma swój oddzielny numer (0001, 0002, 0003 ....) i jest on również zawarty w samej karcie. Chciałem maksymalnie ułatwić pracę, by wpisywania było jak najmniej.

Data - kreator protokołu ma już opcję dodawania aktualnej daty

Na koniec programu pomiarowego pojawia się Okienko dialogowe, które sam stworzyłem. Wspomniany wcześniej plik excela ma makro, który pobiera ostatnią pozycję numeru karty pomiarowej i aktualizuje plik .ini. Okno dialogowe w mCosmos pobiera dane z pliku ini i wstawia w odpowiednim polu. Operatorzy są dodani - wystarczy wybrać z listy. Uwagi - najczęściej używane też są już zadeklarowane.

(w podglądzie trochę się rozjechało )
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Oprogramowanie pomiarowe”