Mazatrol - problem z opisem narzędzia, alarm 735

Dyskusje na temat systemu Mazak, Mitsubishi i Mazatrol


Autor tematu
piotrek0401
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 9
Rejestracja: 28 cze 2016, 11:25
Lokalizacja: Lublin

Mazatrol - problem z opisem narzędzia, alarm 735

#1

Post napisał: piotrek0401 » 29 cze 2016, 15:25

Witam, rozpoczynam swoją przygodę z Mazakiem. Byłem z tokarzem z firmy na szkoleniu, ja bardziej załapałem programowanie.. on z kolei ma dużo praktyki i już trochę pracował na mazaku, ja - zero. Ale nie w tym rzecz. Na szkoleniu pokazano nam jak napisać program na wykonanie rowków takich jak na zdjęciu..
https://zapodaj.net/42d48dbd54341.jpg.html
Program napisaliśmy, wygląda ok. Gorzej z opisaniem narzędzia, chcemy wykonać te rowki nożem do rowkowania lecz pojawia nam się alarm jak na zdjęciu..
https://zapodaj.net/3613cf95761ad.jpg.html
nie wiemy jak rozwiązać ten problem, w jaki sposób opisać narzędzie. Prosiłbym o pomoc. Dziękuję.



Tagi:


davish88
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 243
Rejestracja: 26 gru 2012, 11:06
Lokalizacja: Strzelce Opolskie

#2

Post napisał: davish88 » 29 cze 2016, 17:46

PL-Br może być większy od W-GREIT? Zakładam że ustawiacie narzędzie 6.


BlazejCG
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 88
Rejestracja: 21 lip 2014, 22:47
Lokalizacja: lubuskie

#3

Post napisał: BlazejCG » 29 cze 2016, 23:35

Pokaż zdj. programu.
''SPRZEDAM MIEJSCE NA REKLAMĘ" :)


Autor tematu
piotrek0401
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 9
Rejestracja: 28 cze 2016, 11:25
Lokalizacja: Lublin

#4

Post napisał: piotrek0401 » 30 cze 2016, 11:17

BlazejCG pisze:Pokaż zdj. programu.
davish88 pisze:PL-Br może być większy od W-GREIT? Zakładam że ustawiacie narzędzie 6.
Dziękuję za odpowiedź panowie.

Chcemy zrobić obróbkę zgrubną narzędziem takim:
https://zapodaj.net/2fa9f092ef3fd.jpg.html
Obróbkę wykańczającą tym:
https://zapodaj.net/1ed7b5f3a1b90.jpg.html
Rysunek:
https://zapodaj.net/62fe7f54e3092.jpg.html
Program:
https://zapodaj.net/fc7861218993c.jpg.html


mrpek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 5
Rejestracja: 03 lip 2015, 14:31
Lokalizacja: Jarocin

#5

Post napisał: mrpek » 10 lip 2016, 18:31

Witam.

Poradziłeś sobie z tym problemem?

Z tego co widzę na dnie rowka jest promień. W danych narzędzia masz szerokość 3 i promień 0,1. Nie jest to możliwy taki kontur do wykonania takim narzędziem.

Spróbuj opisać ten nóż do rowków - szerokość 3 i promień 3 (są takie płytki w Sandviku)
Albo spróbuj to zrobić i zgr i wyk tym nożem którym chcesz tylko wykańczać. Promień 0,8.

Gdybym ja to robił to obr wyk. robiłbym tym samym nożem co zgr.

Jaki materiał na to masz?


Autor tematu
piotrek0401
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 9
Rejestracja: 28 cze 2016, 11:25
Lokalizacja: Lublin

#6

Post napisał: piotrek0401 » 12 lip 2016, 07:45

mrpek pisze:Witam.

Poradziłeś sobie z tym problemem?

Z tego co widzę na dnie rowka jest promień. W danych narzędzia masz szerokość 3 i promień 0,1. Nie jest to możliwy taki kontur do wykonania takim narzędziem.

Spróbuj opisać ten nóż do rowków - szerokość 3 i promień 3 (są takie płytki w Sandviku)
Albo spróbuj to zrobić i zgr i wyk tym nożem którym chcesz tylko wykańczać. Promień 0,8.

Gdybym ja to robił to obr wyk. robiłbym tym samym nożem co zgr.

Jaki materiał na to masz?
Siemka, dzięki za odpowiedź. Aktualnie jestem na urlopie, postaram się przekazać tokarzowi informacje aby to sprawdził. Robimy w żeliwie i zwykłej stali.


Autor tematu
piotrek0401
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 9
Rejestracja: 28 cze 2016, 11:25
Lokalizacja: Lublin

#7

Post napisał: piotrek0401 » 18 lip 2016, 09:38

mrpek pisze:Witam.

Poradziłeś sobie z tym problemem?

Z tego co widzę na dnie rowka jest promień. W danych narzędzia masz szerokość 3 i promień 0,1. Nie jest to możliwy taki kontur do wykonania takim narzędziem.

Spróbuj opisać ten nóż do rowków - szerokość 3 i promień 3 (są takie płytki w Sandviku)
Albo spróbuj to zrobić i zgr i wyk tym nożem którym chcesz tylko wykańczać. Promień 0,8.

Gdybym ja to robił to obr wyk. robiłbym tym samym nożem co zgr.

Jaki materiał na to masz?
Niestety nie.
Opisałem narzędzie w ten sposób:
https://zapodaj.net/37bee8aefdf18.jpg.html

Na drugiej maszynie dostaliśmy nóż do toczenia rowków z płytką okrągłą i gość na szkoleniu właśnie w ten sposób kazał nam ją opisać ((opisaliśmy ją promień 5, szerokość 10), nie próbowaliśmy jeszcze robić ale przy symulacji nie wywala tego błędu.

Teraz przy pisaniu programu rozbiłem te rowki na dwa procesy, i ten pierwszy da radę zrobić a przy drugim pojawia się ten błąd.
https://zapodaj.net/e4d0d0f14f7d0.jpg.html
https://zapodaj.net/d9d5d4fd6261f.jpg.html
https://zapodaj.net/7bc977ad9474a.jpg.html

Ostatecznie jeśli się nie uda przez te rowki pisać tych programów (co znacznie przyspiesza prace i znacznie zmniejsza możliwość pomyłki), mam pytanie czy można dany proces zapętlić tzn. piszę obróbkę jednego rowka po konturze: linia, stożek, luk, stożek, linia, a następnie chciałbym to samo powtórzyć 12 mm dalej, żeby nie pisać znów i nie zmieniać wszystkich współrzędnych. Czy jest taka możliwość w programowaniu?


cnc86
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 25
Rejestracja: 12 sie 2015, 10:40
Lokalizacja: wlkp

#8

Post napisał: cnc86 » 21 lip 2016, 12:49

ja bym te rowki zgrubnie i na gotowo wykonal tym nozem na plytke V, cykl na toczenie po luku

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mazak, Mitsubishi, Mazatrol”