Mazak VTC-20B - utrata parametrów

Dyskusje na temat systemu Mazak, Mitsubishi i Mazatrol


Autor tematu
jtools
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4
Posty: 45
Rejestracja: 24 sty 2014, 07:52
Lokalizacja: szczecin
Kontakt:

Mazak VTC-20B - utrata parametrów

#1

Post napisał: jtools » 19 mar 2019, 15:59

Witam.
Pacjent - frezarka Mazak VTC-20B. Bateria się rozładowała i parametry uciekły. Potrzebuję pomocy z wgraniem parametrów do maszyny. Mam parametry na komputerze, powinien również być do niej kabel. Nigdy jednak nie pracowałem na tej maszynie i nie wiem jak to zrobić. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?




Piotrek211
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 20
Rejestracja: 24 gru 2017, 12:10
Lokalizacja: SC

Re: Mazak VTC-20B - utrata parametrów

#2

Post napisał: Piotrek211 » 19 mar 2019, 20:05

Podaj nazwę sterowania. M Plus, M32, Fusion?

Pozdrawiam
Piotrek


Autor tematu
jtools
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4
Posty: 45
Rejestracja: 24 sty 2014, 07:52
Lokalizacja: szczecin
Kontakt:

Re: Mazak VTC-20B - utrata parametrów

#3

Post napisał: jtools » 20 mar 2019, 08:03

Sterowanie MAZATROL M PLUS


Piotrek211
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 20
Rejestracja: 24 gru 2017, 12:10
Lokalizacja: SC

Re: Mazak VTC-20B - utrata parametrów

#4

Post napisał: Piotrek211 » 20 mar 2019, 16:46

Nie wiem, czy na T Plus zadziała ta procedura bo nie miałem okazji przetestować.

http://www.memexoee.com/wp-content/uplo ... ctions.pdf

Całość dotyczy zwiększenia pamięci, ale fragment dotyczący przywracania parametrów jest taki sam jak w przypadku rozładowania baterii.


Autor tematu
jtools
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4
Posty: 45
Rejestracja: 24 sty 2014, 07:52
Lokalizacja: szczecin
Kontakt:

Re: Mazak VTC-20B - utrata parametrów

#5

Post napisał: jtools » 25 mar 2019, 09:24

Niestety instrukcja nie pomogła.
Po włączeniu maszyny pokazuje się komunikat jak na foto i maszyna nie reaguje na żaden przycisk.
Co może być nie tak?

Obrazek


Piotrek211
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 20
Rejestracja: 24 gru 2017, 12:10
Lokalizacja: SC

Re: Mazak VTC-20B - utrata parametrów

#6

Post napisał: Piotrek211 » 25 mar 2019, 20:32

System widzi śmieci w pamięci RAM, stąd komunikat.

Wg oficjalnej procedury przy wyłączonej maszynie należy ustawić na karcie QX141 dip switche 1 i 3 na ON a 2 i 4 na OFF. Następnie włączyć maszynę, ledy na płycie powinny zgasnąć, a po jakiejś chwili powinny się zaświecić co znaczy, że zakończono kasowanie pamięci RAM. Kolejno należy wrócić dip switche do podstawowego ustawienia i wyłączyć maszynę. Po kolejnym uruchomieniu sterowanie powinno się normalnie uruchomić i powinieneś mieć możliwość ustawienia parametrów transmisji i wgrania parametrów z laptopa. Strona 4. w instrukcji.

http://www2.i-logic.com/manuals/Mazak%2 ... enance.pdf


Autor tematu
jtools
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4
Posty: 45
Rejestracja: 24 sty 2014, 07:52
Lokalizacja: szczecin
Kontakt:

Re: Mazak VTC-20B - utrata parametrów

#7

Post napisał: jtools » 02 kwie 2019, 11:21

Piotrek211 , zrobiłem tak jak pisałeś, niestety żadnej zmiany.
Dalej po włączeniu maszyny pokazuje się na ekranie to co wcześniej.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mazak, Mitsubishi, Mazatrol”