Maszyna do kruszenia płytek ceramicznych
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 16
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Walcz i pokonaj prowadzącego.
Ustawiasz prasę do pracy w poziomie, nazywasz płyty szczękami, napędzasz jedną z płyt obrotowo, od dołu dorabiasz zasuwę na której opierać się będzie wrzucona płytka, zgniatasz, otwierasz zasuwę, wysypuje się.
Prasę nazywasz podajnikiem który ściska i podaje do gilotynowania. Płyta tnąca i krawędź podająca ząbkowana, aby podczas łamania powstawały kawałki, a nie paski.

Ustawiasz prasę do pracy w poziomie, nazywasz płyty szczękami, napędzasz jedną z płyt obrotowo, od dołu dorabiasz zasuwę na której opierać się będzie wrzucona płytka, zgniatasz, otwierasz zasuwę, wysypuje się.
Prasę nazywasz podajnikiem który ściska i podaje do gilotynowania. Płyta tnąca i krawędź podająca ząbkowana, aby podczas łamania powstawały kawałki, a nie paski.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
nie zrobisz tego żadną prasą bez zarysowania , koniec kropka
kupcie se ludzie pare rożnych płytek w castoramie i spróbujcie je połamać w sposób powtarzalny na kolanie , kamieniu , podłożonym wałku ( pręcie) , listewce ,krawędzi stołu ....
[ Dodano: 2015-03-16, 22:38 ]
najprościej było by najpierw łamać paski szerokości 5 cm , a potem je dalej "szatkować" w tym momencie można by użyć jakiejś mimośrodowej łamaczki
Warunek jest prosty , łamiesz zawsze w jednym kierunku , nie na krzyż.

kupcie se ludzie pare rożnych płytek w castoramie i spróbujcie je połamać w sposób powtarzalny na kolanie , kamieniu , podłożonym wałku ( pręcie) , listewce ,krawędzi stołu ....
[ Dodano: 2015-03-16, 22:38 ]
najprościej było by najpierw łamać paski szerokości 5 cm , a potem je dalej "szatkować" w tym momencie można by użyć jakiejś mimośrodowej łamaczki
Warunek jest prosty , łamiesz zawsze w jednym kierunku , nie na krzyż.
Pozdrawiam , Michał. 

-
sajgon, mowisz ze bez zarysowania nie da rady - z tym sie zgodze, ale jezeli płytka jest na tasmie ktora ją przesuwa to jeszcze jestem w stanie wyobrazić sobie zrobienie rysy równolegle do kierunku przemieszczanie sie płytki, tylko pytanie jest co w prostopadłym kierunku i czym poźniej uderzyć zeby to sie pokruszyło..?
[ Dodano: 2015-03-16, 22:52 ]
W takim razie, jutro sprobuje sie dodzwonic do jakiegoś producenta płytek i zapytać jak 'produkują' mozaike, dam znać na forum jakbym czegoś sie w koncu dowiedział o ilo to kogoś interesuje. Pozdrawiam
[ Dodano: 2015-03-16, 22:52 ]
W takim razie, jutro sprobuje sie dodzwonic do jakiegoś producenta płytek i zapytać jak 'produkują' mozaike, dam znać na forum jakbym czegoś sie w koncu dowiedział o ilo to kogoś interesuje. Pozdrawiam
-
obracasz płytkę o 90* lub przesuwasz analogiczny zespół rolek nacinających poprzecznie .dawidoffek pisze: ale jezeli płytka jest na tasmie ktora ją przesuwa to jeszcze jestem w stanie wyobrazić sobie zrobienie rysy równolegle do kierunku przemieszczanie sie płytki, tylko pytanie jest co w prostopadłym kierunku
Szybkość może być dość spora , kluczową role odgrywa nacisk .
Zbyt mały, przy twardej płytce nie zarysuje odpowiednio głęboko, za mocny rozkruszy płytkę w przypadkowym miejscu.
łamałem kiedyś w taki sposób mozajkę , zarysowywałem na maszynce w dwóch kierunkach x/y potem odłamywałem kolejne paski , a z pasków kostki . Lamanie pasków odbywało się na stole, a w miejscu przełomu podkładałem pręt fi6mm , resztę już ręcznie bo to była kostka 8x4cm
W zasaadzie w Twoim przypadku można by ta płytkę ściskać między dwoma płaszczyznami z czego dolna musi posiadać garby ( w miejscach rys ) , górna na kształt fali.
Ciężko to opisać słowami

Pozdrawiam , Michał. 

-
szklana jest walcowana na gorąco.dawidoffek pisze:W takim razie, jutro sprobuje sie dodzwonic do jakiegoś producenta płytek i zapytać jak 'produkują' mozaike, dam znać na forum jakbym czegoś sie w koncu dowiedział o ilo to kogoś interesuje. Pozdrawiam
A ceramiczną sądząc po krawędzi cięcia i powierzchni czoła to wygląda jak cięte wodą. równa gładka lekko ( minimalnie) stożkowata płaszczyzna cięcia.
na pewno nie jest to łamane, bo po łamaniu płaszczyzna cięcia jest delikatnie mówiąc po... falowana

[ Dodano: 2015-03-16, 23:42 ]
W sumie dobre pytanie , bo ja sie zasugerowałem stwierdzeniem " kostka 5x5 " i tak po budowlanemu mi sie cm nasunęłypitsa pisze:Kruszymy na ziarno 5x5mm czy robimy mozaikę?

a jeżeli 5x5mm to już zupełny kosmos , bo to w wielu przypadkach mniej niż grubość płytki ...

Pozdrawiam , Michał. 

-