master5

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

master5

Post napisał: adam Fx » 01 lis 2004, 12:34

siemka ... ma pare problemów z Masterem5 ...

1.. gdzie ustawić o ile przesuwa się dany posów (XYZ) na jeden krok lub na jeden obrót silnika

2..czy to normalne że gdy wpisze w osi Z (narazie tylko tom posiadam) że gdy wpisze Z300to silnik tak się rozkrenca że zaczyna gubić kroki (nieda się ustawić jakiejś granicy jak bardzo ten silnik ma się rozkrencić ???) w machu2 widziałem że można dowolnie to tegulować ale nie umiem go skonfigurować pod mój ster.(bo nie ja buudowałemto ustrojstwo i nie dokońca wiem co gdzie...)...

no zapodaje jeszcze print skany .. żeby każdy mógł dokładnie opisać ..co gdzie ma wpiszać :)

[ Dodano: 2004-11-01, 12:37 ]
a niewiem czy to potrzebne ale podam slinik 1.8der ,śruba M8 (1.25skok) ster. 1/2kroku

Awatar użytkownika

ottop
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: ottop » 01 lis 2004, 13:49

W okienku Motor Pulses per Inch wpisujesz ilość kroków silnika na 1’’ (tzn. ile kroków musi wykonać silnik aby oś przesunąć o 1’’), w okienku Max Speed In IPS podajesz maksymalną prędkość posuwu w calach na sekundę, 1 IPS odpowiada około 1500mm/min! więc wartość raczej poniżej 1 jeśli silnik gubi kroki. Accel Max podany jest też w calach/s2 – należy dobrać tak aby silnik szybko osiągał prędkość roboczą nie gubiąc przy tym kroków.
Ogólnie program jest dość kłopotliwy w konfigurowaniu - czasami zachowywał się u mnie dość dziwnie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”