ManualTurn

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
Anderk
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Posty w temacie: 2
Posty: 41
Rejestracja: 02 lis 2012, 15:38
Lokalizacja: Stalowa Wola

ManualTurn

#1

Post napisał: Anderk » 25 lut 2013, 20:09

Witam wszystkich .
Zetknął się ktoś może z taka tokarką jak na zdjęciu.??
Ogólnie sterowanie jest spoko tylko chciałbym się dowiedzie czy posiada ona funkcję frezowania, pytam bo wiem że większośc tokarek posiada taką funkcje.

Wiec pytam czy istnieje możliwosc frezowania.???

pozdrawiam
Załączniki
562_2_sterowanie.jpg
562_2_sterowanie.jpg (16.57 KiB) Przejrzano 1209 razy



Tags:


rc666
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 911
Rejestracja: 27 cze 2011, 13:48
Lokalizacja: USA

#2

Post napisał: rc666 » 25 lut 2013, 20:54

Wydaje mnie sie ze pytasz czy ta maszyna ma os Y.
Ze zdjecia wynika ze tak
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


typhon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 187
Rejestracja: 03 paź 2007, 16:58
Lokalizacja: podlaskie

#3

Post napisał: typhon » 25 lut 2013, 21:04

Jeżeli głowica ma gniazda do zamocowania napędzanych narzędzi, ale chyba tylko ShopTurn obsługuje napędzane narzędzia, Manual nie obsługuje napędzanych narzędzi.


Autor tematu
Anderk
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Posty w temacie: 2
Posty: 41
Rejestracja: 02 lis 2012, 15:38
Lokalizacja: Stalowa Wola

#4

Post napisał: Anderk » 26 lut 2013, 15:47

Ma napedzane narzędzia, obecnie wykorzystywane tylko do wiercenia.
A czy frezuje????bo jakoś nie moge znaleźc żadnego cyklu frezowania ani osi y nie ma nigdzie podanej. Także chyba raczej nie będzie posiadała ta tokarka takiej funkcji

Awatar użytkownika

gelo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 915
Rejestracja: 01 kwie 2006, 21:08
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

#5

Post napisał: gelo » 26 lut 2013, 20:31

rc666 pisze:Wydaje mnie sie ze pytasz czy ta maszyna ma os Y.
Ze zdjecia wynika ze tak
Ze zdjecia wynika oczywiscie, ze NIE :wink: . Zeby byla os Y - glowica ze zdjecia musialaby sie poruszac w pionie... A jak widac jest przymocowana do suportu stalowym blokiem. NIgdzie nie widac napedu, oslony sruby kulowej.

JEzeli chodzi o ManulaTurn - to jezeli masz glowice z napedzanymi narzędziami - w menu wiercenia pojawia sie tez przycisk wiercenia po okregu oraz gwintowania po okregu.
Jezeli chodzi o frezowanie - faktycznie potrzebny bylby ShopTurn, zeby miec kilka cykli frezowania.

Tak wogole to ze zdjecia mozna raczej sadzic, ze ta glowica nie posiada napedzanego narzedzia.... :twisted: Normalnie silnik od napedzanych narzedzi powienien znajdowac sie nad korpusem glowicy a ja tu niczego nie widze.
Poogladaj sobie lepiej ta maszyne i potwierdz co masz w rzeczywistosci. Czyzby wiercenie o ktorym piszesz bylo w osi detalu, z uzyciem wiertla stalego zamocowanego w oprawce glowicy?

Notabene ten kawalek fotografii przypomina mi maszyne TUR MN z FAT-HACO...
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<


typhon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 187
Rejestracja: 03 paź 2007, 16:58
Lokalizacja: podlaskie

#6

Post napisał: typhon » 27 lut 2013, 13:49

gelo pisze:
rc666 pisze:Wydaje mnie sie ze pytasz czy ta maszyna ma os Y.
Ze zdjecia wynika ze tak
Tak wogole to ze zdjecia mozna raczej sadzic, ze ta glowica nie posiada napedzanego narzedzia.... :twisted: Normalnie silnik od napedzanych narzedzi powienien znajdowac sie nad korpusem glowicy a ja tu niczego nie widze.
Poogladaj sobie lepiej ta maszyne i potwierdz co masz w rzeczywistosci. Czyzby wiercenie o ktorym piszesz bylo w osi detalu, z uzyciem wiertla stalego zamocowanego w oprawce glowicy?

Notabene ten kawalek fotografii przypomina mi maszyne TUR MN z FAT-HACO...
Też mi przypomina tur630mn, i podobna maszyna z identycznym ustawieniem głowicy posiada możliwość frezowania(ShopTurn) zaś drugi Tur 630 z ManualTrun nie ma napędzanych narzędzi.


mdg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 699
Rejestracja: 16 gru 2008, 09:16
Lokalizacja: Dzierżoniów

#7

Post napisał: mdg » 28 lut 2013, 13:13

Witam kolegów.
A czy ktoś z Was mających do czynienia z ManualTurn wie, jak prawidłowo zainstalować kartę PCMCIA w tym kompie, żeby system ją widział?
Pozdrawiam

Grzesiek
Samozwańczy programista CNC

Awatar użytkownika

gelo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 915
Rejestracja: 01 kwie 2006, 21:08
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

#8

Post napisał: gelo » 02 mar 2013, 20:23

Ja wiem :).
Jednak karta moze byc widziana tylko z poziomu CNC. W ManualTurn tego nie zoabczysz
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”