Mam porblem z eksportem plików z Corela do Kacm


Autor tematu
andy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 23 lut 2005, 16:32
Lokalizacja: Opolskie

Mam porblem z eksportem plików z Corela do Kacm

#1

Post napisał: andy » 25 mar 2005, 08:57

Importują np. literę D z corela 9.0 (dxf)
1. Jest ona poszarpana
2. W oknie dialogowym Kcam G-codu brak jest kodu zejścia osi Z do cięcia jest tylko wartość Z3,00 a brak jest Z-5,00
3.Gubi proporcje

Ad.1 w Coleru litera jest idealna w widoku szkieletowym składa się z kilku krzywych i prostych w Kcamie krzywych (bardzo) jest dużo więcej. Nie ma tu mowy o braku stabilności
mojej maszyny
Ad2.Oczywiście to nie jest problem bo można ją dopisać ręcznie, ale w przypadku większej ilości znaków i zmiany grubości materiału to jest problem
W TABLE SETUP mam ustawione Traveling 3,00 Normal Cutting -5,00. Po zmianie w setupie Travelling 4,00 i skompilowaniu gcodu zmiana jest uwzględniona ale wciąż brak wartości zaglębienia osi Z
Ad.3 Czy nowsze wersje corela eksporują w skali (konflikt jednostek miary)?

Może to wina Kcama?
Czy tak naprewdę można stosować Corela do prostych rzeczy czy muszę używać AutoCada?
Proszę o rady.
Z góry dziękuję
Andy



Tagi:


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1340
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#2

Post napisał: pltmaxnc » 25 mar 2005, 09:33

Spróbuj wypuścić plik z corela na .plt - Kcam importuje pliki plt zamienia na G-code.


Autor tematu
andy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 23 lut 2005, 16:32
Lokalizacja: Opolskie

#3

Post napisał: andy » 25 mar 2005, 18:18

Niestety, .plt wykląda tak samo tzn. zamiast ładnych łuków są schody
Próbowałem to samo na wersji Corela 12 bez zmian - .dxf'a to nawet nie zaimportował


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1340
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#4

Post napisał: pltmaxnc » 26 mar 2005, 12:11

Spróbuj pod corelem dodać więcej węzłów, to znacznie zwiększa ciężar pliku lecz również wygładza. Zwykle wystarcza dokładność corelowskich ustawień domyślnych, korzystają z tego plotery np tnące i żadne schody nie są widoczne, może przesadzasz z lupą, przy dużych powiększeniach wszystko wydaje się krzywe.


Autor tematu
andy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 23 lut 2005, 16:32
Lokalizacja: Opolskie

#5

Post napisał: andy » 29 mar 2005, 19:26

Zesło mi z pól dnia... ale wynik jest pozytywny corel 11 plik .plt i wygląda nieźłe
ale w dalszym ciągu nie wiem co zrobić aby g-kod generował wartość w punktach wejścia osi z (jak na razie robię to ręcznie) Czy KCam nie potrafi tego ustalić?

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#6

Post napisał: markcomp77 » 25 maja 2005, 17:42

http://engraving.majosoft.com/html/body ... adcam.html

tutaj piszą:
First Tip: Make your drawing 3 time ( or more ) bigger than the original and when you load the file into your machine you must make it 3 times smaller. This is because coreldraw smallest point is 0.025 mm.
może to jest problem najmniejszego obsługiwanego punktu 0.025mm w Corelu?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1454
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#7

Post napisał: triera » 13 gru 2005, 00:46

CorelDraw obsługuje też mniejsze wartości.
Problem może wynikać z tego, że jednostką podstawową HPGL jest 0,001'
czyli 1/1000 cala, zaokrąglane w systemie metrycznym do 0,025mm.
Przy eksporcie/imporcie mogą pojawiać się rozbieżności wymiarowe:
0,0254/0,025=1,016
(teoretycznie ustawiane przy eksporcie, wystarczy jednak wykonać próbę:
eksport kwadratu 1000x1000mm, następnie import pliku, wynik:
1000/999,896 mm - może nic, ale jeśli robi się coś precyzyjnego...
W swojej praktyce napotkałem inny problem:
CorelDraw inaczej drukuje do pliku (plik *.plt),
a inaczej eksportuje do HPGL (też *.plt)
Znacznie lepsza aproksymacja krzywych
osiągana jest przy eksporcie.
Może wynikać to z wykorzystania przy drukowaniu do pliku
driverów opracowanych przez Micros....

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CorelDraw”