Makro ... Proszę o pomoc w wyjaśnieniu

Modyfikacja programu

Dyskusje o obrabiarkach cnc Deawoo /Doosan

Autor tematu
ppll
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 60
Rejestracja: 10 mar 2008, 20:40
Lokalizacja: WLKP

Makro ... Proszę o pomoc w wyjaśnieniu

#1

Post napisał: ppll » 20 kwie 2018, 03:03

Witam

Mam taki program na wykonanie fasolki :

N1400(FREZOWANIE FASOLKI UPROSZCZONE)
#1=3(ILOSC FASOLEK NA OBWODZIE)
#2=30(SDEDNICA MATERIALU)
#3=26(SR DNA FASOLKI)
#4=2(Z START)
#5=-20(Z STOP)
#10=1400(OBR/MIN)
#11=200(MM/MIN)

G28U0
T0505M35(FREZ PROMIENIOWY)
G28H0M35
G00Z#4C0
X[#2+2]G97S#10M33
#20=1
WHILE[#20 LE #1]DO1
G98G01X[#2+2]F800
G00Z#4C[360/#1*[#20-1]]
G01X#3F#11M08
Z#5
G01X[#2+2]F800
#20=#20+1
END1
G40G80M09
G28U0M35

Prosił bym jak można o wyjaśnienie lini co jaka wykonuje .
i najważniejsze którą linie zmienić by po skończeniu narzędzie wyjechało w osi Z
a nie w osi X ,gdyż chciałem w/w program wykorzystać do frezowania frezem tarczowym
fi 16 i zalezy mi by nie wychodził po skonczeniu w X gdyż rozwala to detal,
albo jak przerobić w/w program bym mógł ustawić głębokość skrawania oraz wartość X start X stop bo reszta w porządku co widać wyżej . Pozdrawiam serdecznie Piotrek i z góry dzięki za pomoc :-)




Wiktor57
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 151
Rejestracja: 17 kwie 2018, 11:42
Lokalizacja: Głuchołazy

Re: Makro ... Proszę o pomoc w wyjaśnieniu

#2

Post napisał: Wiktor57 » 20 kwie 2018, 12:29

Nie do końca łapię co chcesz zrobić frezem tarczowym. Czy ma to być coś w rodzaju rowka Teowego, czy też frezowanie z boku wałka z przesunięciem w osi Y (o ile takową posiadasz).
Nie znam zbyt dobrze Doosana i nie do końca wiem co oznacz w nim M35. Generalnie będzie to tak:
G28U0 -zjazd w X na punkt odniesienia
T... - przywołanie narzędzia
G28 H0 - baza w osi C
G0 Z#4 C0 - G0 na Z2 i C0)
X[#2 + 2] G97 S#10 M33 - G0 X32 włączenie stałych obrotów S1400
#20=1 - pierwsza fasolka
WHILE[#20 LE #1] DO1 - Jeżeli #20 mniejszy lub równy od #3 to wykonuj od DO do END, inaczej idź do END
G98 G1 X[#2+2] F800 - Posuw minutowy, G1 X32 F800
G0 Z#4 C[360/#1*[#20-1] - G0 Z2 C120 (dla pierwszej fasolki)
G1 X#3 F#11 M8 - X26 F200 M8 (średnica dna fasolki)
Z#5 - Z-20
G1X[#2+2] F800 - odjazd na X32 F800
#20=#20+1 - powiększenie o 1, (przygotowanie do kolejnej fasolki) aż #20 będzie równy lub większy od ilości fasolek (#1)
Jeżeli chcesz by narzędzie najpierw wróciło na Z2 to ja bym odjazd napisał tak:
G1 X#3 F#11 M8
Z#5
G1Z#4 F800
X[#2+2]
#20=#20+1
Jeżeli narzędzie wyjeżdża w osi Z przed materiał i detal może się bezpiecznie obrócić na następną fasolkę to nie jest konieczny odjazd w X ale ja bym go zostawił ze względów bezpieczeństwa. Oczywiście w przypadku gdy chcesz najeżdżać w osi Y zmian będzie znacznie więcej.
Pozdrawiam
Wiktor


Autor tematu
ppll
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 60
Rejestracja: 10 mar 2008, 20:40
Lokalizacja: WLKP

Re: Makro ... Proszę o pomoc w wyjaśnieniu

#3

Post napisał: ppll » 23 kwie 2018, 08:06

Obrazek Dokładnie rowek teowy i potrzebuje makro na x start x stop z glebokoscią skrawania a nie ze co przejscie musze zmieniac sam głebokosc z gory dziekuje za wyjasnienie i pomoc :) Pozdrawiam Piotrek :)

Dodane 37 minuty 7 sekundy:
M35 to u mnie zasprzeglenie osi C :)


Wiktor57
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 151
Rejestracja: 17 kwie 2018, 11:42
Lokalizacja: Głuchołazy

Re: Makro ... Proszę o pomoc w wyjaśnieniu

#4

Post napisał: Wiktor57 » 23 kwie 2018, 10:50

Jeżeli szerokość freza pozwala wykonać rowek w jednym przejściu to należy to napisać tak jak proponowałem poprzednio. Jeżeli trzeba to wykonać w kilku przejściach to trzeba dość mocno przerobić ten program. Dodać dodatkową pętlę WHILE z uwzględnieniem szerokości freza oraz początkowe i końcowe X.

Dodane 2 godziny 10 minuty 10 sekundy:
N1400(FREZOWANIE ROWKA T UPROSZCZONE)
#1=3(ILOSC ROWKOW NA OBWODZIE)
#2=30(SDEDNICA MATERIALU)
#3=26(SR DNA ROWKA)
#4=2(Z START)
#5=-20(Z STOP)
#6=2(SZEROKOSC FREZA)
#7=30(SR NAJWIĘKSZA ROWKA)
#10=1400(OBR/MIN)
#11=200(MM/MIN)

G28U0
T0505M35(FREZ TARCZOWY)
G28H0M35
G00Z#4C0
X[#2+2]G97S#10M33
#20=1
WHILE[#20 LE #1]DO1
G98G01X[#2+2]F800
G00Z#4C[360/#1*[#20-1]]
G1 X#3 F#11 M8
Z#5
G1Z#4 F800
#6=#6*2
#21=#3+#6
#22=#7-#6
#23=#22+#6
WHILE[#21 LE #22]DO2
N1 G1 X#21 F#11 M8
Z#5
G1Z#4 F800
#21=#21+#6
END2
IF[#21GT#23]GOTO2
#21=#22
GOTO1
N2X[#2+2]
#20=#20+1
END1
G40G80M09
G28U0M35

Sprawdź na sucho. Pisane na szybko.
#3 -początkowy x, #7 - końcowy x, #6 - rzeczywista szerokość freza.
Ważne numery bloków N1 i N2. Wprowadź nr narzędzia i programu
Pozdrawiam
Wiktor


Autor tematu
ppll
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 60
Rejestracja: 10 mar 2008, 20:40
Lokalizacja: WLKP

Re: Makro ... Proszę o pomoc w wyjaśnieniu

#5

Post napisał: ppll » 23 kwie 2018, 11:42

DziEki bardzo juz sprawdzam :-) i male pytanko gdzie ustalam głębokość skrawania ??? Niestety działa tylko na jedno przejście ... z głębokością ustaloną przez parametr #3 ...

Dodane 33 minuty 17 sekundy:
A zależało by mi by można było ustalać głębokość skrawania czyli np od x68 do x50 schodząc po 2.5 mm To oczywiście przyklad


Wiktor57
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 151
Rejestracja: 17 kwie 2018, 11:42
Lokalizacja: Głuchołazy

Re: Makro ... Proszę o pomoc w wyjaśnieniu

#6

Post napisał: Wiktor57 » 23 kwie 2018, 13:57

Tutaj założenie było, że pierwsze przejście będzie na najmniejszym x (#3) i będzie rosło do maksymalnego (#7)ze skokiem o szerokość freza (#6)x2 (na średnicę). Dodatkowo program miał wykonać przejście ze skokiem niepełnym (np gdy szerokość rowka nie będzie podzielna bez reszty przez szerokość freza) tak by nie przekroczyć średnicy największej. Napisz dokładnie jak zachowuje się maszyna. Czy jest błąd, czy ustawia się na następny rowek, oraz jakie wpisałeś wartości #3, #7, #6? Jak na razie nie mogę zlokalizować błędu. I dzisiaj już raczej nie będę miał na to czasu. Spróbuję to zrobić jutro rano.


Autor tematu
ppll
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 60
Rejestracja: 10 mar 2008, 20:40
Lokalizacja: WLKP

Re: Makro ... Proszę o pomoc w wyjaśnieniu

#7

Post napisał: ppll » 23 kwie 2018, 14:12

Oki bede czekał :) Pozdrawiam :-)

Dodane 12 minuty 41 sekundy:
zjezdza maszyna w osi x od razu na wartosc wpisana w parametrze #3 chce wykonac np rowek od 68.5 do 57
to ustawia sie na 68.5 robi 3 rowki i koniec nie schodzi o szerokosc freza ...

Dodane 34 minuty 11 sekundy:
Witam raz jeszcze sprawdziłem i wszystko śmiga wpisałem na odwrót wartosci :-) Dzieki za pomoc i za zainteresowanie tematem Pozdrawiam :-)


Autor tematu
ppll
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 60
Rejestracja: 10 mar 2008, 20:40
Lokalizacja: WLKP

Re: Makro ... Proszę o pomoc w wyjaśnieniu

#8

Post napisał: ppll » 24 kwie 2018, 08:08

Witam jednak nie wszystko działa po skończeniu jednego rowka wywala błąd


Obrazek


Wiktor57
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 151
Rejestracja: 17 kwie 2018, 11:42
Lokalizacja: Głuchołazy

Re: Makro ... Proszę o pomoc w wyjaśnieniu

#9

Post napisał: Wiktor57 » 24 kwie 2018, 10:27

Witam
Alarm oznacza że ilości DO i END nie są sobie równe. Chyba dlatego, że po skoku warunkowym IF program wchodzi do środka pętli WHILE.
Dodatkowo zauważyłem, że #6 będzie przyrastał 2 razy dla każdego rowka.
Spróbuj przerobić poniższy fragment tak:
G1Z#4 F800
#24=#6*2
#21=#3+#24
#22=#7-#24
#23=#22+#24
WHILE[#21 LE #22]DO2
G1 X#21 F#11 M8
Z#5
G1Z#4 F800
#21=#21+#24
END2
IF[#21GT#23]GOTO2
#21=#22
G1 X#21 F#11 M8
Z#5
G1Z#4 F800
N2X[#2+2] F800
#20=#20+1
END1
Pozdrawiam


Autor tematu
ppll
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 60
Rejestracja: 10 mar 2008, 20:40
Lokalizacja: WLKP

Re: Makro ... Proszę o pomoc w wyjaśnieniu

#10

Post napisał: ppll » 24 kwie 2018, 10:46

Witam teraz maszyna robi wszystki rowki ale tylko 2 przejscia nie zaleznie jaka szerokosc freza wpisze .... A dokladnie do wartosci 66.5 a nie jak potrzebuje i mam wpisane 68.5 oczywiście idzie oszukać wpisując 70.5 i wtedy frezuje wartosc co potrzebuje :-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Daewoo / Doosan”