Makro M6

Problem z czujnikiem obecności narzędzia oraz wyjściem do otwierania wrzeciona

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
KLC
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:32
Lokalizacja: Opolskie

Makro M6

#1

Post napisał: KLC » 27 maja 2022, 20:12

Dzień dobry wszystkim

Uruchamiam swoją pierwszą maszynę ze zmieniarką narzędzi i mam problem z uruchomieniem wejścia sprawdzającego obecność narzędzia we wrzecionie oraz wyjścia, które przez przekaźnik będzie otwierało wrzeciono w celu pobrania/oddania narzędzia.

Flaga 6 aktywuje się w momencie, w którym ma się otworzyć wrzeciono jak uruchomię makro M6 ale nie wiem jak przypisać tę flagę pod konkretne wyjście.

Tak samo, jeżeli chodzi o wejście TOOL_IN_HANDLE. Jak przypisać tę flagę z makro pod konkretne wejście?

Dzięki :)



Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 611
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Makro M6

#2

Post napisał: cosimo » 30 maja 2022, 11:03

W PLC deklarujemy w ten sposób:

Kod: Zaznacz cały

#NAME_M 8 = HSD_UNLOCK  // Deklarujemy bit w rejestrze MEMO
#NAME_O 2 = HSD_UNLOCK  // Deklarujemy bit w rejestrze OUT

<< M HSD_UNLOCK     // Przypisujemy bit memo do wyjścia
>> OUT HSD_UNLOCK    
Poziomu makra sterujemy w ten sposób (przez nazwę bitu):

Kod: Zaznacz cały

SetMemoN('HSD_UNLOCK', TRUE); 
lub przez numer bitu (nie polecane):

Kod: Zaznacz cały

SetMemo(8, TRUE);  
Dodane 1 godzina 18 minuty 15 sekundy:
Tak samo, jeżeli chodzi o wejście TOOL_IN_HANDLE. Jak przypisać tę flagę z makro pod konkretne wejście?
Przypisanie nazwy do wyjścia:

Kod: Zaznacz cały

#NAME_I 3 = TOOL_IN_HANDLE
Przykładowe użycie w makrze:

Kod: Zaznacz cały

if (InputN('TOOL_IN_HANDLE')) then UserError('Narzędzie nadal w uchwycie !'); 


Autor tematu
KLC
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:32
Lokalizacja: Opolskie

Re: Makro M6

#3

Post napisał: KLC » 30 maja 2022, 17:16

Dziękuję bardzo za pomoc.

Wygląda, że jest OK ;)


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 363
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Makro M6

#4

Post napisał: bartekn86 » 30 maja 2022, 22:37

A nie szło by tego klepnąć normalnie z checkboxow, ptaszków i z okna wyboru wybrać które wejście co robi ? to by banalne było do ustawienia było wszystko

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”