Maier 20ML

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
maximus
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Maier 20ML

Post napisał: maximus » 03 lip 2007, 13:55

Szukam osoby znajacej maszyne jak w temacie, postaram sie opisac problem, przepraszam za angielskie zwroty ale nie znam niektorych polskich odpowiednikow. Head nr 1 posiada 5 pozycji do zamontowania narzedzi uzywajacych uchwytow nozy tokarskich, oraz 4 stanowiska dla frezow czy wiertel. Do uzyskania porzadanej concentricity, zaczalem uzywac wiertla zamontowanego na ja jednym z takich uchwytow, zamontowanego prostopadle do uchwytu. Glowica porusza sie w osi X ale wiertlo pracuje w osi Z. Na czym polega numer, otoz stosujac kod G83 (peck cycle) maszyna wykonuje standardowy odwiert jak przy G1, jest to logiczne, bo nie ma ona pojecia, ze zastosowana zostala sztuczka lub inaczej mowiac oszustwo. Niemniej jednak musze uzyc G83 bo wiory powoduja bardzo brzydki finish co jest bardzo nieporzadane przy elementach, ktore wykonuje. Celem tego jest unikniecie transferu do Sub Spindle lub uzywanie Head nr 3, chce ukonczyc wszystkie operacje uzywajac Main Spindle, natomiast Sub Spindle tylko do usuniecia ukonczonego elementu. Mam nadzieje, ze ktos mi pomoze, lub podrzuci cos, sorki za ten angielski ale wszystko co dotyczy tych maszyn znam tylko w tym jezyku, nie uczylem sie tego w Polsce tylko tutaj jak zaczalem pracowac z cnc. Dzieki z gory, jezeli czegos nie wyjasnilem dokladnie prosze o kontakt...dzieki z gory za pomoc

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”