Maho700 i sterowanie Philipsa - opis klawiszy

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
waroa
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 32
Rejestracja: 06 sty 2016, 10:05
Lokalizacja: Biecz (małopolskie)

Maho700 i sterowanie Philipsa - opis klawiszy

#1

Post napisał: waroa » 06 sty 2016, 14:40

Witam Wszystkich
Czy ktoś z forumowiczów pracował na maszynie MAHO ze sterowaniem Philips 6600? Otóż posiadam taką i nie mam opisu pulpitu sterowania. W załączniku zdjęcie. Kilka klawiszy się domyślam ale nie potrafię np. zapisać programu, utworzyć nowego. Ogólnie maszyna jest w bardzo ładnym stanie mechanicznym i na dodatek to stare sterowanie działa. Dlatego żal się pozbywać chociaż zdaje sobie sprawę, że jest wiekowe. Ma jednak kilka ciekawych funkcji.
Jeżeli w piszę z klawiatury na przykład numer bloku (N01) i interpolacje (G02 lub03), posuw itd. Następnie ENTER i START CYKLU to maszyna śmiga i wykona cały blok. Ale nie wiem jak zapisać cały program w pamięci. Bo za chwilę jak wpisze następny to tamten blok już znika. To moje początki z CNC więc proszę o wyrozumiałość. Niestety nie mam DTR, a przydałaby się. Czy ktoś mógłby "rozszyfrować" znaczenie choćby jeszcze kilku klawiszy z pulpitu? Pozdrawiam.

Obrazek



Tagi:


reggi86
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 11 mar 2015, 21:22
Lokalizacja: kraków

#2

Post napisał: reggi86 » 08 sty 2016, 09:09

Porównaj sobie panel do philips 432
Najprawdopodobniej wprowadzasz komendy w funkcji "teach in" a powinienes w " prog mem"


Autor tematu
waroa
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 32
Rejestracja: 06 sty 2016, 10:05
Lokalizacja: Biecz (małopolskie)

#3

Post napisał: waroa » 12 sty 2016, 09:43

Dziękuję reggi86. Twoja krótka ale bardzo cenna wypowiedź naprowadziła mnie na właściwe tory. Trzeba najpierw wejść w tryb "Prog mem". Faktycznie sterowanie jest bardzo podobne do Philips 432. Klawisz "Store" czyli zapis ma taki sam symbol, znajduje się pod klawiszem zerowania osi (gdyby ktoś się zetknął kiedyś z 6600). Poszedł punkcik. Pozdrawiam


krz_sz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 0
Rejestracja: 16 lis 2017, 19:55

Re: Maho700 i sterowanie Philipsa - opis klawiszy

#4

Post napisał: krz_sz » 16 lis 2017, 20:03

Witam
Czy posiadasz te MAHO 700 z sterownikiem 6600 Philips bo szukam
dokumentacji bo mam taką 4 -osie i nie działa


rserej
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 35
Rejestracja: 15 lis 2015, 15:18
Lokalizacja: lublin

Re: Maho700 i sterowanie Philipsa - opis klawiszy

#5

Post napisał: rserej » 17 lis 2017, 07:21

Posiadam instrukcje do MAHO CNC432

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”