maho 500C brak obrazu

Dyskusje o frezarkach typu Deckel

Autor tematu
sssTOMEKsss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 193
Rejestracja: 25 mar 2014, 17:12
Lokalizacja: Warszawa

maho 500C brak obrazu

#1

Post napisał: sssTOMEKsss » 29 lis 2019, 23:48

witajcie

od kilku dni mam u siebie na warsztacie maho 500C sterowanie philips 432, drivery i serwa indramat, niestety nie działa w nim monitor, brakuje obrazu, mam wszystkie możliwe dokumentacje od niej a nawet wiecej bo i nawet od maho 600, w języku niemieckim, angielskim i jeszcze jakimś, mam wszystkie paramtery itd. jakieś manuale co i jak programować, który parametr jest od czego ale bez obrazu nijak mi to jest użyteczne...
poprzedni sprzedający stwierdził że działała ale puściła dymka z monitora i obraz zgasł... wiem że mogła się uwalić też karta graficzna (będę miał chwile to ją wyciągne i zerkne)
zasilanie dociera bo kręcąc potencjometrem na pulpicie ekran się ściemnia i rozjaśnia

no właśnie zacząłem szperać po sieci i wpierw znalazłem na niemieckiej stronie (https://www.practicalmachinist.com/vb/d ... ad-270525/) jak ktoś za pare groszy wymienił ten kineskop na lcd

LCD mam już upatrzone VGA benqu za kwote 50zł :D

schematy tutaj od maho 500 poniżej
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ze swojej strony jak tylko uporam się z monitorem postaram się zeskanować DTRki i wrzucić dla potomnych

potrzebny jest konwerter CGA to VGA (z aliexpres można mieć juz za 100zł), wtyczka 9 pin 2 rzędowa do lutowania (taka jest przy karcie VIDEO) tylko teraz jak to połączyć jedno z drugim, który sygnał lutować w który pin?

w przyszłości planuje zrobić retrofit na mach3/4 lub linuxcnc ale wpierw chce poznać trochę maszynę i ocenić czy gra jest warta świeczki,

i jeszcze jedno pytanko, ma maszynie z boku na początku wyskakiwał mi błąd 57, z DTRki wyczytałem ze to od E-stopu, wycisłem z pulpitu i panelu ręcznego, pojawił się kolejny tym razem 47 no i znowu DTRka w łape, lista błędów okazuje się że to od hydrauliki, no to odpalam hydraulike błąd ginie złącza się agregat ale w momencie gdy puszcze guzik hydraulika się rozłącza i znowu wyskakuje błąd 47, czy nie jest tak że po wciśnięciu guzika hydraulika powinna być już załączona na stałe? a może trzeba trzymać przez kilka sekund ten guzik od hydrauliki lub jest jeszcze jakiś błąd którego niestety nie widze z powodu braku obrazu.

pozdrawiam




Autor tematu
sssTOMEKsss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 193
Rejestracja: 25 mar 2014, 17:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: maho 500C brak obrazu

#2

Post napisał: sssTOMEKsss » 02 gru 2019, 22:04

nikt nic nie podpowie?


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 499
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: maho 500C brak obrazu

#3

Post napisał: Robert_K » 02 gru 2019, 23:47

Co do wyłączania hydrauliki - Sprawdź na schemacie jak przebiega obwód załączający sterowanie. Być może brakuje Ci jakiegoś warunku typu wyłącznik osłony, jakaś krańcówka czy coś w tym stylu.

Przycisk powinieneś wcisnąć i chwilę przytrzymać (powiedzmy ok 1, max 2 sekundy), po tym czasie jeżeli wszystkie warunki zezwalające na start sterowania są spełnione to sterowanie powinno się podtrzymać.

Masz w szafie jakieś przekaźniki bezpieczeństwa? Mają załączone wszystkie kanały?

Pozdrawiam.


Autor tematu
sssTOMEKsss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 193
Rejestracja: 25 mar 2014, 17:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: maho 500C brak obrazu

#4

Post napisał: sssTOMEKsss » 04 gru 2019, 17:52

zauważyłem że przy przytrzymaniu przycisku załączeniu hydrauliki, gaśnie z boku wyświetlacz z alarmami od PLC ale pochwili się zapala i wyrzuca błąd nr. 36 a więc wg. DTRki problemy z NC, maszyna stała długo bez prądu i pewnie straciła parametry, dalej będę walczył jak odpale w niej monitor


Autor tematu
sssTOMEKsss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 193
Rejestracja: 25 mar 2014, 17:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: maho 500C brak obrazu

#5

Post napisał: sssTOMEKsss » 13 gru 2019, 17:06

winą braku obrazu, jest uszkodzony kondensator i kilka oporników w zasilaczu sterowania,

czy jest ktoś na forum kto ma sterowanie philips 432 i byłby mi w stanie zrobić zdjęcie tych oporników? popaliło je i nie znam kolorów, w DTRce też nie ma schematów ideowych

chodzi o to miejsce
Obrazek


Autor tematu
sssTOMEKsss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 193
Rejestracja: 25 mar 2014, 17:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: maho 500C brak obrazu

#6

Post napisał: sssTOMEKsss » 19 gru 2019, 21:55

okej, oporniki wymienione kondensator też, obraz powrócił ale niestety zatrzymuje się na takim etapie

Obrazek

na tym filmie też tak jest ale po chwili przełącza się obraz na bardziej rozszerzony z pozycjami osi itp.

niestety wciskając jakiekolwiek klawisze brak reakcji, czy to może byc jakieś problem z pamięcią? zdechło oprogramowanie?

za to gdy wcisne i trzymam hydraulike zaczyna się bazować oś X, co prawda do bazy nie dojechała bo gdy puszcze to silnik tez staje, pokombinuje jeszcze w przyszłym tyg.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2212
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: maho 500C brak obrazu

#7

Post napisał: Steryd » 19 gru 2019, 23:09

Jakies testy sprzetowe masz niedokonczone. Zobacz naped 6,7,8- brak odpowiedzi,
Wejscie, 2,3, 4- brak odpowiedzi
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
sssTOMEKsss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 193
Rejestracja: 25 mar 2014, 17:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: maho 500C brak obrazu

#8

Post napisał: sssTOMEKsss » 15 sty 2020, 19:48

okej, temat udało się rozwikłać, jak się okazało jeden z 3 przełączników w szafie elektrycznej był przełączony na testowanie i przez to sterowanie zatrzymywało się na takim etapie, maszyna przechodzi i dalej ale niestety nie wyświetla żadnych pozycji osi ani nawet samych osi, pewnie uwaliła się pamięć, jest też jakiś problem z klawiaturą bo wgl. nie reaguje na żaden klawisz

jedyny plus tego wszystkiego to taki że bez problemu można użyć zwykłego LCDka z konwerterem, za kwote ok. 300zł, zdjęcia poniżej

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2212
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: maho 500C brak obrazu

#9

Post napisał: Steryd » 15 sty 2020, 21:02

Pozycji osi nie będzie wyświetlać przed wykonaniem referencji, więc jak już przechodzi testy, to trzeba włączyć napędy.
Można?
Morzna!!!


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1178
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

Re: maho 500C brak obrazu

#10

Post napisał: Majster70 » 16 sty 2020, 06:23

W tokarce z tym sterowaniem po przejściu testów musisz załączyć hydraulikę, potem zjechać na punkty referencyjne w osiach X,Z, potem w Teach-In załączyć G54 i wybrać narzędzie. Pewnie podobnie jest we frezarce.
Czasami po dłuższej przerwie napędy lubią się "zastać" w miejscu, i żeby ruszyć i zjechać na punkty referencyjne trzeba posuw "rozruszać" - przełączyć z continiusa na jog, najpierw mikrony, przejechać kilka mikronów w stronę punkty ref, przełączyć na 0,01 (setki), przejechać kilka setek, potem tak samo dychy, 1mm, 10mm, potem z powrotem na ciągły i zjechać na punkt referencyjny.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarki Deckel, Maho, Aciera, Abene ”