maho 500C brak obrazu

Dyskusje o frezarkach typu Deckel

Autor tematu
sssTOMEKsss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 154
Rejestracja: 25 mar 2014, 17:12
Lokalizacja: Warszawa

maho 500C brak obrazu

#1

Post napisał: sssTOMEKsss » 29 lis 2019, 23:48

witajcie

od kilku dni mam u siebie na warsztacie maho 500C sterowanie philips 432, drivery i serwa indramat, niestety nie działa w nim monitor, brakuje obrazu, mam wszystkie możliwe dokumentacje od niej a nawet wiecej bo i nawet od maho 600, w języku niemieckim, angielskim i jeszcze jakimś, mam wszystkie paramtery itd. jakieś manuale co i jak programować, który parametr jest od czego ale bez obrazu nijak mi to jest użyteczne...
poprzedni sprzedający stwierdził że działała ale puściła dymka z monitora i obraz zgasł... wiem że mogła się uwalić też karta graficzna (będę miał chwile to ją wyciągne i zerkne)
zasilanie dociera bo kręcąc potencjometrem na pulpicie ekran się ściemnia i rozjaśnia

no właśnie zacząłem szperać po sieci i wpierw znalazłem na niemieckiej stronie (https://www.practicalmachinist.com/vb/d ... ad-270525/) jak ktoś za pare groszy wymienił ten kineskop na lcd

LCD mam już upatrzone VGA benqu za kwote 50zł :D

schematy tutaj od maho 500 poniżej
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ze swojej strony jak tylko uporam się z monitorem postaram się zeskanować DTRki i wrzucić dla potomnych

potrzebny jest konwerter CGA to VGA (z aliexpres można mieć juz za 100zł), wtyczka 9 pin 2 rzędowa do lutowania (taka jest przy karcie VIDEO) tylko teraz jak to połączyć jedno z drugim, który sygnał lutować w który pin?

w przyszłości planuje zrobić retrofit na mach3/4 lub linuxcnc ale wpierw chce poznać trochę maszynę i ocenić czy gra jest warta świeczki,

i jeszcze jedno pytanko, ma maszynie z boku na początku wyskakiwał mi błąd 57, z DTRki wyczytałem ze to od E-stopu, wycisłem z pulpitu i panelu ręcznego, pojawił się kolejny tym razem 47 no i znowu DTRka w łape, lista błędów okazuje się że to od hydrauliki, no to odpalam hydraulike błąd ginie złącza się agregat ale w momencie gdy puszcze guzik hydraulika się rozłącza i znowu wyskakuje błąd 47, czy nie jest tak że po wciśnięciu guzika hydraulika powinna być już załączona na stałe? a może trzeba trzymać przez kilka sekund ten guzik od hydrauliki lub jest jeszcze jakiś błąd którego niestety nie widze z powodu braku obrazu.

pozdrawiam




Autor tematu
sssTOMEKsss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 154
Rejestracja: 25 mar 2014, 17:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: maho 500C brak obrazu

#2

Post napisał: sssTOMEKsss » 02 gru 2019, 22:04

nikt nic nie podpowie?


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 369
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: maho 500C brak obrazu

#3

Post napisał: Robert_K » 02 gru 2019, 23:47

Co do wyłączania hydrauliki - Sprawdź na schemacie jak przebiega obwód załączający sterowanie. Być może brakuje Ci jakiegoś warunku typu wyłącznik osłony, jakaś krańcówka czy coś w tym stylu.

Przycisk powinieneś wcisnąć i chwilę przytrzymać (powiedzmy ok 1, max 2 sekundy), po tym czasie jeżeli wszystkie warunki zezwalające na start sterowania są spełnione to sterowanie powinno się podtrzymać.

Masz w szafie jakieś przekaźniki bezpieczeństwa? Mają załączone wszystkie kanały?

Pozdrawiam.


Autor tematu
sssTOMEKsss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 154
Rejestracja: 25 mar 2014, 17:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: maho 500C brak obrazu

#4

Post napisał: sssTOMEKsss » 04 gru 2019, 17:52

zauważyłem że przy przytrzymaniu przycisku załączeniu hydrauliki, gaśnie z boku wyświetlacz z alarmami od PLC ale pochwili się zapala i wyrzuca błąd nr. 36 a więc wg. DTRki problemy z NC, maszyna stała długo bez prądu i pewnie straciła parametry, dalej będę walczył jak odpale w niej monitor

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarki Deckel, Maho, Aciera, Abene ”