Maho 500 zmiana układu współrzędnych

Dyskusje o frezarkach typu Deckel

Autor tematu
Herp
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 21
Rejestracja: 26 wrz 2013, 19:23
Lokalizacja: Rg

Maho 500 zmiana układu współrzędnych

#1

Post napisał: Herp » 10 kwie 2020, 13:29

Witam wszystkich,

Tak jak w temacie, chciałbym zamienić oś Y na Z (frezarki maho mają fabrycznie ten układ współrzędnych odwrócony) pytanie- czy jest taka możliwość?

Próbowałem zmieniać w maszynowych stałych z G17 na G18 i G19 ale efekt był taki, że nic się nie zmieniło poza tym że hydraulika
traci podtrzymanie po ok.10 sek
Obrazek


Wiem, że można to zrobić przepinając wszystkie kable z osi, ale chodzi mi softwarowo.




cnc35
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 81
Rejestracja: 25 lip 2010, 21:40
Lokalizacja: PL

Re: Maho 500 zmiana układu współrzędnych

#2

Post napisał: cnc35 » 10 kwie 2020, 13:49

Zamiana kabli nie da rady bo osie y/z maja inne kierunki.
Trzeba zmienić kilka parametrów: od przypisania osi, od kierunków i zakresów
Efekt:


Autor tematu
Herp
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 21
Rejestracja: 26 wrz 2013, 19:23
Lokalizacja: Rg

Re: Maho 500 zmiana układu współrzędnych

#3

Post napisał: Herp » 10 kwie 2020, 15:24

Noo to zainspirowany filmikiem, że jest taka możliwość. Cnc35-Ty mi coś napomknąłeś o kierunkach i mi coś zaświtało...
Poleciałem do garażu pocykałem i udało się :) dla potomnych wrzucam screeny gdzie to zmieniłem, tylko jeszcze trzeba zmienić dane do najazdów referencyjnych.
Obrazek
Obrazek


cnc35
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 81
Rejestracja: 25 lip 2010, 21:40
Lokalizacja: PL

Re: Maho 500 zmiana układu współrzędnych

#4

Post napisał: cnc35 » 10 kwie 2020, 15:44

Jeszcze zakresy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarki Deckel, Maho, Aciera, Abene ”