mach3 - ustawienia silników (krok/podział/prędkości), oś A

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
Hrumque
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 291
Rejestracja: 25 mar 2013, 19:15
Lokalizacja: Opole

mach3 - ustawienia silników (krok/podział/prędkości), oś A

#1

Post napisał: Hrumque » 08 mar 2014, 12:16

Sytuacja prawie standardowa:

Silniki 1.8stopnia/krok (bardzo popularne)
Śruby kulowe o skoku 5mm/obrót - również popularne.
Brak przekładni mechanicznej między powyższymi, więc 1:1
Sterownik typu TB6600 z możliwością ustawienia podziału 1/1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16

(to samo, jakby ktoś chciał sobie przeliczać dla swoich silników - w załączonym pliku excela):

Kod: Zaznacz cały

				
osie xyz:								
skok śruby	5	mm/obrót	czyli na	360	stopni			
silnik krokowy:								
stopni kąt/krok silnika	1,8							
kroków silnika/obrót pełny	200							
								
Fmax sterownika PC	200 000	Hz	(dla karty USB tyle mam, 200kHz)					
								
podział 1:1 na sterowniku								
kroków silnika na 1mm	40	 co daje rozdzielczość		0,0250000	mm	prędkość maks	5000	mm/s
								
podział 1:2 na sterowniku								
kroków silnika na 1mm	80	 co daje rozdzielczość		0,0125000	mm	prędkość maks	2500	mm/s
								
podział 1:4 na sterowniku								
kroków silnika na 1mm	160	 co daje rozdzielczość		0,0062500	mm	prędkość maks	1250	mm/s
								
podział 1:8 na sterowniku								
kroków silnika na 1mm	320	 co daje rozdzielczość		0,0031250	mm	prędkość maks	625	mm/s
								
podział 1:16 na sterowniku								
kroków silnika na 1mm	640	 co daje rozdzielczość		0,0015625	mm	prędkość maks	312,5	mm/s
(Oczywiście prędkości są kosmiczne i tylko obliczeniowe, nie wierzę, by mechanika i silnik wykręcił jazdę bramą 5m/s = 18km/h)

Pytanie mam jednak inne: jak powinna być ustawiana oś obrotowa? Osie liniowe są proste, bo ustawiamy X kroków na 1mm lub 1cal (oraz prędkość maksymalną w mm/s lub inch/s)i jest ok, ale jak ustawiamy na osi obrotowej? X kroków na pełny obrót = 360' ? X kroków na 1 stopień? na 1 radian? I jaką prędkość?

Kod: Zaznacz cały

obrotwa oś:												
przekładnia 	6	:1										
silnik												
kąt	360											
kąt/krok futerka	0,3	kroków/obrót	1200									
kąt/krok silnika	1,8	kroków/obrót	200									
												
Fmax sterownika PC	200 000	Hz										
						dla przykładowego obrabianego elementu						
podział 1:1 na sterowniku						o średnicy 100mm	100	mm				
kroków silnika na obrót	1200	 co daje rozdzielczość	0,3	stopnia/krok		0,2617	mm/krok			prędkość maks	166,7	obr/s
												
podział 1:2 na sterowniku												
kroków silnika na obrót	2400	 co daje rozdzielczość	0,15	stopnia/krok		0,1308	mm/krok			prędkość maks	83,3	obr/s
												
podział 1:4 na sterowniku												
kroków silnika na obrót	4800	 co daje rozdzielczość	0,075	stopnia/krok		0,0654	mm/krok			prędkość maks	41,7	obr/s
												
podział 1:8 na sterowniku												
kroków silnika na obrót	9600	 co daje rozdzielczość	0,0375	stopnia/krok		0,0327	mm/krok			prędkość maks	20,8	obr/s
												
podział 1:16 na sterowniku												
kroków silnika na obrót	19200	 co daje rozdzielczość	0,01875	stopnia/krok		0,0164	mm/krok			prędkość maks	10,4	obr/s
Załączniki
ustawienia silników.xls
Ustawienia motor tuning
(27 KiB) Pobrany 652 razy



Tagi:


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#2

Post napisał: tomcat65 » 08 mar 2014, 18:16

Oś obrotową definiujesz w stopniach. Ustawiasz kroki/stopień. Wszystko zależy, jaką dokładność kątową chcesz uzyskać, stopnia, minuty czy sekundy. To już tylko przełożeniem trzeba załatwić.
Prędkość - max jaką da się uzyskać bez gubienia kroków. Tak samo jak w liniowych.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1393
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#3

Post napisał: k-m-r1 » 09 mar 2014, 23:06

1 stopień to 1 stopień nie przeskoczysz 360 czyli pełnego obrotu

a jak dokładne będzie to zależy od promienia inna dokładność dla r10mm inna dla r900mm bo 1 stopień to inną "odcinek okręgu "

pamiętasz wzory z symbolem PI ~3.14 ......
Ostatnio zmieniony 10 mar 2014, 18:12 przez k-m-r1, łącznie zmieniany 1 raz.
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
Hrumque
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 291
Rejestracja: 25 mar 2013, 19:15
Lokalizacja: Opole

#4

Post napisał: Hrumque » 09 mar 2014, 23:17

Nie no, panowie, ja wiem co to stopień, i jak się ma kąt obrotu elementu razem z odległością od jego środka itd...

Chodziło mi o to, ze w MACH3 nie widzę nigdzie zmiany, gdy daną oś mam jako obrotową, w definiowaniu parametrów jej napędu - nadal jest zdefiniowana w mm, podobnie prędkości. To jeszcze bym przebolał, ale zastanawia mnie kwestia zapisu g-kodów oraz późniejszej zgodności poleceń typu G00 A xx (gdzie xx to co?) z obrotem o zadany kąt.

Można zapisywać to w całkowitych stopniach, wtedy xx=360 => obiekt zrobi pełny obrót, ale głupie zapisy wychodzą, gdy wpisujemy G00 A350.05 - nic z tego nie wynika na pierwszy rzut okiem, bo po przecinku to ani minuty kątowe ani nic (w końcu stopień dzieli się na 60 minut, a ta na 60 sekund, a nie na 1/100)

Można by też zapisywać w obrotach - tzn np 1 = pełny obrót osi A, wtedy co prawda głupio się kąty zapisuje, ale to (dla mnie) jest jaśniejsze gdy zapisuje G00 A0.25 = obrót o ćwierć obrotu, czyli o 90stopni), a jeszcze ładniejsze to jest, gdy robię gwint i muszę majtnąć 10 kolejnych rowków - G01 A10 X10 (powiedzmy, że mamy skok gwintu 1mm)

Tylko to są moje przemyślenia, a pytam się tutaj - by wiedzieć "jak to się fachowo robi"


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#5

Post napisał: tomcat65 » 09 mar 2014, 23:35

No jest ten problem w Machu, że zostają mm a nie stopnie w osi obrotowej.
I przeliczanie stopni - np. 30st30' - trzeba zapisać 30,5.
Zapis "g1 a10 x10' będzie 'g1 a3600 y10'
Trzeba pamiętać, że Z0 liczone jest od osi osi obrotowej, więc prędkość program sam przeliczy.


shnycell
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 96
Rejestracja: 01 lut 2015, 15:31
Lokalizacja: Kraków

#6

Post napisał: shnycell » 22 cze 2015, 00:17

Taka sytuacja:
potrzebuję szybko obrócić osią A o 360 stopni powiedzmy w 1 sekundzie (czyli 1 obrót na 1 sekundę) pomiędzy ruchem osi X,Y więc muszę to określić szybkość gcodzie? Bo gdy wpiszę w ustawieniach macha (step per) niska wartość (powiedzmy 10) to program kręci szybko silnikiem ale liczy 1 obrót jako 1 stopień i obrotów jest 360, z kolei gdy wpiszę wysoka wartość (100) program kręci silnikiem wolno ale A360 to rzeczywiście obrót o 360 stopni ale wolny. Więc na sucho (bez maszyny) sprawdzałem różne opcje i nie wiem czy jest inny sposób niż ten, który robię w gcodzie, czyli w linijce osi A zmieniam prędkość F na większą niż w linijkach X,Y oto przykład:
.....
A359 F900.00
A0
N50 X9.2124 Y2.3393 F300.00
A359 F900.00
A0
N55 X8.9971 Y2.0523 F300.00
A359 F900.00
A0
N60 X8.7579 Y2.1121 F300.00
A359 F900.00
A0
N65 X8.5785 Y2.1719 F300.00
A359 F900.00
A0
N70 X8.4828 Y2.3034 F300.00
A359 F900.00
A0
.....

Nie wiem nie znam się nie orientuję.....
chodzę po forum, szukam.....nic nie wypatrzyłem
jest to nie typowa sytuacja bo to nie frezarka bardziej taki ploter, który oś Z wykorzystuje w inny sposób....


Autor tematu
Hrumque
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 291
Rejestracja: 25 mar 2013, 19:15
Lokalizacja: Opole

#7

Post napisał: Hrumque » 30 cze 2015, 09:44

shnycell pisze:Taka sytuacja:
potrzebuję szybko obrócić osią A o 360 stopni powiedzmy w 1 sekundzie
(...) robię w gcodzie, czyli w linijce osi A zmieniam prędkość F na większą niż w linijkach
No i bardzo prawidłowo to robisz. Tylko jeszcze mógłbyś używać do obróbki G01, a do "szybiego obrotu" G00

Tzn
1. w machu w Motor Tuning ustawiasz silnik/oś A "normalnie" (tak ja ma być, by robić kroki/obroty o normalne kąty lub ułamki kątów) - tzn z odpowiednią liczbą kroków (dla twojej osi, silnika, mikrokroku, ewentualnej przekładni itd) Np tak, by G00 A360 dawało ci obrót o 360 stopni.
I prędkościami i przyspieszeniami maksymalnymi bezpiecznymi które twoja mechanika jest w stanie wykonać.

2. w g-kodzie masz dwa typy ruchu - "roboczy obróbkowy" G01 i "przejazdy" G00 - dla obróbki powinieneś chyba zawsze (na początku lub co obróbka, dla bezpieczeństwa i pewności) podawać prędkość obróbki przez Fxxx. A prędkości G00 są "maksymalne" i wynikają z parametrów maks. z motor tuning więc tą metodą robisz te obroty szybkie o 360st czy o ile tam potrzebujesz...
Pomogłem? Kliknij poniżej "pomógł"


shnycell
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 96
Rejestracja: 01 lut 2015, 15:31
Lokalizacja: Kraków

#8

Post napisał: shnycell » 30 cze 2015, 12:17

Dzięki, rzeczywiście to przyśpiesza pracę, cenna uwaga!
Wcisnął bym pomógł gdybym był autorem tematu :grin:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”