mach3 sterowanie m542 nagłe calość przestała działać

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
jackobkarczmarz
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 15
Rejestracja: 17 lis 2013, 06:46
Lokalizacja: Lublin

mach3 sterowanie m542 nagłe calość przestała działać

#1

Post napisał: jackobkarczmarz » 01 maja 2017, 20:31

Witam, od ok 2 miesięcy użytkuję ploter frezujący - miał być kiedyś plazmą ale nie mogłem poradzić sobie z zakłóceniami i łukiem tnącym.

Całość oparta jest o:

3x sterownik m542

zasilacz impulsowy

oraz płytke do sterowania

zadajnik zrobiony z kontrolera xbox

Wszystko działało poprawnie i byłem bardzo zadowolony aż do momentu gdy przewody osi XY wkręciły się przez nieuwagę w zębatkę. Kiedyś miałem podobną sytuacje przerwało jeden przewód zapaliła się czerwona dioda na sterownika m542 - naprawiłem przewód, układ uruchomiłem od nowa wszystko pieknie działało.

W tym momencie gdy włączę całość - silniki maja napięcie stoją nie można ich ruszyć

Po wgraniu G-coda lub ręcznym manipulowaniem kontrolerem xbox nic sie nie dzieje.

Mam wrażenie że albo płytka albo port LPT nie przesyła sygnałów na sterownik.

Kilkakrotnie przeinstalowywałem macha oraz wyrzucałem drivery z system32.

Gdy zewrę "probe" miga jeden z pinów w diagnostyce mach-a, tak samo dzieje się z estop.

Stycznik wrzeciona również działa bo go słychać- choć z niego nie korzystam.

Nie za bardzo udało mi się odnaleźć informacje jak zdiagnozować uszkodzony sterownik m542 oraz plytkę. Diody na sterowniku palą się na zielono.

1.Ja obstawiam uszkodzony sterownik silnika m542 - ale nagle uszkodzone zostały aż 3 ?

2. Uszkodzona płytka sterująca

3. Uszkodzony port LPT lub kabel LPT


Fizycznych zgrubnych uszkodzeń nie widzę. Nie wiem za bardzo co mam pomierzyć i jak zdiagnozować jeśli chodzi o układy ze sterownika itp


ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

[ Dodano: 2017-05-01, 21:29 ]
Wyczytałem w którym z wątków forum że mogło upalić tansoptory A6N137 oraz PC123



Tagi:

Awatar użytkownika

Adam_Blayer
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 45
Rejestracja: 17 mar 2014, 18:53
Lokalizacja: Kraków

#2

Post napisał: Adam_Blayer » 02 maja 2017, 01:13

Cóż, wkręcenie się przez nieuwagę kilku przewodów w mechanizm maszyny jest faktycznie dobrym punktem wyjścia do poszukiwania rozwiązania problemu.

Łatwiej byłoby coś doradzić jakbyś opisał/pokazał, które dokładnie kable uszkodziło, gdzie one znajdują się na schemacie połączenia, ewentualnie od czego one są. Jakby banalnie, to nie zabrzmiało, wygląda to na zwarcie. Jeżeli zmieliło Ci przewód od mocy i zwarł do przewodów sterujących, to za pewne popaliło elementy sterowania. Ale to trzeba więcej szczegółów.
Elektryka, Mechanika, Automatyka, ABB, PLC, Hydraulika, Pneumatyka, CAD 2D/3D bryła/powierzchnia, Części zamienne. - kontakt na PW. Czasem przydatna cierpliwość.


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1314
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#3

Post napisał: pltmaxnc » 02 maja 2017, 15:08

Bardzo prawdopodobne , że " poleciały" transoptory , przy kolizji na +5 poszło wyższe napięcie , dlatego oś "z" również nie działa - spaliło wszystkie.
Najlepiej podpiąć dodatkowy sterownik i sprawdzić. jak nie pomoże szukać w płytce LPT.
A tak nawiasem to nie są to sterowniki M542 - chyba M545 lub JK1545.
Zauważyłem na zdjęciu że, jest "szeregowe" zasilanie sterowników , lepiej jest każdy połączyć z zasilaczem odrębnym kablem.


Autor tematu
jackobkarczmarz
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 15
Rejestracja: 17 lis 2013, 06:46
Lokalizacja: Lublin

#4

Post napisał: jackobkarczmarz » 02 maja 2017, 23:26

Macie racje, sterownik to M545 a nie m542.

Uszkodzony został przewód w osi X A+ ? z pamięci pisze, ten czerwony.


JAccom
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 33
Rejestracja: 15 cze 2016, 13:52
Lokalizacja: Kielce

#5

Post napisał: JAccom » 20 wrz 2017, 10:41

Z tego co widzę masz podłączony przewód USB pod płytę sterująca.
Czy ta płyta współpracuje z MACH3 po USB ??

Mam taka płytę ale wyłącznie po Lpt sterowanie działa, A USB jedynie zasila ja napięciem 5V

Czy sie mylę ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”