Mach3 resetuje komputer.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Mach3 resetuje komputer.
Witam. Zainstalowałem demo mach3 wszystko super muszę przyznać że program świetny bardzo mi się podoba. Mam z nim jednak problem mianowicie w całkowicie przypadkowych momentach program ten restartuje mi komputer wygląda to tak że po prostu czarny ekran słychać jak zostaje wyłączony dysk twardy po czym widzę bios :/ Nie jest to na pewno sprawa hardware bo coś takiego nie zdarza się przy korzystaniu z innego oprogramowania nawet przy kilkudziesięciogodzinnym obciążeniu procesora na 100% Jedyne co wyczytałem na forum to to że może to być spowodowane źle zainstalowanym sterownikiem.
Konfiguracja sprzętowa to:
Płyta Asus TUSL2C
Procesor celeron tualatin 1000@1333 (nie jest to wina podkręcenia)
Ram 512 SD133
Karta LPT+2comy
karta firewire
SBlive5.1
sieciówka
grafika Nvifia GeForceMX440
Czy fakt posiadania dwóch LPT może powodować problemy ze sterownikiem? Jeżeli jest on błędnie zainstalowany to jak go całkowicie wywalić ? robiłem już kilka razy reinstalację mach-a i nic to nie dało :/
Konfiguracja sprzętowa to:
Płyta Asus TUSL2C
Procesor celeron tualatin 1000@1333 (nie jest to wina podkręcenia)
Ram 512 SD133
Karta LPT+2comy
karta firewire
SBlive5.1
sieciówka
grafika Nvifia GeForceMX440
Czy fakt posiadania dwóch LPT może powodować problemy ze sterownikiem? Jeżeli jest on błędnie zainstalowany to jak go całkowicie wywalić ? robiłem już kilka razy reinstalację mach-a i nic to nie dało :/
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
proponuję testy sprzętowe :
-powrót do nastawy nie podkręconej CPU
-usuwać po jednej karcie... i testować jak to się zmieniło
-sprawdzić przy mocniejszym zasilaczu PC... to jest prawdopodobne
-powrót do nastawy nie podkręconej CPU
-usuwać po jednej karcie... i testować jak to się zmieniło
-sprawdzić przy mocniejszym zasilaczu PC... to jest prawdopodobne
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Ta płyta bez większych problemów daje pociągnąć 20mA z każdego Wy LPT sprawdzone praktycznie
poza tym ustaliłem już przyczynę resetów i niestety jest nią program pracujący na drugim LPT oraz 2 kości ramu. Nie mogę sobie pozwolić ani na usunięcie z kompa 256 megabajtów ramu ani wyłączenie softu na drugim porcie. Sam soft można by przeżyć ale nie będę wyciągał ramu za każdym frezowaniem bo mi szkoda sprzętu
Morał z tego taki że musze wykorzystać osobny komputer do maszynki. Pytanie więc jaka minimalna konfiguracja żeby to jako tako działo na mach2 lub 3 mam do dyspozycji sprzęt celeron 500MHz 64 sdram 8gb HDD grafika 2mb do mach 3 pewnie nie starczy ale mach2 powinien dać rade. Jeśli nie mach to co ? 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
minimalne wymagania sprzętowe dla Mach2 (rekomendacja producenta):
procesor 1GHz
pamięć 256 Mb
monitor 1024 x 758
Windows2000 lub WindowsXP
jeżeli się nie mylę, to z tanich programów jedynie Mach podstawę taktowania impulsów wyjściowych zapewnia sobie poprzez bezpośrednie dojście do jądra systemu - daje to dużą stabilność i precyzję działania
procesor 1GHz
pamięć 256 Mb
monitor 1024 x 758
Windows2000 lub WindowsXP
jeżeli się nie mylę, to z tanich programów jedynie Mach podstawę taktowania impulsów wyjściowych zapewnia sobie poprzez bezpośrednie dojście do jądra systemu - daje to dużą stabilność i precyzję działania