Mach3 + płyta 5 osi + falownik - problem z regulacją obrotów

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
drot
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 22
Rejestracja: 19 gru 2007, 20:24
Lokalizacja: Częstochowa

Mach3 + płyta 5 osi + falownik - problem z regulacją obrotów

#1

Post napisał: drot » 23 lut 2018, 13:01

Witam
Kupiłem chińską płytkę 5 osi

http://allegro.pl/plyta-glowna-sterowni ... 46833.html

i usiłuję podpiąć do niej falownik, załącz wyłącz działa, nie działa regulacja obrotów
podpięte +10 do VI, GND do AM
ustawienia w Mach takie jak zaleca instrukcja czyli sterowanie Pwm
mimo zmiany obrotów w programie na wyjściu zero zmian napięcia
wyjście chyba działa bo po zmianie w Spindle setup stanu na wysoki lub niski daje 10 lub 0

może któryś z kolegów podpinał ten wynalazek i podpowie co robię nie tak?
Piotr




Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1763
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Mach3 + płyta 5 osi + falownik - problem z regulacją obrotów

#2

Post napisał: Andrzej 40 » 23 lut 2018, 16:37

Podpinasz PWM z płyty do wejścia napięciowego falownika - tego do którego na schematach podpięty jest ślizgacz potencjometru a masę do masy układów wejściowych falownika, tam gdzie na schemacie koniec potencjometru NIE jest połączony z +10V. Łatwiej by było opisać gdyby kol. podał jaki ma falownik. Na wyjściu PWM napięcie powinno się zmieniać zgodnie z wartością zadaną w programie. Jeżeli nie, to gdzieś tkwi błąd. Może warto spytać sprzedawcę.


Autor tematu
drot
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 22
Rejestracja: 19 gru 2007, 20:24
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Mach3 + płyta 5 osi + falownik - problem z regulacją obrotów

#3

Post napisał: drot » 24 lut 2018, 09:02

dziękuję za odpowiedź
dla lepszej komunikacji wrzucam schemat podłączenia płyty głównej
Obrazek
i mam podpięte tak ja tu wyjście na falownik opisane jest jako PWM 10v czerwony podpięty tak jak środkowa noga rezystora czyli tak jak kolega doradza pod VI falownika, na płycie głównej jest jeszcze drugie wyjście PWM (na obrazku na dole) opisane jako pin 1 - ale tu przy pomiarze wychodzi 5v - zakładam że jest to wyjście ze zmienną częstotliwością - jako elektroniczny lajkonik wogóle nie wiem jak go użyć - a poza tym przy zmianie obrotów w machu tam też nie ma zmiany napięcia
falownik HLP-C+ 1.5 Kw tutaj instrukcja jedyna jaką znalazłem w necie z modelami trochę bogatszymi niż mój - mają więcej wyjść na szynie
ale zakładam że te które mam się pokrywają
42971735-HOLIP-INVERTER-MANUAL-PDF.pdf
(828.43 KiB) Pobrany 355 razy
i zdjęcie szyny w moim falowniku z podpiętym rezystorem
podpinałem wyjście z płyty 0-10v pod VI falownika, a GND płyty pod AM lub GND falownika
Obrazek
Piotr


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1600
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Mach3 + płyta 5 osi + falownik - problem z regulacją obrotów

#4

Post napisał: Steryd » 24 lut 2018, 09:34

Sprawdź woltomierzem czy napięcie na wyjściu płyty się zmienia jak regulujesz obroty.
Silnik w ogóle się załącza?
Ustawiłes metodę regulacji na falowniku?
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
drot
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 22
Rejestracja: 19 gru 2007, 20:24
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Mach3 + płyta 5 osi + falownik - problem z regulacją obrotów

#5

Post napisał: drot » 24 lut 2018, 09:57

napięcie na płycie mierzyłem na wyjściu 10v jest albo 10v albo 0, zależnie od ustawienia stanu wysoki niski w motor output/spindle/step
przy zmianie obrotów w mach zero reakcji = zmiany napięcia
co do ustawień falownika był i jest niestety nadal podpięty rezystor czyli sterowanie z szyny - coś jeszcze trzeba zmienić?
Piotr

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1330
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

Re: Mach3 + płyta 5 osi + falownik - problem z regulacją obrotów

#6

Post napisał: k-m-r1 » 24 lut 2018, 10:35

Jakie są ustawienia Mach3? screany ??
Jakie są ustawienia Falownika ?

Czy i jakie parametry zmieniałeś w falowniku? podepnij potencjometr i sprawdź czy falownik działa
Czy i jak ustawiłeś PWM w mach3?
Jak na wyjściu jest 10 lub 10V to coś nie tak. Piny i obroty dobrze wpisane? Opcja PWM wybrana z ptaszkiem?
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
drot
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 22
Rejestracja: 19 gru 2007, 20:24
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Mach3 + płyta 5 osi + falownik - problem z regulacją obrotów

#7

Post napisał: drot » 24 lut 2018, 12:23

ustawienia z macha
Obrazek
Obrazek

wrzeciono z rezystorem działa, załączanie wrzeciona w machu też działa, w falowniku nic nie zmieniałem, sądziłem że ta płyta ma analogowe wyjście 0-10v które będzie działało zamiast rezystora - to znaczy poda odpowiednie napięcie w zależności od obrotów ustawionych w machu,
jedyna zmiana jaka następuje to przy zmianie stanu wysoki niski na pierwszym obrazku - spindle/step - jest albo 10v albo 0v mierzone na wyjściu płyty 0-10v do Gnd.

Dodane 1 godzina 12 minuty :
chyba nastąpiła jakaś autonaprawa, obroty działają :) dziękuję za podpowiedzi
pozdrawiam Piotr


SLAWEK RALF
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 23
Rejestracja: 13 cze 2014, 23:11
Lokalizacja: GB

Re: Mach3 + płyta 5 osi + falownik - problem z regulacją obrotów

#8

Post napisał: SLAWEK RALF » 05 kwie 2018, 20:36

Witam kolegow, mamc dzialajace cnc do drewna ale po zmianie komputera i macha 3 z jednego na drugi maszyna startuje poprawnie ale po chwili zaczyna przerywac i jedzie w inna strone a emergency przycisk nie dziala. Musze zresetowac macha i wszystko dziala ale po chwili podobny cyrk. Pomocy bo nic nie rozumiem .
Slawek
SLAWEK R


woytas73
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 12 sie 2019, 18:06

Re: Mach3 + płyta 5 osi + falownik - problem z regulacją obrotów

#9

Post napisał: woytas73 » 12 sie 2019, 18:32

Witam Panowie, podepne się pod temat.
Mak3 na akz250 falownik i wrzeciono. Kontrola na pwm działa ale jest problem z machem. Silnik ustawiony 24000 obr.
Jak ustawie prędkość na 240 to ładnie steruje prędkością. Wydajność sro poprawnie, ale brakuje mi tych dwóch zer :), jak dam 24000 jako max to sro działa w granicach do 240 obr. powyżej daje max. Autotuning ładnie wkreca przez całą zawartość częstotliwości. Nie ma feedbacka prędkości. Przekładnia 1. Ustawienia silnika 25 24000 przyspieszenie średnie.
Co i jak ustawić żeby zadane obroty nie musiały być dzielone przez 100.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”