Mach3 nie trafia do punktu zero.

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
keluli
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 34
Rejestracja: 03 kwie 2018, 12:21

Mach3 nie trafia do punktu zero.

#1

Post napisał: keluli » 26 cze 2020, 22:53

Witam. Mam problem z frezarką 4 osiową.
Sterowniki tb6600 4a
Zasilacz 24v 360w 15a
Płyta główna mach3 lpt
Silniki krokowe 3nm 3a
Problem polega na tym ze po wykonaniu programu wciskając opcje "idź do z" maszyna nie wraca do właściwego punktu.

Kolejna sprawa że jeśli puszcze ten sam program 5 razy to za każdym razem przesunięcie się pogłębia.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem ?

Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam.




Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2090
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Mach3 nie trafia do punktu zero.

#2

Post napisał: Steryd » 26 cze 2020, 23:20

Kroki Ci w Z-tce uciekają.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
keluli
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 34
Rejestracja: 03 kwie 2018, 12:21

Re: Mach3 nie trafia do punktu zero.

#3

Post napisał: keluli » 27 cze 2020, 07:57

Przestawienie jest na osi y+a. Od x oraz z idzie dobrze.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7262
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Mach3 nie trafia do punktu zero.

#4

Post napisał: bartuss1 » 27 cze 2020, 08:21

na krokowcach to pewnie i na LPT. Należałoby pulserem sprawdzić czy lpt nie daje krzaków, jesli wykres będzie zawalony to wymien kompa, no chyba że chcesz sie z nim bawić aby uzyskać czyste "echo". W biosie ustawiamy dla portu ecp/epp albo bidirect.
załozmy ze z kompem jest ok, to w machu ustawiamy opóznienie sygnału dla silników (5ms)
Jeśli na sucho jedzie ok, a podczas pracy z włączonym wrzecionem (falownik) maszyna świruje, trzeba dobrze uziemić maszynkę.


gozdd
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 555
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Mach3 nie trafia do punktu zero.

#5

Post napisał: gozdd » 28 cze 2020, 09:42

bartuss1 pisze:Jeśli na sucho jedzie ok, a podczas pracy z włączonym wrzecionem (falownik) maszyna świruje, trzeba dobrze uziemić maszynkę.

To podstawa. Ja miałem taki numer, że w JOG w trybie krokowym maszyna jechała, dopóki jej nie dotknąłem. Jak tylko położyłem palec na stole teowym to nie jechała nigdzie - jak puściłem, było ok.


Autor tematu
keluli
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 34
Rejestracja: 03 kwie 2018, 12:21

Re: Mach3 nie trafia do punktu zero.

#6

Post napisał: keluli » 28 cze 2020, 12:47

Jutro przepnę na płytę usb zobaczymy czy będzie się gubić.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”