Mach3 nie każdy port LPT lubi.

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 417
Rejestracja: 28 sty 2011, 19:00
Lokalizacja: Częstochowa

Mach3 nie każdy port LPT lubi.

#1

Post napisał: oskaeg » 25 sie 2019, 18:23

Cześć, temat może trochę głupio nazwałem, ale zauważyłem ze występuje pewien problem z różnymi komputerami i nie rozumiem do końca czym to może być spowodowane, dlatego napisałem ten wątek, aby ktoś mądrzejszy ode mnie mi to wyjaśnił.

Sprawa jest taka. Mam komputer stacjonarny na frezarce CNC z winXP i to wszystko sobie chodzi już od ładnych paru lat bezawaryjnie, nie mogę na macha jako tako narzekać. Co parę miesięcy potrafi coś nawalić, ale mam kopie zapasowe, podmienię pliki, albo przeinstaluje program i jest ok.

Zauważyłem już wcześniej, ze mach3 z nie każdym komputerem wyposażonym w port LPT się lubi. Uszkodził mi się kiedyś komputer PC do frezarki CNC, zmontowałem sobie nowy o podobnej konfiguracji, coś klasy ATHLON/DURON 800 - 1200 i nie chciało mi to chodzić, wziąłem inną płytę główna i zagrało.

Z tego co pamiętam kiedyś, to ta sama konfiguracja nie chciała chodzić z laptopem Panasonic CF - 48, natomiast do tej pory pracuje z Panasonikiem CF - 27.

Także problemem jest tylko i wyłącznie sprzęt albo sterowniki.
Miałem już wszystko przygotowane do budowy tokarki CNC, złożyłem sobie świeży komputer stacjonarny do tej tokarki klasy P4 2x2.4GHz jeszcze przed skonfigurowaniem tego, już z góry wiedziałem jaki będzie rezultat. Mimo ze komputer śmiga elegancko, to są problemy jak cholera. Najpierw wywalał mi ciągle E-stop, to ustawiłem active low i coś się zaczeło dziać.

Najpierw chodziła oś x inne nie, zacząłem grzebać, to potem tylko oś4, nie miałem za bardzo jak kombinować, bo przecież to ta sama wersja z tym samym plikiem konfiguracyjnym co w komputerze obok. Mam robotę, czas mnie goni, muszę ustawić tokarkę i toczyć. Tyłek uratował mi stary poczciwy Panasonic CF-27 laptop leży na stacjonarnym PC z P4 te same Windowsy, te same machy, wszystko to samo. Na CF chodzi, an P4 nie.

To jest wina typowo sprzętowa, generalnie jest taka zasada ze im starszy komputer, tym lepiej, ale laptop jest na razie podłączony awaryjnie, ma procka 333mzh, więc na dłuższą metę się nie nadaje, będę walczył z innym zestawem PC, ale przecież to jest nie możliwe aby w polowa komputerów PC miała uszkodzony port LPT, więc o co chodzi? Napięcia? Sterowniki? Mam około 12 komputerów przyniesionych z magazynu, odpalają głownie stare konfiguracje, typu pentium 100, 200 i 300, ale te kompy są trochę za wolne na macha, reszta kompów, albo nie chodzi, albo właśnie są problemy z portem LPT. Rozumiem ze w jednej sztuce może być uszkodzony port LPT, bo go ktoś mechanicznie wyłamał, ale takie problemy potrafią dotyczyć co 2 odpalającego komputera, więc trochę mało prawdopodobne aby każdy z nich maił walnięty LPT.

Zauważyłem ze im mocniejszy sprzęt, tym większe problemy z LPT, coś mi świta ze problem może leżeć w tym ze nowe porty LPT dają za słabe napięcie, ale nie pamiętam już dokładnie o co chodziło, więc może ktoś przypomni temat?
Ostatnio zmieniony 25 sie 2019, 18:41 przez oskaeg, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7570
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Mach3 nie każdy port LPT lubi.

#2

Post napisał: bartuss1 » 25 sie 2019, 18:40

kazdy mach ma tester portu , mozesz sprawdzić czy port daje krzaki czy nie, ja juz od dawna nie bawie sie w porty lpt, jak ju bardzo potrzebuje cos na szybko to usb

a z tym napieciem to ecp/epp w biosie albo bi direct

Awatar użytkownika

Autor tematu
oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 417
Rejestracja: 28 sty 2011, 19:00
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Mach3 nie każdy port LPT lubi.

#3

Post napisał: oskaeg » 25 sie 2019, 19:12

Jak USB?


FTW
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 587
Rejestracja: 16 gru 2016, 10:44
Lokalizacja: śląsk

Re: Mach3 nie każdy port LPT lubi.

#4

Post napisał: FTW » 25 sie 2019, 19:22

Przerabiałem ten temat. Zależy to od płyty głównej tj. nie każdy model się nadaje. Oczywiście do tego Windows XP zainstalowany w trybie standardowy komputer PC oraz ECP/EPP dla LPT w biosie. Okolice Pentium 4 to w miarę najnowszy sprzęt jaki działa, na płytach dedykowanych pod Core 2 Duo jest gorzej.

Generalnie po dłuższym czasie dałem sobie z tym spokój i wsadziłem CSMIO IP-M do obu maszyn, do tego komputery na i3 z Windows 7. Trochę to kosztowało, do tego zrobiłem całe szafy sterownicze, ale działa niezawodnie, od tego czasu żaden nieprzewidziany ruch nie miał miejsca. Oprócz tego maszyny jeżdżą szybciej, bo jakość impulsów jest znacznie lepsza (nie wiem jak to działa do końca, ale nie gubią kroków przy wyższych prędkościach).

Awatar użytkownika

Autor tematu
oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 417
Rejestracja: 28 sty 2011, 19:00
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Mach3 nie każdy port LPT lubi.

#5

Post napisał: oskaeg » 26 sie 2019, 00:54

FTW pisze:Przerabiałem ten temat. Zależy to od płyty głównej tj. nie każdy model się nadaje. Oczywiście do tego Windows XP zainstalowany w trybie standardowy komputer PC oraz ECP/EPP dla LPT w biosie. Okolice Pentium 4 to w miarę najnowszy sprzęt jaki działa, na płytach dedykowanych pod Core 2 Duo jest gorzej.


Rozumiem. A mam pytanie, czy ten problem występuje tylko z machem czy z innym oprogramowaniem również? Czy jest możliwe ominięcie tego problemu z użyciem Kontrolera LPT?

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7570
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Mach3 nie każdy port LPT lubi.

#6

Post napisał: bartuss1 » 26 sie 2019, 07:02

spróbuj na linuxie, Debian tez na lpt

Awatar użytkownika

Autor tematu
oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 417
Rejestracja: 28 sty 2011, 19:00
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Mach3 nie każdy port LPT lubi.

#7

Post napisał: oskaeg » 26 sie 2019, 11:33

Jest pewien przełom. Przypominam jeszcze raz ze mach3 nie chodził na komputerze Panasonic CF-48.

Zacząłem grzebać w biosie i są tam takie opcje.

Najpierw było ustawione pierwotnie na ECP i chodziła tylko oś X albo wcale, ale zmieniłem na Uni-directional i wszystko zaczeło działać.

Wygląda to tak:
Uni-directional - działa wszystko
Bi-directional - działa wszystko
EPP - nie działa
EPC - działa tylko X, albo wcale.

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”