Mach3 nie aktywuje kasowania luzu (kontroler USB)

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
krzysiek-007
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 19 lis 2007, 23:17
Lokalizacja: Wołów koło Wrocławia

Mach3 nie aktywuje kasowania luzu (kontroler USB)

#1

Post napisał: krzysiek-007 » 11 sty 2019, 16:28

Witam wszystkich.

Mam problem w Mach3 Version R3.043.062 Demo Version- ze strony producenta nie kombinowana z crackami itp.
Mach nie stosuje mi wprowadzonych danych, do kasowania luzu nawrotnego w ustawieniach Config>Backlash dla osi X, bo tylko na razie mam jedną oś.
Rozumiem że są to impulsy dla silnika i wpisywałem 160 lub 0,301 lub 0.301 lub 0,301mm lub 0.301mm na żadną z tych wartości mach nie zwraca uwagi i nie kasuje luzu nawrotnego.
Nie wiem czy, to czasem nie problem tego, że mam kontroler USB, a mach opcje kasowania luzu wysyła tylko po porcie LPT?
Oczywiście zaznaczałem Backlash Enabled i restartowałem program. Prędkość kasowania mam ustawione na 20%.
Shuttle Accel mam ustawione na 0.15 Seconds
Motion mode ustawione na domyślnie Constant Velocity (tymi ustawieniami nie kombinowałem)
Distance Mode na Absolute (tymi ustawieniami nie kombinowałem)
IJ MODE na INC (tymi ustawieniami nie kombinowałem)

Program był przeinstalowywany + wywalenie wszelkich śmieci jakie po deinstalacji zostały.
Ręce mi już opadają, bo nie mogę sobie z tym poradzić już 3 dzień.
A może wersja demo nie wspiera kasowania luzu ?

Wersja kontrolera ruchu na USB RnRMotionControllerECO-V2.0
(Czerwone PCB na usb z orłem) BSMCE04U-PP BITSENSOR.COM

System win10 program odpalany z prawami administratora.
Reinstalacja systemu nie wchodzi w rachubę.

Pomóżcie coś proszę.
PS.
Szukałem na forum, ale nie znalazłem podobnego problemu.



Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4355
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Mach3 nie aktywuje kasowania luzu (kontroler USB)

#2

Post napisał: adam Fx » 11 sty 2019, 16:40

nie wiem czy to pomoże ale spróbuj na tej osi użyć lub zakumulować jej działanie krańcówkę home - chodzi o to by Mach wiedział w którą str był najazd i czy luz ma dodać czy odjąć ...
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
krzysiek-007
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 19 lis 2007, 23:17
Lokalizacja: Wołów koło Wrocławia

Re: Mach3 nie aktywuje kasowania luzu (kontroler USB)

#3

Post napisał: krzysiek-007 » 11 sty 2019, 17:21

Dzięki za odzew.
Przetestuję to jutro.
Wezmę jutro jeszcze laptopa z winxp może tu jest problem.
Jak są jeszcze jakieś propozycje to śmiało.


Autor tematu
krzysiek-007
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 19 lis 2007, 23:17
Lokalizacja: Wołów koło Wrocławia

Re: Mach3 nie aktywuje kasowania luzu (kontroler USB)

#4

Post napisał: krzysiek-007 » 12 sty 2019, 23:27

Zrobiłem dzisiaj testy z tym kontrolerem USB i nie ważne, co się nie zrobi kasowanie luzu nie działa (zainstalowałem krańcówkę home dla X + masa innym kombinacji).
W akcie desperacji przytargałem kompa stacjonarnego z LPT i oryginalnym winXP, Mach w wersji demo i wszystko wystartowało bez problemu!!!. (bez krańcówki home)
Kontroler USB chyba nie wspiera kasowania luzu chyba że tylko chinole wiedzą jak to zrobić.
Wybaczcie bałagan :).
Efekt z pracy:
https://youtu.be/Srx7GP8gcbs


Damradę
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 278
Rejestracja: 04 gru 2013, 13:16
Lokalizacja: Ścinawa

Re: Mach3 nie aktywuje kasowania luzu (kontroler USB)

#5

Post napisał: Damradę » 14 sty 2019, 17:31

U mnie to za cholerę nie działa jaką wartość bym nie wpisał- nie wiem o co chodzi:) Robię wszystko tak jak w opisach . Wpisuję wartość w daną os -włączam kasację- resetuje program i nic na zegarze sie nie zmienia .

Dodane 1 godzina 29 minuty 53 sekundy:
https://drive.google.com/file/d/1csWAMR ... p=drivesdk


Damradę
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 278
Rejestracja: 04 gru 2013, 13:16
Lokalizacja: Ścinawa

Re: Mach3 nie aktywuje kasowania luzu (kontroler USB)

#6

Post napisał: Damradę » 15 sty 2019, 09:07

Dodam tylko ,że sterowanie CSMIO po lanie. Ktoś coś?


Autor tematu
krzysiek-007
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 19 lis 2007, 23:17
Lokalizacja: Wołów koło Wrocławia

Re: Mach3 nie aktywuje kasowania luzu (kontroler USB)

#7

Post napisał: krzysiek-007 » 18 sty 2019, 22:35

Ja odpuściłem kontroler USB rzuciłem go gdzieś i wszystko śmiga z LPT na demo mach3. Docelowo chce sterować maszynę z linuxcnc + enkodery.Mach odpalony, aby go poznać żeby mieć porównanie później z linuxcnc. W temacie innego kontrolera nie jestem wstanie pomóc.
Chyba że masz jakieś ustawienia w pluginach w machu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”