Mach3 - makro do magazynu "parasolka"

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 740
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Mach3 - makro do magazynu "parasolka"

#11

Post napisał: gozdd » 29 lis 2020, 14:14

qqaz pisze: Jakim cudem talerz obrócił Ci się raz 4x a immym 5x?
Jakiś brak kontaktu na kablach, przerwa w zasilaniu od drgań sprzętu?
Bo z pewnoscia nie na skutek działania makra.

Tak, przerwa w zasilaniu... Powtarzalnie, w tym miejscu (i kierunku!), co powinna.
qqaz pisze: i tyle, po prostu czekasz ale w treści petli aktualizuj wartość MagPOs odczytując jej wartość na bierząco.
Jak ją odczytujesz, gdzie jest dostępna to tego nie opisałeś.
Ale kiedyś bedzie miała taką wartość żę wętla się skończy.

Przecież tak jest napisane. Magazyn jest obracany przez silnik z "mimośrodem". Jeśli Input4 = true, to znaczy, że mimośród jest z dala od talerza czyli talerz jest w prawidłowej pozycji. Jeśli silnik jest włączony to każde zadziałanie czujnika, to obrót talerza o jedno narzędzie. I właśnie w ten sposób aktualizuję wartość MagPos.
Nie ma też żadnego ryglowania talerza. Cofanie silnika to po prostu obrót talerzem w drugą stronę.




qqaz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1554
Rejestracja: 28 sty 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

Re: Mach3 - makro do magazynu "parasolka"

#12

Post napisał: qqaz » 29 lis 2020, 15:36

gozdd pisze:
29 lis 2020, 14:14
Jeśli silnik jest włączony to każde zadziałanie czujnika, to obrót talerza o jedno narzędzie. I właśnie w ten sposób aktualizuję wartość MagPos.
Nie ma też żadnego ryglowania talerza. Cofanie silnika to po prostu obrót talerzem w drugą stronę.
no ja nie wiem jak to działa wiec i wytykać nie mogę.
Ale z tego co napisałeś nie wynika że wiadomo które narzedzie jest na pozycji MagPos. Bo zamiast ją odczytać to ją w pętli wyliczasz.
Miałoby to sens gdybyś na starcie jakoś ustawiał że zawsze tarcza jest =1 lub wpisywał wartość MagPos do idącego makra.
A teraz masz tak że startuje makro które co pozycję ( bo krzywka) zmienia wartość MagPos od wartości nieokreślonej, możliwe że pustej
A czy za każdym wywołaniem zmiany narzędzia MagPos ma wartość z poprzedniego wywołania makra? Po zakończeniu zmienna może stracić wartość ( bo jest lokalna i nie jest przechowywana)
Dopisz sobie komórkę (pole licznikowe) na ekranie gdzie na zakończenie makra będziesz zapisywał pozycję magazynu. Natomiast na początku wymiany odczytasz z tego pola wartość poprzednio zapisaną i w ten sposób nie stracisz pozycji magazynu.
Dodatkowo takie pole jest edytowalne więc po włączeniu Macha możesz wpisać aktualną pozycję talerza narzędziowego.
Choć lepszym rozwiązaniem jest wprowadzenie kilku krańcówek które zakodowane podawałyby wprost nr narzędzia w talerzu (dla 16 narzędzi potrzebne są 4 krańcówki)


Autor tematu
gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 740
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Mach3 - makro do magazynu "parasolka"

#13

Post napisał: gozdd » 29 lis 2020, 16:27

Ale mi chodzi tylko o tą pętlę. Reszta jak na razie w fazie testów działała, tylko z tym miałem problem.
Pozycja MagPos jest ustalana wcześniej.
Wiem, że 4 krańcówki byłyby najlepsze, ale po prostu nie chce mi się tego robić. Dodam jedną krańcówkę do odczytu pozycji nr 1 i przy kliknięciu zjazdu na pozycje referencyjne będę także refował magazyn.


qqaz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1554
Rejestracja: 28 sty 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

Re: Mach3 - makro do magazynu "parasolka"

#14

Post napisał: qqaz » 29 lis 2020, 16:42

gozdd pisze:
29 lis 2020, 16:27
Ale mi chodzi tylko o tą pętlę.
no to szukałbym przyczyn w niezgodności czasowej między idacym makrem a predkością talerza.
Wstaw w treść pętli kontrolę czy jest zmieniana krańcówka
While MagPos <> Tool
ActivateSignal(OUTPUT9)

while input4 <> false
sleep(50)
wend


MagPos = MagPos + 1
If MagPos = 17 Then
MagPos = 1
End If


while input 4=false
sleep(50)
wend

wend


mineque
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 353
Rejestracja: 12 wrz 2010, 01:59
Lokalizacja: Południe

Re: Mach3 - makro do magazynu "parasolka"

#15

Post napisał: mineque » 12 sty 2021, 22:05

gozdd pisze:
29 lis 2020, 16:27
Ale mi chodzi tylko o tą pętlę. Reszta jak na razie w fazie testów działała, tylko z tym miałem problem.
Pozycja MagPos jest ustalana wcześniej.
Wiem, że 4 krańcówki byłyby najlepsze, ale po prostu nie chce mi się tego robić. Dodam jedną krańcówkę do odczytu pozycji nr 1 i przy kliknięciu zjazdu na pozycje referencyjne będę także refował magazyn.
Udało Ci się uruchomić makro?


Autor tematu
gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 740
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Mach3 - makro do magazynu "parasolka"

#16

Post napisał: gozdd » 13 sty 2021, 06:58

Niestety nie. Żaden z wymienionych wyżej sposobów nie działa poprawnie. Gdyby ktoś był chętny do pomocy (nawet odpłatnie) to zapraszam.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1393
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

Re: Mach3 - makro do magazynu "parasolka"

#17

Post napisał: k-m-r1 » 14 sty 2021, 22:06

Takie coś jak to ?





W weekend będę w okolicy Praszki jak trzeba to zawsze bliżej by odwiedzić maszynę i wytłumaczyć na czym to staneło.
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”