Mach3 jednostki miary

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

TOP67
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 208
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Mach3 jednostki miary

#11

Post napisał: TOP67 » 29 lis 2019, 20:20

bartosz2004 pisze:
29 lis 2019, 19:26
tylko że ja nie znam max. wartości jaka może być dla tych silników.

Dodane 7 minuty 11 sekundy:
generalnie to mam jeszcze kilka problemów z konfiguracją.
NP. jak klikam bazowanie osi (G28) to silniki chcą jechać aż poza zakres maszyny.
w bazowanie/limity jest g28 ustawione na x0 y0 z0 , ale wychodzi na to że jest to poza maszyną. Jak to zmienić?
Przecież bazowanie polega na tym, że maszyna jedzie tak długo, aż zadziałają krańcówki. Mogą to być dedykowane krańcówki do bazowania, lub te od limitu.

A prędkość maksymalną ustal empirycznie. Podwyższaj i daj naprzemiennie G0 X200, G0 X0. Jak zacznie gubić kroki, to już przekroczyłeś prędkość maksymalną. Wpisz połowę z tego.




Autor tematu
bartosz2004
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 8
Rejestracja: 28 lis 2019, 22:04

Re: Mach3 jednostki miary

#12

Post napisał: bartosz2004 » 29 lis 2019, 21:07

no tak G28 wysyła maszynę do pozycji początkowej, ale pozycja początkowa jest chyba źle ustawiona bo maszyna chce wyjechać poza stół.

Dodane 7 minuty 58 sekundy:
maszyna nie posiada krańcówek


Slavco
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 130
Rejestracja: 28 lis 2012, 18:29
Lokalizacja: Bytom

Re: Mach3 jednostki miary

#13

Post napisał: Slavco » 29 lis 2019, 21:13

Jak nie posiadasz krańcówek to musisz sam ustalić gdzieś zero od którego będą liczone wszystkie inne pozycje.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4765
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Mach3 jednostki miary

#14

Post napisał: adam Fx » 29 lis 2019, 22:19

bartosz2004 pisze:ale pozycja początkowa jest chyba źle ustawiona bo maszyna chce wyjechać poza stół.
jeśli maszyna nie ma krańcówek podjedź osią Z góry xy podjedź w jakiś skrajny punkt i tam Ustaw home wtedy przed wyłączeniem maszyny użyjesz G28 a Po ponownym uruchomieniu nie będziesz musiał jechać z powrotem na bazę tylko ponownie klikniesz żeby wybazowało w miejscu w którym stoi.
Miejsce gdzie wymasujesz maszynę zależy od tego jak masz ustawione Soft limit czyli inaczej programowe ograniczenie pola maszyny.
Oczywiście możesz te Soft limit zmienić Ale musi być ona zgodna z punktem Gdzie jest Home czyli zero maszyny. Dla przykładu jeśli podjedziesz osią Z do góry ustawisz bazę maszynowo Soft limit będziesz miał wpisane ograniczenie od 0 do +100 to nie będziesz mógł żyć zatem w domu będzie myślała że nie ma tam możliwości ruchu Ale jeśli zmienisz od zera do minus 100 to już będzie okej
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”