Mach3 i współrzędne maszynowe przy resecie

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

Mach3 i współrzędne maszynowe przy resecie

#1

Post napisał: gaspar » 16 kwie 2014, 08:15

Czy ktoś się orientuje, gdzie w Mach 3 można ustawić tak by po wciśnięciu reset nie zerowało współrzędnych maszynowych?
Jest to upierdliwe gdy np, po częściowo zrobionej robocie chcę "zluzować" napędy by prądu nie żarły cośtam zmienić na stole np za 20min znowu włączyć enable. Po takiej operacji albo z palca wpisywanie koordynat wcześniej zapisanych albo bazowanie na nowo...


https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7578
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#2

Post napisał: bartuss1 » 16 kwie 2014, 08:17

w konfigu mozesz wyłączyc/włączyc opcje "dro"


Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1350
Rejestracja: 07 sty 2009, 18:42
Lokalizacja: Pabianice

#3

Post napisał: Dudi1203 » 21 kwie 2014, 17:32

Każde zluzowanie silników przy 2 srubach na ruchomej bramie = bazowanie. Na 99% złapie minimalny skos. Wiec nie wiem czy to ma sens.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#4

Post napisał: gaspar » 03 maja 2014, 21:35

Dudi1203 pisze:Każde zluzowanie silników przy 2 srubach na ruchomej bramie = bazowanie. Na 99% złapie minimalny skos.
E tam, przesadzasz :) Luzuję je codziennie po kilka razy od lutego i ukosowania nie zaobserwowałem.
Tylko u mnie napęd zależny realizowany jest sprzętowo przez CSMIO, ale kompensację kąta bramy mam wyłączoną. A jeśli coś się rozjedzie to na zderzak, wyłączenie serw ręczne wycofanie kręcąc nakrętkami i zapięcie enable.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie


dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 874
Rejestracja: 13 sie 2009, 16:15
Lokalizacja: xxx

#5

Post napisał: dziabi3 » 30 cze 2014, 23:31

To ci powiem że lubisz się męczyć z tym twoim bazowaniem na zderzak.

Bazowanie z korekcją geometrii w csmio działa zarąbiście a ty się męczysz.

Funkcja o która ci chodzi to "Set Axes to "0" on RESET" znajduje się ona w plugin
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#6

Post napisał: gaspar » 17 lip 2014, 10:53

Już dawno tak nie pracuję. Korzystam z bazowania na indeks enkodera z wykorzystaniem indeksów dwóch serw zależnych w osi Y. Kompensacji konta bramy na razie nie muszę stosować, więc jest wyłączony, ale wartość z pomiaru różnicy położeń wyłączników home jest na stale zapamiętana.
Zderzak mam ustawiony 50mm od miejsca wycofania się serw osi Y na indeks enkoderów i raz w tygodniu dla świętego spokoju wciskam pomiędzy niego a maszynę płytkę wzorcową 50mm. Tylko dla spokoju psychicznego, bo jeszcze mi się nie zdarzyło by się coś rozjechało :)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie


k2rak
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 10
Rejestracja: 14 sty 2010, 08:25
Lokalizacja: Polska

#7

Post napisał: k2rak » 08 gru 2015, 23:14

Czy mógłby ktoś dokładnie opisać gdzie i jak to ustawić,

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”