mach3 i sygnał z serwo on position

mach3 i sygnał z serwo on position

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
driver0207
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 13 lis 2018, 17:42

mach3 i sygnał z serwo on position

#1

Post napisał: driver0207 » 08 lis 2019, 20:26

Witam.
Mam takie pytanko czy w machu jest mozliwosc ustawienia oczekiwania programu na osiagniecie serwa zadanej pozycji.
Z serwo napędu mam sygnał "serwo in position" czyli po wysłaniu sekwencji sygnału z macha gdy serwo nie wyrabia program ma poczekać aż serwo da znać.




lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 666
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: mach3 i sygnał z serwo on position

#2

Post napisał: lepi » 09 lis 2019, 04:23

Napisz jakie to ma mieć zastosowanie. Przy jednej osi to moge sobie to wyobrazić ale przy ruchu interpolowanym, gdy się któreś serwo "nie wyrobi" to już nie ma po co czekać 😀


Autor tematu
driver0207
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 13 lis 2018, 17:42

Re: mach3 i sygnał z serwo on position

#3

Post napisał: driver0207 » 09 lis 2019, 20:29

Kontrola ze sprzężeniem zwrotnym . Tak wykonuje się sterowanie w dokładniejszych maszynach. Mechanizm jest taki ze serwa są połączone miedzy sobą i do softu . One analizując sygnały wiedza ze jest interpolacja i wtedy jest inaczej wykonywany ruch. Oczywiście nie mówimy tu o sewach chinskich i o maszynach pracujacych na profi-busie czy po profinecie.


lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 666
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: mach3 i sygnał z serwo on position

#4

Post napisał: lepi » 10 lis 2019, 03:25

driver0207 pisze:
09 lis 2019, 20:29
... . One analizując sygnały wiedza ze jest interpolacja i wtedy jest inaczej wykonywany ruch. Oczywiście nie mówimy tu o sewach chinskich i o maszynach pracujacych na profi-busie czy po profinecie.
Inaczej czyli jak? Niestety nic z tego nie zrozumiałem. Napisz dokładnie jak chcesz obsługiwać ten sygnał w Machu. Bo podłączyć to możesz bez problemu przecież.
Do sprzężenia zwrotnego nie jest konieczny. Do tego służy enkoder lub liniał lub oba jednocześnie..

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”